Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialna_tochka.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
773.12 Кб
Скачать

22.Лінії і трубки струму. Теорема про нерозривність струменя.Рівняння Бернулі.

1)Сукупність векторів v (t), заданих для всіх точок простору, називається полем вектора швидкості. Це поле можна наочно зобразити за допомогою ліній струму

Лінію струму можна провести через будь-яку точку простору. Якщо через всі точки невеликого замкнутого контуpa провести лінії струму, утворюється поверхня, яку називають трубкою струму. Вектор v   дотичних до поверхні трубки струму в кожній її точці. Отже, частки рідини при своєму русі не перетинають стінок трубки струму.

2)для нестисливої ​​рідини при стаціонарному перебігу твір Sv в будь-якому перетині даної трубки струму має однакове значення:

3) рівняння Бернуллі для стаціонарного потоку ідеальної рідини:

де р – статичний тиск; – динамічний тиск; – гідравлічний тиск.

Рівняння Бернуллі виражає закон збереження енергії для стаціонарного потоку ідеальної рідини. З рівняння Бернуллі і рівняння нерозривності видно, що при течії рідини по трубі, яка має різні перерізи, швидкість рідини більша в місцях звуження, а статичний тиск більший у ширших місцях.

23.Формула Торрічелі. Неідеальність рідин.В`язкість.Ламінарний та турбулентний рухи.

1) , де . Ця формула називається формулою Торрічеллі і визначає швидкість витікання рідини з отвору. Вона отримана для ідеальної рідини.

З формули Торрічеллі виходить, що швидкість витікання рідини з отвору однакова для усіх рідин і залежить лише від висоти, з якою рідина опустилася. Вона виявляється рівній швидкості вільного падіння тіла з тієї ж висоти. Для реальних рідин швидкість буде менше, вона залежить від форми, розміру отвору і від в'язкості рідини.

2) В'язкість або внутрішнє тертя - властивість текучих тіл рідин і газів чинити опір переміщенню однієї їх частини відносно іншої,

характеристика сил внутрішнього тертя. Сила тертя залежно від в'язкості, рідини або газу виражається формулою:

де F - сила опору переміщенню шарів середовища, що спрямоване убік убування швидкості (знак мінус у формулі).

Рідини, характеристики в'язкості яких опусуються вище заданими ріняннями називаються ньютонівськими або ідеально в'язкими.

Одиниця в'язкості в системі СВ - Паскаль секунда. У системі CGS одиниця в'язкості - Пуаз:

1Па с = 10 Пуаз.

Іноді в техніці користуються поняттям питомої в'язкості, тобто відношенням в'язкості рідини до в'язкості води:

Існує поняття кінематичної в'язкості - це в'язкість, віднесена до одиничної щільності, тобто:

Виміряється кінематична в'язкість в одиницях L2T-1 , тобто M2 /сек у системі СВ. Та ж одиниця в Сгс-Системі називається стоксом 1Стокс

3) Ламінарний і турбулентний режими руху

Гідравлічна структура потоків при цих двох режимах істотно відрізняється. При ламінарному режимі окремі частинки рідини переміщються паралельно одна одній і окремі струминки потоку переміщуються упорядковано. При цьому режимі течій в циліндричних шарів, які, подібно до окремих частин телескопічної труби, переміщуються. Ламінарний рух рідин зустрічається в трубках невеликого діаметра при переміщенні дуже в'язких рідин. В інженерній практиці у більшості випадків спостерігається рух рідини при турбулентному режимі, характреною ознакою якого є безладний характер переміщення окремих частинок. При турбулентному режимі в кожній точці простору, зайнятого рідиною, що рухається, відбувається безперервна зміна швидкості як за значенням, так і за напрямком.Така зміна швидкості називається пульсацією швидкості, яка, в свою чергу, викликає пульсацію тиску. У зв'язку з цим турбулентний потік - це безліч мас, які інтенсивно обертаються і переміщуються, при загальному поступальному русі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]