Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія.doc
Скачиваний:
499
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
912.9 Кб
Скачать

70.Розкрийте хід оборони Києва,Одеси Севастополя в німецько-радянській війні.

Хід оборонної операції Одеси.. У жовтні 1941 року німецькі війська увірвалися до Криму30 жовтня вони вийшли на далекі підступи до міста.У радянській історіографії першим штурмом Севастополя прийнято вважати спроби німецьких військ з ходу захопити місто протягом 30 жовтня — 21 листопада 1941 року. З 30 жовтня по 11 листопада велися бої на далеких підступах до Севастополя, і вже з 2 листопада почалися атаки зовнішнього кордону оборони міста. На цей час сухопутних частин у місті не залишалося, захист здійснювався силами морської піхоти Чорноморського флоту, береговими батареями, окремими підрозділами при вогневій підтримці кораблів. Щоправда, і в німців до міста вийшли тільки передові загони армії. Одночасно в місто відходили частини розсіяних радянських військ. Радянське військове угруповання в Севастополі налічувало спочатку близько 20 тисяч осіб.. 16 жовтня оборона Одеси була припинена і Приморська армія була морем перекинута до Севастополя. Сили підкріплення склали близько 36 тисяч чоловік, близько 500 гармат, 20 тисяч тонн боєприпасів, танки та інші види озброєнь і матеріалів.9-10 листопада вермахту вдалося повністю оточити фортецю із суші, проте протягом листопада 1941 року до своїх пробивалися окремі військові угрупування, зокрема, частини 184-ї стрілецької дивізіїНКВС, що прикривала відхід 51-ї армії.11 листопада з підходом основного угруповання 11-ї армії вермахту зав'язалися бої по всьому периметру[12]. Протягом 10 днів наступаючому противнику вдалося трохи вклинитися в передову смугу оборони міста, після чого в битві настала пауза. Оборона Києва.11 липня 1941 року почалася героїчна оборона Києва, що тривала 71 день до 19 вересня 1941 року.Столиця України з самого початку війни стала прифронтовим містом. Вже на світанку 22 червня вона зазнала нападу фашистських бомбардувальників, та всупереч планам гітлерівського командування, місто-герой на Дніпрі відбивало атаки ворога більше 70 днів.З 23 по 29 червня в районі Луцьк-Броди-Рівне тривала найбільша танкова битва початкового періоду війни, в якій взяли участь близько 2 тис. танків. У ході цієї битви радянські війська затримали просування противника до Києва на тиждень, але спинити його не змогли.Гітлерівцям вдалося прорвати оборону радянських військ на рубежі кордону в районі Новоград-Волинського. 9 липня вони захопили Житомир, а 11 липня підішли до річки Ірпінь, за 15 км. на захід від Києва, створивши безпосередню загрозу столиці України.Щоб захистити столицю своєї Батьківщини, 200 тис. киян влилося до лав Червоної Армії. На заводах і фабриках вироблялася бойова техніка, боєприпаси, ремонтувалася зброя. Загони народного ополчення і винищувальні батальйони брали активну участь у боях. У місті було створено 13 винищувальних батальйонів і 19 загонів народного ополчення загальною кількістю 32 805 чоловік. Разом з воїнами Південно-Західного фронту вони в першій половині серпня 1941 р. зуміли зупинити ворожий наступ на Київ.

У ніч на 15 вересня німецькі війська в районі Лохвиці з’єдналися, замкнувши кільце оточення. В оточення в районі Києва потрапили 5-а, 37-а, 26-а, частина 21-ї та 38-ї армій і окремі частини фронтового підпорядкування, штаб і Військова рада Південно-Західного фронту. 19 вересня, після відходу радянських військ, гітлерівці зайняли Київ.

Оборона Севастополя.

У вересні 1941 року німці рвалися в Крим. Захопивши його, вони отримували відкритий шлях на Кавказ.Командування Радянськими військами приймає рішення залишити Одесу і зібрати всі сили для оборони більш важливого стратегічного пункту - Севастополя. Пройти до міста можна було тільки через Перекопський перешийок. У вересні 1941 року тут були зібрані основні сили Червоної Армії.Їм протистояла потужна армія генерала Е. фон Манштейна. Німецькі війська просувалися вперед. У листопаді останні залишки армії, захищали перешийок, були евакуйовані. Німці впритул підійшли до міста. Севастополь був одним з найбільш укріплених місць.. Перший штурм міста німці зробили ще наприкінці жовтня. Незважаючи на те, що морська піхота захищала місто з дивовижною мужністю, відсутність сухопутних сил привело до того, що до 10 листопада місто було повністю оточений з суші. В червні 1942 року генерал Е. фон Манштейн зробив другий штурм Севастополя. Захисники міста чинили опір 10 днів, але ворог зумів перекрити шляхи підвозу боєприпасів і в ході оборони настав перелом. Однак внутрішнє кільце оборони, ворогові прорвати не вдалося. Тоді німці зробили ставку на раптовість: вони зробили атаку з північної сторони, яка була найменше захищена. 30 червня було взято німцями Малахов курган. У захисників міста майже не залишалося боєприпасів. Командування дозволило розпочати евакуацію. Але було вже пізно. Покинути місто змогла лише невелика частина військ. Решта майже сто тисяч потрапили в полон. 1 липня місто було здано. Деякі форти відмовилися здаватися, і були підірвані разом з людьми. Останні бої йшли на мисі Херсонес, але і вони 4 липня завершилися.