Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Методика_7 клас.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

І.М.Бєлова, о.В.Корнілова

Уроки музичного мистецтва у 7 класі загальноосвітніх навчальних закладів

Навчально-методичний посібник

Вступ

Шкільна художньо-естетична, зокрема – музична освіта покликана розвивати в особистості учня кращі людські якості; вона є джерелом пізнання та осягнення високих духовних надбань людства. Залучення учнів до музичного мистецтва сприяє вихованню естетичних почуттів, формуванню моральних поглядів, духовних потреб. У такому багатогранному процесі дуже важливим є знання вчителем методики шкільної музичної освіти, а також розуміння та проектування освітньої музично-естетичної ситуації, вироблення своєрідної стратегії музично-педагогічної праці.

Розвиток зацікавленості учнів у музичному мистецтві, посилення його виховного впливу вимагають від учителя знання свого предмета й постійної уваги до особистості учня. Необхідно пам’ятати, що учень – це слухач, виконавець, хоча менш досвідчений ніж учитель, але який у процесі сприймання та виконання музики щоразу виявляє своє особисте ставлення до неї.

Основною метою уроків музичного мистецтва в загальноосвітньому навчальному закладі є виховання музичної культури учнів. Поняття «музична культура» дуже об`ємне. Воно включає:

- знання, навички й уміння, без яких неможливе опанування музичного мистецтва;

- музичні творчі здібності, від яких залежить успіх музичної діяльності;

- музичний смак і потреби.

На уроках музичного мистецтва учитель знайомить учнів з кращими зразками народної музики, творами національної та світової класики, у тому числі й сучасної. Саме опанування класичної спадщини є основою виховання музичної культури учнів.

Найважливішим завданням шкільної музичної освіти є формування слухацької музичної культури учнів, тому що сьогоднішній учень у майбутньому – безумовно, слухач, який виявляє свою зацікавленість, потреби і смак у музичному мистецтві. Від сформованості слухацької музичної культури залежить, чи буде людина сама удосконалювати свій внутрішній світ, спілкуючись із мистецтвом, чи обере собі роль споживача, сприймаючи лише розважальну музику.

У руслі нового концептуального підходу до навчання музичного мистецтва в загальноосвітніх навчальних закладах основний акцент ставиться на формування основних освітніх компетенцій, таких як:

- формування здатності сприймати та інтерпретувати музичні твори, висловлювати особистісне ставлення до них, аргументуючи свої думки, судження, оцінки;

- формування уявлень про сутність, види та жанри музичного мистецтва, особливості його інтонаційно-образної мови;

  • виховання ціннісних орієнтацій у сфері музики, музичних інтересів, смаків і потреб;

  • опанування вокально-хоровими вміннями та навичками;

- формування культури почуттів, збагачення емоційно-естетичного досвіду, розвиток загальнокультурних компетенцій.

Організаційно-методична система викладання музичного мистецтва в загальноосвітній школі має спрямовуватися на розвиток таких якостей учнів, як самостійність, творчість, критичність; забезпечувати умови для творчої самореалізації та духовно-естетичного самовдосконалення.