Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yevropa_amerika - копия.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
837.12 Кб
Скачать

35. Причини падіння якобінської диктатури.

Улітку 1794 р. Франція була очищена від інтервентів. В основному було придушено контрреволюційні заколоти. Для буржуазії, що зміцніла політичне й економічно, диктатура якобінців стала непотрібною.Так і не добившись задоволення своїх основних вимог, стали відходити від якобінців і робітники. Селяни, що чинили опір реквізиції продуктів, також були незадоволені якобінцями.27 липня (9 термідора) 1794 р. під час засідання Конвенту Робесп'єр та його соратники були заарештовані, а наступного дня без суду відправлені на гільйотину їхню долю розділили сотні якобінців. Масовий терор проти якобінців і санкюлотів охопив країну. Конституцію 1793 р. піддавали анафемі й прокляттям. Падіння диктатури якобінців і прихід до влади термідоріанців означали кінець висхідного етапу Великої французької революції.Сьогодні історики не виділяють чітких причин повалення якобінців у Франції, проте ми можемо назвати дві: по-перше, це зміцнення новоствореної буржуазії на перешкоді інтересів якої стояли соціальні наміри якобінців та, по-друге, незадоволеними у соціальному плані були незадоволені селяни і робітники, саме їх і використала буржуазія для повалення режиму якобінців.У дійсності якобінська диктатура переживала гостру кризу, обумовлений нової суспільно-політичною обстановкою, що склалася в країні після перемоги над феодально-монархічної контрреволюцією. Між тим якобінці, зустрічаючи все зростаючу ворожість з боку міської та сільської буржуазії і в той же час втрачаючи опору в народних масах, не знали і не могли знайти шляхів для подолання цієї кризи.Керівники революційного уряду - Робесп'єр і його прихильники намагалися зміцнити якобінську диктатуру шляхом встановлення нової державної релігії - культу «верховного істоти», ідея якого була запозичена у Руссо. 8 червня 1794 р . в Парижі відбулося присвячене «верховного суті» урочисте святкування, під час якого Робесп'єр виступив у ролі свого роду первосвященика. Але цей захід лише пошкодила революційному уряду і Робесп'єру.10 червня 1794 р . Конвент за наполяганням Робесп'єра прийняв новий закон, що значно посилюється терор. Протягом шести тижнів після видання цього закону Революційний трибунал щоденно виносив до 50 смертних вироків.Перемога при Флерюсе зміцнила намір широких верств буржуазії і селян-власників, вкрай незадоволених посиленням терору, позбутися від тягаря їх режиму революційно-демократичної диктатури.

36.Соціально-політичні заходи якобінської диктатури.Конституція 1792р. Якобінці прийшли до влади в найкритичніші дні Республіки. П'ять іноземних армій увірвалися в країну. На заході швидко поширювався з Вандеї роялістський заколот. На півдні і південному заході контрреволюційне повстання розпочали жирондисти. До середини червня з 83 департаментів країни 60 були охоплені полум'ям заколотів. Вимагалися найенергійніші, найрішучіші заходи. Законами 3 червня, 10 і 17 липня були здійснені основні вимоги селянства. Конфісковані емігрантські землі дробилися на невеликі ділянки з розстрочкою виплат на десять років, неімущі селяни отримували дещицю землі взагалі безкоштовно. Всі феодальні права оголошувалися скасованими, ліквідовувалися усі селянські повинності феодалам. Збереження феодальних актів на землю каралося каторгою. Те, що фейяни і жирондисти не могли вирішити за чотири роки, якобінці провели в життя за півтора місяці. Селянство, яке тривалий час хиталося між революцією і монархією, рішуче підтримало якобінців.

24 червня Конвент урочисто схвалив текст найдемократичнішої Конституції Французької республіки і поставив його на всенародне обговорення. Стаття 1 стверджувала єдність і неподільність республіки. Стаття 7 оголошувала, що «суверенний народ - це сукупність усіх громадян». Для прийняття закону не досить його схвалення Законодавчими зборами. Необхідно отримати схвалення усіх громадян. «Декларація прав людини і громадянина» була розширена. Опір гніту оголошувався не лише правом, але й обов'язком кожного законослухняного громадянина: «Кожний, хто захопить суверенітет, буде негайно ж убитий вільними громадянами». Загальне виборче право надавалося усім французам, старшим 21-го року, вибори оголошувалися прямими і рівними. Постійно діючий однопалатний законодавчий корпус мав обиратися терміном на 1 рік. Йому належало видавати декрети і пропонувати закони. Останні вважалися схваленими народом, якщо упродовж 40 днів проти них не висловлювалася десята частина комун. Функції управління мали бути передані Виконавчій раді з 24 чоловік. Оголошувалася виборність, підзвітність і право відкликання державних чиновників. Максимальний термін перебування на посаді обмежувався 2 роками. Чиновники могли діяти лише на основі законів і декретів. Стаття 30 Конституції оголосила, що «державні посади по суті тимчасові, їх не можна розглядати ні як відзнаки, ні як нагороди, але як обов'язок».

Якобінська Конституція могла вступити у дію лише після того, як збереться новий законодавчий корпус, до якого не міг бути обраний жодний з депутатів діючого Конвенту.

Ця конституція так ніколи і не була проведена в життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]