Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСИХОЛОГІЯ Практика магістрів..doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
253.44 Кб
Скачать

Методичні вказівки щодо організації вивчення особистості студента Магістрант-практикант перебуваючи на педагогічній практиці, виконуючи завдання з психології повинен:

а) здійснювати спостереження за однимстудентомз метою виявлення особистісних якостей, а також особливостей їх мотиваційної та пізнавальної сфери, професійного розвитку тощо;

б) здійснити діагностику за допомогою трьох психодіагностичних методик (Див. Додаток Б, В);

в)скласти психологічну характеристику особистості студента за наданою схемою (Див.Додаток А);

г) розробити бесіду зі студентами на одну із запропонованих тем (Див.Додаток Г).

Для написання психолого-педагогічної характеристики особистості студента пропонується впродовж всієї практики здійснювати спостереження за життєдіяльністю студента. Для його організації слід скористатися орієнтовною схемою психолого-педагогічної характеристики особистості студента, яка допоможе визначити ті психологічні феномени, які слід зафіксувати та проаналізувати.

Спостереження за поведінкою та навчальною діяльністю студента, як цілеспрямоване та систематичне сприймання й опис особливостей його життєдіяльності, здійснюється впродовж усього часу спілкування зі студентами і розпочинається з першого дня педагогічної практики.

Спостереження проводиться під час занять, виховних заходів та перерв. Особливо важливим є вміння відмежовувати випадкові факти від закономірних, факти поведінки і діяльності від їх інтерпретації, строго слідувати поставленій меті.

Результати спостережень необхідно фіксувати у протоколі такої форми:

Протокол спостереження

Прізвище, ім’я студента ________________________________________

Дата

Факти діяльності та поведінки студента

Психологічний аналіз

Висновки

(щодо інтересів, нахилів,рис характеру,особливостей професіоналізації тощо студента)

Оскільки метою спостереження є збір первинної інформації про особливості поведінки студента в групі, його ставлення до майбутньої професійної діяльності, навчання, індивідуально-психологічні особливості пізнавальної та емоційно-вольової сфери, спрямованість особистості, то об’єктом спостереження може бути навчальна, наукова та позанавчальна діяльність студентів.

Для одержання достовірної інформації про психологічні особливості особистості студента необхідно, крім спостереження, використовувати такі методи дослідження як: бесіда зі студентом, його друзями, куратором; вивчення продуктів діяльності (контрольні роботи, твори тощо); психодіагностичні методи, анкетування тощо.

Магістрант під час практики повинен підібрати принаймі три методики для діагностики особистості студента.

Керівник практики від кафедри психології освіти, праці і управлінняпроводить консультації у період практики з цього питання.

У Додатку Б наводиться перелік методик, які можна використати для вивчення особистості студента. Найкращим є той варіант, коли добираються методики, які вивчаються різні сторони особистості.