Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Спіцина Н.М. Шабельник Т.В. Бондаренко С.В. Інформаційні системи і технології. Навч. пос.2011 / Спіцина Н.М. Шабельник Т.В. Бондаренко С.В. Інформаційні системи і технології..doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
14.55 Mб
Скачать

3.2. Історія операційної системи Windows.

Операційна система є необхідною складовою будь-якого комп'ютера і є набором програм, призначених для управління комп'ютером, зберігання інформації і організації роботи всіх підключених до нього пристроїв.

В даний час Windows - найпоширеніша операційна система для персональних комп'ютерів.

Серед достоїнств, що визначають популярність Windows, можна виділити зручний, інтуїтивно зрозумілий графічний інтерфейс, паралельну роботу безлічі програм і автоматичну настройку нового обладнання.

Під загальною назвою Windows об'єднуються декілька операційних систем, які хоча і схожі один на одного, але володіють різними можливостями. Всі системи сімейства Windows побудовані на одних і тих же принципах, і програми, написані для Windows, працюють у всіх цих системах.

Історія Windows бере свій початок в 1986 році, коли з'явилася перша версія системи. Через декілька років вийшла друга версія, але особливої популярності система Windows не завоювала. Проте в 1990 році вийшла нова версія - Windows 3.0, яка стала використовуватися на багатьох ПК. Популярність нової версії Windows пояснювалася декількома причинами. Графічний інтерфейс дозволяє працювати з об'єктами вашого комп'ютера не за допомогою команд, а за допомогою наглядних і зрозумілих дій над значками, що позначають ці об'єкти.

Спроможність одночасної роботи з декількома програмами значно підвищила зручність і ефективність роботи. Крім того, зручність і легкість написання програм для Windows привели до появи все більше різноманітних програм, що працюють під управлінням Windows. Краще організована робота з різноманітним комп'ютерним обладнання, що також визначило популярність системи. Подальші версії Windows були направлені на підвищення надійності, а також підтримку засобів мультимедіа (версія 3.1) і роботу в комп'ютерних мережі (версія 3.11).

Паралельно з розробкою Windows компанія Microsoft в 1988 році почала роботу над новою операційною системою, названою Windows NT. Перед новою системою були поставлені задачі істотного підвищення надійності і ефективної підтримки мережної роботи. При цьому інтерфейс системи не повинен був відрізнятися від інтерфейсу Windows 3.0. Цікаво, що найпоширенішою версією Windows NT також стала третя версія. В 1992 році з'явилася версія Windows NT 3.0, а в 1994 році - Windows NT 3.5.

Процес розвитку операційних систем не стоїть на місці, і в 1995 з'явилася система Windows 95. В порівнянні з Windows 3.1 значно змінився інтерфейс, виросла швидкість роботи програм. Однією з нових можливостей Windows 95 була спроможність автоматичної настройки додаткового обладнання комп'ютера для роботи без конфліктів один з одним. Іншою важливою особливістю системи стала спроможність роботи з Інтернетом без використовування додаткових програм.

Інтерфейс Windows 95 став основним для всього сімейства Windows, і в 1996 з'являється перероблена версія Windows NT 4.0, що має такий же інтерфейс, як і Windows 95. Продовженням розвитку Windows 95 стала операційна система, що з'явилася в 1998 році. При інтерфейсі, що зберігся, внутрішня структура була значно перероблена.

Багато уваги було приділено роботі з Інтернетом, а також підтримці сучасних протоколів передачі інформації - стандартів, що забезпечують обмін інформацією між різними пристроями. Крім того, особливістю Windows 98 є спроможність роботи з декількома моніторами.

Наступним етапом в розвитку Windows стала поява Windows 2000 і Windows Me (Millennium Edition - редакція тисячоліття). Система Windows 2000 розроблена на основі Windows NT і успадковувала від неї високу надійність і захищеність інформації від стороннього втручання.

Операційна система Windows Me стала спадкоємицею Windows 98, але придбала багато нових можливостей. Перш за все, це поліпшена робота із засобами мультимедіа, Спроможність записувати не тільки аудіо, але і відеоінформацію, могутні засоби відновлення інформації після збоїв і багато що інше. Поступово різниця між різними системами Windows стирається, і нова операційна система Windows XP призначена для заміни як Windows 2000, так і Windows Me.

Букви ХР в назві нової версії популярної операційної системи Windows є частиною англійського слова eXPerience, яке перекладається як життєвий досвід, знання. При створенні операційної системи Windows XP використаний багаторічний досвід розробників найпопулярніших комп'ютерних програм і систем, а також знання, накопичені в результаті спілкування з численними користувачами.