Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломная работа печатать.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
248.28 Кб
Скачать

4.3 Пожежна безпека.

Усі працівники при прийнятті на роботу і щорічно за місцем роботи проходять інструктажі з питань пожежної безпеки відповідно до Типового положення. Протипожежні інструктажі з призначенням і терміном проведення поділяються на вступні і на робочому місці: первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний протипожежний інструктаж проводиться за програмою, затвердженою головним інженером підприємства, з усіма особами, знову прийняті на постійну чи тимчасову роботу, а також прибули у відрядження або на практику і мають брати безпосередню участь у виробничому процесі. Цей інструктаж проводиться в спеціально обладнаному приміщенні головним інженером з охорони праці.

Первинний протипожежний інструктаж проводиться безпосередньо на робочому місці до початку виробничої діяльності працівників або участі прибулих на підприємство людей у виробничому процесі, ремонтних та інших роботах. Програма цього інструктажу затверджується інженером з охорони праці.

Повторний протипожежний інструктаж, який включає питання вступного та первинного інструктажів проводиться на робочому місці з усіма працівниками не рідше одного разу на рік.

Позаплановий протипожежний інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників на робочому місці або в спеціально відведеному приміщенні в наступних випадках: введення в дію нових або доопрацьованих нормативних актів (правил, інструкцій і т.п.) з питань пожежної безпеки, зміни технологічного процесу, застосування нового або модернізація існуючого пожежонебезпечного устаткування; вимога державних інспекторів з пожежного нагляду, якщо встановлено незадовільне знання працівниками правил пожежної безпеки на робочому місці, невміння діяти при пожежі і користуватися первинними засобами пожежогасіння. Обсяг і зміст цього інструктажу визначаються причинами, що викликали необхідність його проведення.

Цільовий протипожежний інструктаж проводиться з працівниками перед виконанням ними разових (тимчасових) пожежонебезпечних робіт (зварювальних, що розігрівають і ін.), При ліквідації аварії, наслідків стихійного лиха.

Первинні, повторні, позапланові та цільової протипожежні інструктажі проводяться безпосередньо інженером з охорони праці, який пройшов навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки. Первинний, повторний та позаплановий інструктажі повинні завершуються перевіркою знань. Перевірку знань здійснює особа, яка проводила інструктаж.

Приміщення має вихід, який веде через коридор назовні. Евакуаційні виходи підприємства розташовуються розрізнено, їх кількість з першого поверху, де знаходиться кабінет директора становить 2. На шляхах евакуації перешкод для руху людей не виявлено. Проходи, коридори, виходи будівлі не загромаждени, двері відкриваються назовні. Висота дверей складає 2,3 метра. Евакуаційний вихід позначений світловий вивіскою білого кольору на зеленому фоні «вихід».

Ширина евакуаційного виходу становить 1,2 м на 10 осіб. Ширина шляхів евакуації становить 1,5 м.

На території всього торгового приміщення розташовані плани евакуації з будівлі, вказані напрями руху до виходу, а також пожежні сповіщувачі. Плани евакуації розміщені на видному місці і у вільному доступі як для працівників, так і для відвідувачів торгового приміщення. Зовні, по периметру будівлі розташовані пожежні гідранти.

Необхідний час евакуації людей з робочої зони розглянутого приміщення розраховується за формулою:

ТеВ = Кб * tкр,

де кб - коефіцієнт безпеки, кб = 0,8;

tкр - критична тривалість пожежі.

ТеВ = 0,8 * 4,2 = 3,36 хв.

Будівля відноситься до I класу межі вогнестійкості, то допустимий час евакуації людей з будівлі повинна становити 6 хвилин. Час евакуації людей з будівлі фактично склала 3,36 хвилини, що дає можливість зробити висновок, що це оптимальний час евакуації людей для даної будівлі.

На території всього підприємства на видному місці в необхідному обсязі розташовані засоби пожежогасіння. Використовуються порошкові, вогнегасники вуглекислотні, ємністю ОП-10, ВВК-5 та ОУ-8. У приміщенні торгового залу знаходиться вогнегасник вуглекислотний ємністю 5 л, який розташований на сотий 1,5 м від рівня підлоги і на відстані 1 м від краю дверей при їх відкритті.