Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломная работа печатать.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
248.28 Кб
Скачать

4.2 Аналіз санітарно-гігієнічних умов на робочому місці.

Аналіз показників приміщення, в якому знаходиться продовольчий відділ.

Обсяг приміщення відділу одно 159 м3, в якому працює 2 людини. Форма торгового залу є прямокутної.

Мікроклімат у виробничих приміщеннях характеризується наступними показниками: температура повітря, відносна вологість повітря, швидкість руху повітря.

Показники мікроклімату забезпечують збереження теплового балансу людини з навколишнім середовищем і підтримують оптимальний тепловий стан організму.

У холодний період року температура повітря коливається від 25 до 26 С °, відносна вологість повітря 60-64%, швидкість руху повітря 0,2 м / с. У теплий період року температура повітря 23-24 ° С, відносна вологість повітря 61-65%, швидкість руху повітря 0,3 м / с.

Для підтримки нормального мікроклімату в приміщенні застосовуються кондиціонери. Для зниження сонячного світла на вікнах застосовуються жалюзі.

Для зниження шуму в приміщенні відділу застосовуються подвійні двері і шумоізоляції оббивка.

Освітлення в приміщенні є рівномірним і достатнім для швидкого і легкого розрізнення, забезпечує деяку контраст між об'єктом і фоном. Джерело світла не засліплює людину і не створює відблиски на об'єкті розгляду.

Раціональне освітлення робочих місць і приміщень створює у працівників певний психологічний тонус, попереджає зорову і загальну втому, сприяє високопродуктивній праці.

У приміщенні відділу використовується комбіноване освітлення робочого місця. Природне освітлення забезпечується через бічні світопроеми, а також штучне комбіноване освітлення, при якому досягається концентрація світлового потоку на окремих робочих місцях.

 Висота робочого столу складає 730 мм. На поверхні робочого столу знаходиться спеціальна підставка для документів.

Робоче крісло має підйомно-поворотним пристроєм, що забезпечує регулювання висоти сидіння і спинки, його конструкція передбачає зміну кута нахилу спинки. Робоче крісло має підлокітники.

Робоче місце розташовується від стін зі світловими поемами на відстані 1 м.

- Відстань від очей до клавіатури 30 см і екрану складає 60см.

- Відстань між ПК 1.5 метра і знаходяться біля касових апаратів.

- Безперервне тривалість роботи на ПК становить 8 години, але після кожної години роботи перерву 5-10 хвилин.

На підприємстві використовується плоский екран, що дозволяє уникнути наявність на ньому яскравих плям за рахунок відбиття світлових потоків. Колір екрану нейтральний. Розташування екрана монітора забезпечує зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом 300 від лінії зору працівника.

Вентиляція в продовольчому магазині вкрай важливий фактор успіху підприємства. Адже якщо не буде правильного повітрообміну, то застояне повітря буде просочений різними запахами. Природно, затхле повітря буде відлякувати покупців. Якщо підприємство хоче мати правильну працюючу вентиляційну систему, Перший етап створення вентиляції в будь-якому приміщення це проект. Для проектувальника необхідно технічне завдання, воно включає в себе:

- Параметри приміщення

- Функції, якими повинна володіти вентиляція

- Розміщення вентиляційних агрегатів (місце розташування погоджується із замовником, і вибір його обумовлюється бажанням замовника і можливістю розташування цих агрегатів)

Зазвичай припливно-витяжні вентиляційні агрегати розташовують або під підвісною стелею, або в венткамірі, або в господарському приміщенні.

Вентиляція в продовольчому магазині може бути реалізована кількома способами. Це може бути витяжна вентиляція, така вентиляція коштує значно дешевше інших, але малоефективна. До того ж взимку така система вентиляції буде здатна виморозити приміщення. Так як приплив здійснюється з вулиці, через відкриті вікна двері і так далі.

Другий спосіб виконання це припливно-витяжна вентиляція. Така вентиляція є найефективнішим способом. Ця система вентиляції може бути також поєднана з системою кондиціонування, для цього необхідно в припливну установку додатково встановити секцію охолодження. Правда, така опція коштує недешево. Зазвичай систему кондиціонування роблять незалежної від системи припливно-витяжної вентиляції. На підприємстві ФОП «Талах С. І.» знаходитися саме така вентиляція і распологается під підвісною стелею.