Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломная работа печатать.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
248.28 Кб
Скачать

Розділ 3. Стратегія підвищення конкурентоспроможності підприємств фоп «Талах с. І.»

3.1 Стратегія підвищення конкурентоспроможності підприємства фоп «Талах с. І.»

    При всій, на перший погляд нестабільності ситуації магазин не тільки залишається успішно працюючим підприємством, а й має можливість постійно підвищувати свою конкурентоспроможність на ринку. До факторів, що дозволяє з успіхом це робити, можна віднести наступні активно розробляються напрями. У підприємстві ФОП «Талах С. І.», з моменту заснування, чи не головну увагу спочатку приділялася якості продукції. Причому роботи виконувалися не тільки на виробництво, але й на багато суміжні рекламні області; зовнішню рекламу, сувенірну продукцію, оформлення і розробка виставкових стендів і т.п. На даний момент підприємство створила собі цілком професійне ім'я на ринку. Можливість отримати хорошу продукцію, яка практично відразу може бути втілена в реальне виріб, не може не залучати клієнтів.

     Підвищення професіоналізму і якості виконуваних робіт. На жаль, в умовах постійного зростання попиту на якісну продукцію, наявні виробничі потужності завантажені практично максимально, і заявлений принцип оперативного виробництва в очах клієнта, який не бере в розрахунок наявності жорсткого графіка роботи, може бути підірваний. Щоб уникнути подібної ситуації, велика увага приділяється професійної кваліфікації працівників, які безпосередньо працюють на випічці та касі. Основний склад має великий професійний стаж у виробництві харчової продукції, що дозволяє максимально знизити час виготовлення будь-якого обсягу без втрати якості продукції. Для постійного підвищення якості продукції періодично закуповуються і встановлюються додаткові пристосування, що дозволяє не відставати від конкурентів. Бо клієнт незадоволений якістю нашої продукції - це потенційний клієнт нашого конкурента.

Зниження постійних витрат. На жаль, невеликий обсяг виробництва не дозволяє закуповувати сировину у великій кількості, що дало б суттєві знижки у постачальників і їх дилерів. Однак, з метою зниження постійних витрат постійно проводиться моніторинг цін постачальників сировини різних видів. Це дозволяє мати деяку Зниження змінних витрат. З перемінними витратами ситуація йде аналогічним чином. З метою утримання і залучення високопрофесійних кадрів необхідно забезпечити для них конкурентоспроможний рівень заробітної плати. На цьому економити не доводиться. Однак, орендуючи виробничі приміщення постійно використовується можливість погашення частини орендних платежів власною продукцією, що приносить, часом, досить непогану економію грошових коштів. економію коштів і відповідно, знижувати ціни на продукцію.

Зниження змінних витрат. З перемінними витратами ситуація йде аналогічним чином. З метою утримання і залучення високопрофесійних кадрів необхідно забезпечити для них конкурентоспроможний рівень заробітної плати. На цьому економити не доводиться. Однак, орендуючи виробничі приміщення постійно використовується можливість погашення частини орендних платежів власною продукцією, що приносить, часом, досить непогану економію грошових коштів.

Удосконалення роботи з клієнтами. Постійний пошук нових клієнтів, залучення до співпраці рекламних джерел, випереджальна робота з постійними клієнтами дозволяють побудувати чіткий графік роботи магазину, забезпечити максимальне завантаження, і отримувати максимальний прибуток без підвищення рівня цін. Постійне проходження принципу оперативності створює підприємству ФОП «Талах С. І.» чималу перевагу перед більшістю місцевих підприємств, термін виготовлення великих замовлень у яких найчастіше у два - три рази більше.

Перспективні напрями. Сьогодні магазин ФОП «Талах С. І.» знаходиться в хороших відносинах зі своїми конкурентами. Це дозволяє, як отримувати додаткові одиничні замовлення від конкурентів (їх частка становить до 10% на місяць), так і, займаючись пошуком непрофільних замовлень мати додатковий дохід.

     Поглиблення і розвиток усіх перерахованих вище напрямків якраз і дозволяє підприємству ФОП «Талах С. І.» постійно підвищувати конкурентоспроможність організації і займати хоч і незначну, але стабільну частку ринку, що дозволяє успішно працювати протягом багатьох років.