Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V._Finansi_korporatsiy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

Контрольні питання:

1. Дайте визначення поняттю „корпорація”. Наведіть основні критерії ризику.

2. Як класифікується ризик за сферою виникнення?

3. Надайте характеристику ризиків за можливістю усунення.

4. Які виділяють ризики за рівнем фінансових витрат?

5. Наведіть класифікацію ризиків за тривалістю впливу.

6. Як класифікується ризик за можливістю передбачення?

7. Наведіть необхідність і значення аналізу ризику.

8. Вкажіть методи кількісної оцінки ступеня ризику.

9. Який існує взаємозв’язок між ризиками та ставкою доходу?

Тема 3. Зміна оцінки грошей у часі

1. Сутність вартості грошей у часі

2. Визначення теперішньої вартості грошей (дисконтування)

3. Майбутня вартість. Компаундирування

Література:

1. Бланк І.О. Фінансовий менеджмент: Навчальний курс. – К.: Ніка-центр, Ельга, 2001. – 528 с.

2. Брігхем Є.Ф. Основи фінансового менеджменту. – К: Молодь, 1997. – 998 с.

3. Грідчіна М.В. Корпоративні фінанси (зарубіжний досвід і вітчизняна практика). – К: МАУП, 2002. – 232 с.

1. Сутність вартості грошей у часі

Основною метою фінансового менеджменту є максимальне підвищення вартості цінних паперів корпорації. Вартість цінних паперів частково залежать від надходження грошових коштів. Тому для фінансового менеджера дуже важливо розуміти тимчасову вартість грошей та її вплив на вартість фінансового активу. Концепція тимчасової вартості грошей, або аналіз обчислюваного потоку готівки, є найважливішою фінансовою концепцією.

Згідно з найбільш розповсюдженою точкою зору гроші представляють собою особливого виду товар, яких можна без обмежень обміняти на будь-які інші товари. Крім того, гроші – це еквівалент вартості усіх інших товарів, бо саме за допомогою грошей у вигляді фіксованої кількості грошових одиниць вимірюється вартість будь-якого товару. Для того щоб виконувати зазначену функцію гроші самі повинні мати вартість, причому грошова одиниця, яка є сьогодні і грошова одиниця, яка очікується до одержання через деякий час не є рівноцінними. Є принцип, який діє незалежно від зміни загального рівня цін: мати певну суму грошей сьогодні завжди краще, ніж мати її завтра. Це пояснюється дією трьох основних факторів:

  • Інфляція

  • Ризик

  • Оборотність.

Інфляція– явище, властиве практично будь-якій економіці, негативне відношення до неї, яке існувало в нашій країні протягом багатьох років не є коректним, постійне знецінення грошей, що відбувається в умовах інфляції викликає, з одного боку. Природне бажання вкласти їх в певні активи, тобто в деякій мірі стимулює інвестиційний процес, з іншого боку, це частково пояснює як відрізняються наявні гроші і ті, що очікуються до одержання в майбутньому.

Ризик неодержання очікуваної сумиє іншою вагомою причиною, згідно з якою будь-який договір, за яким очікується надходження грошових коштів в майбутньому має певну ймовірність бути невиконаним взагалі або виконаним частково.

Оборотність– здатність грошей до ліквідності.

Грошові кошти, як і будь-який актив, повинні з часом генерувати доход за ставкою, яка задовольняє власника цих коштів, тому сума, очікувана до одержання через деякий час, повинна перевищувати початкову суму, якою володіє інвестор в момент прийняття рішення, на величину можливого доходу. Саме на базі розрахунку вартості використання грошей протягом певного періоду часу і ґрунтується концепція майбутньої та теперішньої вартості грошей.