Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V._Finansi_korporatsiy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

2. Короткостроковий кредит як форма фінансування оборотного капіталу

Для того щоб розглянути більш детально короткострокове фінансування треба поглянути на всі „за” та „проти”:

  1. Швидкість– короткострокова позика може бути одержана набагато швидше, ніж довгострокова.

  2. Гнучкість – компанія, якщо її потреби збільшення фондів (сезонних або циклічних), не може зв’язувати себе довгостроковим борговим зобов’язанням.

  3. Вартість довгострокового боргового зобов’язання з короткостроковим – відсоткові ставки взагалі нижчі за короткостроковим борговим зобов’язанням, ніж за довгостроковим.

  4. Ризик довгострокового зобов’язання порівняно з короткостроковим – за певних умов короткострокове боргове зобов’язання більш ризикове, ніж довгострокове фінансування.

Твердження про гнучкість, вартість і ризиковість короткострокового боргового зобов’язання порівняно з довгостроковим, які великою мірою залежать від типу короткострокового кредиту, котрий використовується. Існують численні джерела короткострокових фондів, головними з них є:

    1. Накопичення - деякі накопичення заробітної плати (щотижневі, двотижневі, щомісячні), сплати в соціальне забезпечення і прибуткові податки, податки за збутом, які, головним чином, сплачуються на щотижневій, щомісячної або щоквартальній основі.

    2. Рахунки, що підлягають сплаченню (торговельний кредит) – рахунки, що підлягають сплаченню, або торговельний кредит є найкращою єдиною категорією короткострокового боргового зобов’язання, що діє близько 40% поточних заборгованостей середньої не фінансової корпорації.

    3. Короткострокові банківські позики. Комерційні банки, чиї позики, головним чином, з’являються у балансових відомостях корпорації як боргові цінні папери, що підлягають сплаченню, є другим по важливості джерелом короткострокового фінансування.

Основні риси банківських позик розглядаються в наступному:

а) строк платежу – хоча банки роблять більше довгострокові позики, основний обсяг їх кредитування на короткостроковій основі – близько 2/3 усіх банківських позик сплачується через рік або менше;

б) боргова розписка (простий вексель) – коли банківська позика схвалена, угода виконується підписанням боргової розписки. Розписка характеризує: заборговану суму, відсоткову ставку відсоткового вмісту, календарний план сплачення, будь-яке додаткове забезпечення підвищення гарантії для позики, будь-які інші строки і умови, прийняті за домовленістю банку і боржника.

в) компенсуючи балансові звіти (баланси) – банки іноді вимагають від боржників зберегти середній баланс депозиту до запитання (чековий рахунок), що дорівнює від 10%-20% особового рахунку позики. Це називається компенсуючим балансом і такі баланси збільшують реальну відсоткову ставку за позикою.

г) кредитна лінія полягає в узгодженні між банком і боржником, показуючи максимальний кредит, який банк може продовжувати позичальнику;

Вартість банківських позик варіює для різних типів боржників у будь-який момент часу і для всіх боржників з часом. Відсоткові ставки є вищими для більш ризикових боржників, і ставки більш високі по менших позиках у зв’язку з фіксованими витратами, що включені у здійснення і обслуговування позик.