Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kinko_O.M._Fomina_M.V._Mikroekonomika.2011.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
620.54 Кб
Скачать

3. Формалізований метод

P↓ Q↓ за інших рівних умов

P↑ Q↑

Закон пропозиції не діє в наступних випадках:

1. коли недостатньо часу, щоб виробити додатковий товар;

2. коли товар не може бути вироблений незалежно від часу.

У цих випадках крива пропозиції буде мати вид:

P S

  1. Q

Рис.2.4. Крива пропозиції для випадків, коли немає часу

виробити більше і немає можливості виробити.

На пропозицію впливають цінові і нецінові фактори. Під дією цінових факторів відбувається зміна у величині пропозиції. Крапка рухається уздовж кривій пропозиції.

P S

0Q

Рис.2.5. Зміна величини пропозиції.

Під дією нецінових факторів відбувається зміна в пропозиції, при позитивному впливі крива переміщується паралельно вправо, при негативному - паралельно вліво.

P S1 S

S2

0Q

Рис. 2.6. Функція пропозиції (рух кривих пропозиції).

Нецінові фактори, що впливають на пропозицію: витрати виробництва (чим вище витрати, тим менше пропозиція і навпаки); технологія виробництва (чим досконаліше технологія, тим більше пропозиція і навпаки); кількість товаровиробників; кількість покупців; податки і субсидії; державна політика; чекання зміни цін; особливі фактори: мода сезон, погода, тощо.

3

Взаємодія попиту та пропозиції - це процес, що породжує формування ринкової ціни, яка задовольняє одночасно і продавця і покупця.

Ціну одиниці продукції, при якій збігаються попит та пропозиція, прийнято називати ціною рівноваги. Відповідно, кількість товару, що врівноважує попит та пропозицію, називають рівноважною кількістю. Рівноважна ціна - це єдина ціна, із усіх можливих, при якій відсутні як надлишкова пропозиція, так і надлишковий попит. Будь-яка інша ціна порушує відповідність і тому хтось з учасників обміну буде прагнути її змінити, поступово направляючи до ціни рівноваги. Досягнення останньої буде означати, що усі, хто хотів би й у стані придбати продукцію за такою ціною, зможуть задовольнити свої потреби. Так само продавці кого задовольняє сформована ціна продадуть товари. Аналогічні висновки ми одержимо і при графічному зображенні (Рис. 2.7).

Р D надлишок S

PE E

дефіцит

0 QE Q

Рис. 2.7. Рівновага попиту і пропозиції.

Крапка рівноваги позначається Е.

У крапці рівноваги РЕ = РS = РD,

де РЕ - рівноважна ціна; РS - ціна пропозиції; РD - ціна попиту.

Це означає, що QE = QS = QD,

Де, QE - рівноважний обсяг; QS - обсяг пропозиції; QD - обсяг попиту.

Ринкова рівновага - це ситуація на ринку при який немає тенденцій до зміни рівноважної ціни чи рівноважного обсягу.

Ціна, по якій товар надходить на ринок може не збігатися з рівноважної. У цьому випадку можуть відбуватися кризи дефіциту і надлишку, або під дією нецінових факторів може змінюватися структура попиту чи пропозиції.