Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koleno_I.V._Finansi,_groshi_ta_kredit._2014.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.28 Mб
Скачать

Тема 22. Спеціалізовані кредитно-фінансові установи

22.1. Визначення та функції фінансових посередників

22.2. Види фінансових посередників

22.3. Банки і банківська система

22.1. Визначення та функції фінансових посередників

Фінансові посередники ─ це спеціалізовані професійні учасники ринку (фінансово-кредитні установи), які пропонують і реалізують фі­нансові послуги як особливий товар.

Завдання фінансових посередників ─ спрямовувати рух капіталу (заощаджень) до найбільш ефективних споживачів.

Функції фінансових посередників

  1. Консолідація (акумуляція) заощаджень індивідуальних інвесторів у єдиний фонд і наступне диверсифіковане вкладення накопиченого капіта­лу в різні проекти. Необхідна диверсифікація забезпечується шляхом об'єднання вільних коштів різних інвесторів для купівлі різноманітних ринкових активів, у результаті чого окремий інвестор отримує від­повідну частку кожного з цих набутих ринкових активів. Для багатьох індивідуальних інвесторів (непрофесійних учасників ринку) користу­вання послугами фінансових посередників є переважною формою участі в масштабних фінансових проектах і можливістю отримати дохід від подібних вкладень.

  2. Забезпечення підвищеної ліквідності фінансових вкладень шляхом професійного портфельного управління довіреними і набутими активами. Можливості індивідуальних інвесторів використати капітал як самозростаючу вартість, є набагато меншими, ніж можливості фінансових посередників. При цьому ліквідність і ризики вкладень також відріз­няються. У довгостроковому плані посередники універсально забезпечують ліквідність вкладень, регулюють інтереси інвесторів і компаній, що діють на відкритому ринку.

  1. Забезпечення рівноваги на ринку капіталів через погодження пропо­зиції та попиту на фінансові ресурси. Фінансові посередники гармонізу­ють відносини між постачальниками і споживачами капіталу, ліквіду­ють дисбаланс між пропозицією і попитом на вільні кошти, забезпечу­ючи при цьому ефективний розподіл і перерозподіл ресурсів на ринках.

  2. Перерозподіл і зниження фінансових ризиків. Професійні фінан­сові посередники під час купівлі чи продажу фінансових активів влас­не торгують ризиками, перерозподіляючи його між консервативними і агресивними учасниками ринку (між менш схильними і більш схиль­ними до ризику економічними суб'єктами).

В цілому названі функції фінансових посередників зводяться до транс­формації надлишкових і часто малорухомих фінансових ресурсів у інвес­тиційний капітал, попит на який практично завжди переважає над про­позицією. При цьому інформаційна обізнаність посередників є своєрід­ним нематеріальним активом. Звернення клієнтів до інституційних посередників означає делегування їм інвестиційних рішень.

Фінансові посередники, з одного боку, сприяють вирішенню про­блем макроекономічного характеру, а з іншого боку, вирішують завдан­ня щодо власного розвитку і функціонування (питання мікрорівня).

Перелік проблем макро- і мікрорівня, які вирішують фінансові посе­редники