Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koleno_I.V._Finansi,_groshi_ta_kredit._2014.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.28 Mб
Скачать

5.5. Склад видатків Державного бюджету. Таємні видатки

Стаття 30. Склад видатків Державного бюджету України

1. Видатки Державного бюджету України включають бюджет­ні призначення, встановлені законом про Державний бюджет України на конкретні ціле, що пов'язані з реалізацією державних програм, перелік яких визначено статтею 87 цього Кодексу.

Видатки Державного бюджету України систематизують бюджетні призначення на конкретні цілі, що передбачені законом про Державний бюджет на відповідний рік. Видатки державного бюджету на здійснення повноважень держави визначаються шля­хом встановлення бюджетних призначень головним розпорядни­кам коштів.

Стаття 31. Таємні видатки

1. Державний бюджет України має містити пояснення всіх ви­датків, за винятком видатків, що пов'язані з державною таємни­цею (таємних видатків).

2. Таємні видатки, передбачені на діяльність органів дер­жавної влади, в інтересах національної безпеки включаються до Державного бюджету України без деталізації.

3. Контроль за проведенням таємних видатків здійснюється Рахунковою палатою та Міністерством фінансів України у по­рядку, визначеному Верховною Радою України.

4. Звіти про проведені таємні видатки розглядаються Комі­тетом Верховної Ради України з питань бюджету, Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Комітетом Верховної Ради України з питань національної без­пеки і оборони.

5. Окремі звіти про проведені таємні видатки розглядаються Верховною Радою України на закритому засіданні.

Одним із принципів побудови бюджетної системи є гласність і публічність - тобто бюджет проходить голосування (вотування) у представницькому органі влади - Верховній Раді України, Верхов­ній Раді Автономної Республіки Крим та відповідних радах і після затвердження має бути опублікованим (обнародуваним). Це прин­цип, який застосовується кожною державою. Однак кожна дер­жава має потреби, про які знають всі громадяни, але суми витрат на які не повинні розголошуватися, оскільки це пов'язане із забез­печенням національної безпеки і державними таємницями (таємні видатки).

Статтею 31закріплено здійснення таємних видатків з Дер­жавного бюджету України для забезпечення діяльності окремих органів державної влади або їх підрозділів, які виконують повно­важення в інтересах національної безпеки держави, а також інших установ, організацій, підприємств, які зайняті виконанням науко­во-технічних програм, розробкою новітніх технологій, виробницт­вом продукції, необхідних для забезпечення безпеки держави.

Згідно із статтею 7 Закону України «Про державну таємницю» від 21 січня 1994 р. № 3855-ХП фінансування витрат на здійснен­ня діяльності, пов'язаної з державною таємницею, в бюджетних установах і організаціях здійснюється за рахунок Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та міс­цевих бюджетів. Кошти на зазначені витрати передбачаються у відповідних бюд­жетах окремим рядком.

Оскільки бюджетні матеріали піддягають обнародуванню, таємні видатки, на відміну від інших видів видатків Державного бюджету України, включаються до Державного бюджету України без деталізації та широкого обговорення.

На Рахункову палату та Міністерство фінансів України по­кладено контроль за проведенням таємних видатків у порядку, встановленому Верховною Радою України.

Звіти про проведені таємні видатки розглядаються обмеже­ним колом органів Верховної Ради України. Верховна Рада на за­критому засіданні розглядає лише окремі такі звіти за окремою процедурою.