Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Visual Basic.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
15.63 Mб
Скачать

1.2 Створення вихідного коду

Visual Basic є мовою, що орієнтована на опрацювання подій. Це означає, що визначені частини програми виконуються у відповідь на визначені події. Подією є, наприклад, клацання лівою кнопкою миші на командній кнопці (подія Click), натискання клавіші на клавіатурі (подія KeyPress).

Щоб увести вихідний код для визначеного елемента потрібно виконати подвійне клацання на елементі. У результаті відчиняється вікно коду, в якому міститься заголовок і останній рядок процедури. Дана процедура описує дії, що потрібно виконати, у випадку настання визначеної події (наприклад, для командних кнопок за замовчуванням створюється процедура для події Click - натискання лівої кнопки миші). Ім'я процедури містить ім'я об'єкта, знак підкреслення, назву події. Щоб змінити подію можна використовувати список у верхній правій частині вікна коду Procedure.

У процедурах можна змінювати властивості об'єктів. Для цього потрібно зазначити ім'я об'єкта, поставити крапку, визначити властивість, після знака = увести нове значення властивості. У цьому випадку знак = використовується як оператор привласнення. Властивостям об'єктів можна привласнювати числові та текстові значення. Якщо властивостям об'єктів слід надати текстові значення, їх треба зачинити у подвійні лапки (“_”). Наприклад,

txtZ.Text = 45

– властивості Text текстового поля txtZ привласнюється значення 45

txtMes.Text = “Помилка”

– властивості Text текстового поля txtMes привласнюється значення рядка символів “Помилка”

lblY.Caption = 100

– властивості Caption етикетки lblY привласнюється значення 100

lblV.Caption = “Результат: ”

– властивості Caption етикетки lblY привласнюється значення рядка символів “Результат: ”

У програмах можуть використовуватись змінні. Змінні – це ділянки оперативної пам’яті, в які протягом роботи програми можна поміщати різні дані. Звернення до ділянок пам’яті здійснюється за іменем. Тобто змінні – це значення, що зберігаються певний термін, можуть використовуватись для обчислень, привласнень значень властивостям, іншим змінним, змінюються протягом виконання програми.

Змінні, використовувані в програмі, потрібно оголосити в розділі оголошення змінних. Для цього у вікні коду в списку Object потрібно вибрати General (Загальний розділ), у списку Procedure - Declaration (Оголошення). На початку розділу доцільно ввести оператор Option Explicit. Даний оператор визначає, що в програмі заборонено використання змінних, які не оголошено. Якщо в процедурах будуть використовуватись змінні, які попередньо не оголошені, система видасть повідомлення про помилку. Щоб уникнути зайвих помилок оператор Option Explicit у програмах потрібно використовувати.

Для оголошення змінних використовується оператор Visual Basic Dim. При оголошенні змінних слід визначити їх ім’я, можна задати тип даних. Мова Visual Basic підтримує роботу з такими типами даних:

integer

- ціле число

single

- число

currency

- грошове значення

string

- рядок символів

byte

- ціле число в діапазоні від 0 до 255

boolean

- логічне значення, що може приймати лише значення True (Істина, 1) або False (Брехня, 0)

Якщо при оголошенні змінних не визначено їх тип, система працює зі змінними у відповідності з типами тих значень, які привласнюються змінним. Приклади оголошення змінних:

Dim X

Dim A, B, C

Dim Z As integer

Змінним, як і властивостям об'єктів, можна привласнювати різні значення.

Змінним і властивостям об'єктів можна також привласнювати результати обчислення деяких виразів. У виразах можна застосовувати числа, змінні, знаки арифметичних операцій “+”, “-“, “*”, “/”. Якщо вираз використовується для обчислення деякого числового значення, у ньому можна застосовувати лише змінні числових типів. Припустимими є операції конкатенації – об’єднання текстових значень. Приклади використання виразів:

lblX.Caption = X + 15

Z = (X+Y)/3

lblPrim.Caption = “Мова ”+ “програмування”

У програмах можуть також використовуватися константи. Константи – це якісь значення (числові, текстові та ін.), яким у програмі надано ім’я. Після оголошення констант їх можна використовувати у виразах. Оголошення констант здійснюється в розділі загальних оголошень General Declaration за допомогою оператору Const. Приклади оголошення констант:

Const X=16308

Const Povid=“Повідомлення про помилку: ”

Далі константи можна використовувати, наприклад так:

lblZ.Caption = X*40

lblRes.Caption = Povid+CodOsh

Завершення роботи програми здійснюється виконанням оператору End.

При створенні коду програми можна використовувати буфер обміну, а саме такі команди меню:

EditCopy: копіювання виділеного фрагмента в буфер обміну (команда Копировать);

EditCut: вирізування фрагменту в буфер обміну (команда Вырезать);

EditPaste: вставка даних з буферу обміну в позицію курсору (команда Вставить).

При розробці програми можна використовувати вікно проекту. Якщо вікно проекту відсутнє, його можна вивести командою View - Project Explorer. У результаті з'явитися вікно, показане на рис.1.3.

Рисунок 1.3 - Вікно проекту

Для створення коду програми, що подається як приклад, необхідно ввести опис змінних, створити такі процедури:

Дані в рядку коду

Коментар

1

2

Option Explicit

Dim X

Оголошення змінної Х, в якій буде знаходитися число

Dim Y

Оголошення змінної У для обчислення квадрата числа Х

Private Sub cmdClear_Click()

Заголовок процедури, яка виконується у випадку події Click - клацання кнопкою миші на кнопці cmdClear (Очистка) або натиснення ALT + с.

txtNumber.Text = "└┘"

Властивості Text текстового поля txtNumber (для введення числа Х) привласнюється значення “└┘“ (порожній рядок).

txtResult.Text = "└┘"

Властивості Text текстового поля txtResult (для виведення результату - числа У) привласнюється значення “└┘“ (порожній рядок).

End Sub

Кінець процедури cmdClear_Click.

Private Sub cmdExit_Click()

Заголовок процедури, яка виконується у випадку клацання кнопкою миші на кнопці cmdExit (Вихід) або натиснення клавіш ALT + В.

End

Кінець роботи програми

End Sub

Кінець процедури cmdExit_Click.

1

2

Private Sub cmdSqr_Click()

Заголовок процедури, яка виконується у випадку клацання кнопкою миші на кнопці cmdSqr (Обчислення) або натиснення клавіш ALT + О.

X = Val(txtNumber.Text)

Змінній Х привласнюється значення властивості Text об'єкта txtNumber - значення числа, яке введено за допомогою клавіатури. Оскільки значення текстового поля має тип даних string (текстові дані), щоб можна було виконувати обчислення, їх треба перетворювати до числових значень з використанням функції Val.

Y = X * X

У змінну У записується результат множення числа Х на Х.

txtResult.Text = Str(Y)

Властивості Text об'єкту txtResult привласнюється значення змінної У. За допомогою функції Str виконується перетворення числового значення змінної У у рядок символів.

End Sub

Кінець процедури cmdSqr_Click.

Після створення вихідного коду можна приступити до апробації програми. Для запуску програми на виконання використовується команда меню Run - Start. У випадку виявлення помилок можна завершити виконання програми командою Run - End, внести необхідні виправлення в програму.

Щоб зберегти проект на магнітному диску потрібно виконати команду File - Save Project або скористатися інструментом Save Project. При зберіганні проекту на диск записуються такі файли:

файл проекту (файл із розширенням VBP), у якому утримується інформація про будівлю проекту;

файли форм (файли із розширенням FRM) з описом форм.

Коли програма створена можна одержати файл програми у машинних кодах - файл із розширенням EXE. Такий файл можна буде використовувати безпосередньо для запуску програми на виконання, причому він буде незалежний від середовища візуального програмування Visual Basic. Щоб одержати файл програми, готовий до виконання, використовується команда меню File - Make <ім'я проекту>. exe. Для запуску отриманої даним способом програми не потрібно завантажувати Visual Basic, відчиняти в середовищі Visual Basic проект, виконувати команду Run - Start. Проте, для роботи з таким файлом потрібно, щоб у каталозі SYSTEM знаходився файл MSVBVM60.DLL, у якому міститься бібліотека стандартних підпрограм Visual Basic.

Щоб надрукувати програму потрібно виконати команду File - Print, у вікні діалогу команди обрати опцію Current Project (поточний проект), для друку форми включити прапорець Form Image, коду - прапорець Code.