Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методический учебник..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
551.94 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю.

  1. Значення соціального комплексу для соціального розвитку країни.

  2. Структура комплексу.

  3. Сучасний стан та особливості розміщення соціально-культурних послуг в Україні.

  4. Сучасний стан та особливості розміщення матеріально-побутових послуг в Україні.

  5. Проблеми і перспективи розвитку соціальної інфраструктури України.

  6. Структура комплексу по виробництву товарів народного споживання.

  7. Які форми впливають на розміщення галузей комплексу.

  8. Розміщення комплексів текстильної промисловості України.

Транспортний комплекс

Транспорт– одна з найбільш важливих галузей народного господарства. Це головна ланка у сфері економічних відносин, оскільки він бере участь у створенні продукції і доставці її споживачам, здійснює зв'язок між виробництвом і споживанням, між різними галузями господарства, країнами і регіонами.

Транспортний комплекс належить до інфраструктурних галузей. Транспортна інфраструктура – мережа транспортних шляхів, видів транспорту, засобів перевезення вантажів та пасажирів, сервісного обслуговування транспортних перевезень.

Головними показниками роботи транспорту є:

  • обсяг перевезень вантажів (т.);

  • обсяг перевезень пасажирів (осіб);

  • вантажооборот (тонно-кілометрів);

  • пасажирооборот (пасажиро-кілометрів).

За видами роботи транспорт поділяється на дві галузі – вантажний та пасажирський. Вантажний забезпечує обслуговування матеріального виробництва, пасажирський – потреби перевезень населення. За видами використання можливостей навколишнього середовища на сухопутний, водний (морський та річковий) і повітряний, за видами використанням засобів пересування – на залізничний, автомобільний, трубопровідний, гужовий.

Транспортний комплекс– це територіальне поєднання взаємопов’язаних видів транспорту, які взаємодіючі, найповніше задовольняють потреби суспільного господарства і населення в перевезеннях вантажів і пасажирів. До його складу входить сукупність шляхів сполучення, рухомого складу, засобів управління і зв’язку, різноманітне технічне обладнання, що забезпечує роботу всіх видів транспорту.

Вантажний транспорт– галузь виробничої інфраструктури. Не виробляючи безпосередньо матеріальної продукції, вантажний транспорт є четвертою галуззю матеріального виробництва після видобувної, переробної промисловості і сільського господарства. Жодна з названий трьох основних галузей матеріального виробництва не здатна функціонувати без транспортного забезпечення. Продукт тільки тоді готовий до споживача, коли від доставлений до споживача. Пасажирський транспорт є галуззю невиробничої сфери і належить до інфраструктури галузей.

Транспорт впливає на собівартість готової продукції: з одного боку, транспорт є неодмінною умовою функціонування самого виробництва, де він здійснює доставку сировини, паливно-енергетичних ресурсів, комплектуючих, устаткування і т.п., а з другого – доставляє готову продукцію до споживача. Зменшення транспортної складової у собівартості виробленої продукції сприяє підвищенню ефективності виробництва.

Транспорт є необхідною умовою спеціалізації і комплексного розвитку народного – господарських комплексів регіонів, формування ТВК, як локального, так і районно утворюючого значення. Він сприяє суспільному територіальному поділу праці, формуванню зв’язків між населеними пунктами та всередині їх.

Безпосередньо з транспортом пов’язані зовнішня та внутрішня торгівля. Економічні відносини України з зарубіжними країнами значною мірою визначають обсяг вантажообігу з ними. Вигідне транспортно-географічне положення України на межі Центральної та Східної Європи сприяє розвитку транзитних транспортних коридорів та її території.

Транспортний комплекс України представлений всіма сучасними видами транспорту і характеризується значним регіональними особливостями галузевої та функціональної структури. Система транспортних шляхів України наведена у схемі 4.

Схема 4

Система транспортних шляхів України, 2011 р.

Шляхи сполучення

Довжина, тис.км

Щільність, км на 1 тис.км2 території

Експлуатаційна довжина залізничних колій загального користування

21,6

37,0

Експлуатаційна довжина річкових судноплавних шляхів загального користування

2,1

4,0

Довжина автомобільних шляхів загального користування

169,6

271,0

Довжина трубопроводів загального користування,

з них:

газопроводів

нафтопроводів

продуктопроводів

43,2

34,2

4,0

5,0

64,0

По вантажообігу перше місце займає залізничний транспорт, далі – трубопровідний, автомобільний, морський, річковий та авіаційний.

Обсяги перевезення вантажів окремими видами транспорту загального користування останніми роками різко зменшилися, на що вплинули такі основні причини: загальна криза економіки України; Зменшення обсягів виробництва основних вантажотвірних галузей; скорочення експортно-імпортних перевезень; нестача, фізичне постаріння і незадовільний стан транспортних засобів; обмеження поставок нової техніки та ін.

Україна має надзвичайно сприятливі передумови для формування і розміщення транспортної мережі. Зокрема, це – галузева структура і територіальна організація національної економіки, вигідне економіко-географічне положення, які визначили розвиток і розміщення всіх галузей транспортного комплексу. Вигідне транспортно-географічне положення України на межі Центральної та Східної Європи сприяє розвитку транзитних транспортних коридорів на її території. Через територію країни в перспективі має бути прокладено ряд нових транспортних магістралей, які забезпечуватимуть ефективну реалізацію міжнародних транспортно-економічних зв’язків України і транзитних перевезень.

Економіко-географічне положення істотно впливало на прокладення транзитних магістралей, трубопроводів, формування транспортних вузлів змішаного типу. Рівнинний рельєф сприяє повсюдному розміщенню шляхів сполучення. Вихід до узбережжя Чорного і Азовського морів, де є багато зручних бухт, став передумовою будівництва морських портів і розвитку морського транспорту. Наявність судноплавних річок (Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг та ін.) сприяла розвитку річного транспорту.

Потім потрібно окремо розглянути кожен вид транспорту.

Залізничний транспортє однією з важливих базових галузей економіки України, яка забезпечує її внутрішні та зовнішні транспортно-економічні зв’язки і потреби населення у перевезеннях. На нього припадає основна частина вантажообігу і перевезень пасажирів. Цей транспорт характеризується регулярністю руху і високою швидкістю перевезень, великою пропускною і провізною спроможністю.

В Україні сформувалась мережа великих залізничних вузлів з розвинутим станційним і складським господарством: Харків, Лозова, Дебальцеве, Ясинувата, Волноваха, Полтава, Київ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одеса, Жмеринка, Козятин, Тернопіль, Львів, Ковель, Коростень, Чоп та ін.. Багато з них пов’язані з іншими видами транспорту, що сприяє формуванню транспортних вузлів змішаного типу.

В Україні експлуатаційна довжина залізничних колій загального користування становить 22,6 тис.км, а густота залізничної мережі – 38км. на 1тис.км2 території.

На території України розташовані шість залізниць: Південно-Західна (управління в Києві), Донецька (Донецьк), Придніпровська (Дніпропетровськ), Південна (Харків), Львівська (Львів) і Одеська (Одеса).

Залізничний транспортУкраїни займає четверте місце у світі за обсягом товарообігу після Росії, США і Канади. Але залізничний транспорт працює на межі можливостей, оскільки його виробнича база фізично і морально застаріла. Тому для подальшого розвитку залізничного транспорту потрібно створювати виробничі потужності з випуску пасажирських вагонів, електровозів, електро- і дизель-поїздів, контейнерів міжнародних стандартів, колієремонтних машин і устаткування.

Автомобільний транспорт– це найбільш маневрений і ефективний вид транспорту для перевезення масових вантажів дрібними партіями на близьку відстань. Цим видом транспорту здійснюють місцеві, міжміські та міжнародні централізовані перевезення. Він забезпечує транспортне обслуговування підприємств і населення в усіх сферах господарської діяльності. Зі створенням міждержавних автомагістралей постійно зростає значення автотранспорту у здійсненні міждержавних зв’язків, зокрема з Росією, Білорусь, Молдовою та країнами Європи. Особливе значення автомобільний транспорт мав під час проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу – Євро-2012.

Автомобільний транспорт– це сукупність транспортних засобів, шляхів, технічних засобів (складів, вантажно-розвантажувальних пунктів, вантажних і пасажирських станцій, засобів зв’язку і сигналізації тощо).

Цей вид транспорту розпочинає і закінчує транспортний процес на морському, річковому і залізничному транспорті. Автотранспорт забезпечує функціонування і територіальну організацію всіх галузей народного господарства, і насамперед, галузей АПК, які займають важливе місце в економіці України.

По території України проходять важливі автомагістралі міжнародного і державного значення, зокрема Москва – Київ, Москва – Харків – Сімферополь, Одеса – Київ – Санкт-Петербург, Київ – Дніпропетровськ – Донецьк – Маріуполь, Київ – Житомир – Рівне – Львів – Ужгород.

Щоб забезпечити Україну автошляхами на рівні європейських країн, необхідно побудувати і модернізувати значну частину автошляхів, у т.ч. у сільській місцевості.

Морський транспорт концентрується виключно на півдні України – на узбережжі Чорного і Азовського морів, у так званому Азово-Чорноморському басейні, який через Босфор і Дарданелли має вихід у Світовий океан. Цей вид транспорту є порівняно дешевим; він відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні зовнішньоекономічних зв’язків України, особливо з країнами далекого зарубіжжя. Загальна довжина морської берегової лінії становить близько більше 1000км. Багато є зручних бухт, які сприяли формуванню 18 морських портів.

Морський транспорткраїни має важливе значення перш за все для зовнішньоекономічних зв’язків. Його частка у вантажообігу транспортного комплексу України становить 1,14%. Він концентрується включно на Півдні України – на узбережжі Чорного і Азовського морів, у так званому Азово-Чорноморському басейні, який через протоки Босфор і Дарданелли має вихід у Світовий океан. Протяжність берегової лінії становить більше 1000км. У бухтах берегової лінії споруджено 18 морських портів, серед яких найважливішими є Одеса (на нього припадає більше 20% вантажообігу морського транспорту країни), Іллічівськ, Ізмаїл, Південний, Миколаїв, Феодосія, Керч, Севастополь, Ялта на березі Чорного моря та Маріуполь і Бердянськ на березі Азовського моря.

Організаційно морські потри України об’єднані в три морські пароплавства: Чорноморське (ЧМП), Азовське (АМП) та Українсько-Дунайське (УДП).

Річковий транспортздійснює перевезення вантажів і пасажирів переважно внутрішніми водними шляхами. Експлуатаційна довжина річкових судноплавних шляхів загального користування за останні 10 років скоротилися у 1,5 рази і становить 3,2тис.км.

Річковий транспорт поряд з морським є одним з найдешевших, оскільки використовує природні транспортні магістралі – судноплавні річки.

Трубопровідний транспортпризначений для транспортування рідких, газоподібних або твердих продуктів трубами на значні відстані. Трубопровідний транспорт поділяють на магістральний (загального користування) і технологічний. Магістральний об’єднує магістральні нафто-, нафтопродукто-, газопроводи і відводи від них, а також магістральні водоводи, призначені для транспортування води на великі відстані.

Трубопровідна система має потужну та розгалужену мережу магістральних нафто- та газопроводів – 46,3тис.км загального користування, 120 компресорних станцій, 13 підземних сховищ. Україна є одним з найпотужніших у світі транспортувальників нафти та газу ( з Росії та Туркменії) до Європи.

Нафтопровідний транспорт охоплює 13 основних нафтопроводів. Нафтопровідна міжнародна мережа представлена транс’європейським нафтопроводом «Дружба» ним поставляють нафту з Росії в країни центральної Європи. Решта нафтопроводів має внутрідержавне значення і забезпечує нафтопереробні заводи України сировиною, більшість якої знаходиться в Росії.

Авіаційний транспортздійснює швидкісні перевезення пасажирів, вантажів, пошти, санітарні перевезення на внутрішніх і міжнародних повітряних лініях. Велике значення авіаційний транспорт має у проведенні сільськогосподарських робіт, боротьбі з лісовими пожежами, в службі спостереження тощо. Основна перевага авіаційного транспорту – швидкість і, як наслідок, значна економія часу.

В даний час авіатранспорт перевозить переважно пасажирів і має частку в загальному вантажообігу. Найбільші аеропорти: Київ, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Вінниця, Львів, Луганськ та інші області центри.

Подальший розвиток авіаційного транспорту пов'язаний з будівництвом нових типів літаків підвищеної комфортності та паливної економності.

Пріоритетними напрямами розвитку транспортного комплексу України є: затвердження ролі України як транзитної держави; інтеграція транспорту України в міжнародну транспортну систему на основі створення національної нормативної бази галузі, адаптованої до міжнародної; розвиток мережі міжнародних транспортних коридорів; створення ринку транспортних послуг; активізація міжнародної діяльності транспортних підприємств; забезпечення технологічної та екологічної безпеки транспорту; вдосконалення державного регулювання, структури управління і реформування галузі; залучення інвестицій у розвиток транспортного комплексу України.