Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник_Маркетинг_укр.doc
Скачиваний:
1020
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Таблиця 11 – Дані про реалізацію товарів втк «Шахтар»

Групи товарів

Обсяг реалізації в базовому році,

Обсяг реалізації в звітному році,

Темп зміни реалізації, %

тис.грн

% до підсумку

тис.грн

% до підсумку

1. М'ясо і птиця

3008,9

3986,6

2. Риба і морепродукти

239,5

169,1

3. Ковбасні вироби

14589,0

1880,5

4. Молоко і молочні продукти

21040,0

18068,9

За підсумком

38877,4

100,0

24105,1

100,0

Ситуація № 31

Динаміка обсягу та асортиментної структури товарообороту продовольчих товарів ТКФ "Маяк-Дон" представлена у таблиці 12.

Таблиця 12 - Динаміка обсягу та асортиментної структури товарообороту продовольчих товарів ТКФ "Маяк-Дон"

Найменування

товарних груп

Обсяг реалізації, тис. грн.

Питома вага,

%

Темп зміни продажів, %

Попередній рік

Звітний рік

Попередній рік

Звітний рік

1. М'ясо і птах

71,6

141,0

2. Ковбасні вироби і копченості

173,4

370,3

3. Молоко і молочна продукція

67,7

110,4

4. Кондитерські вироби

183,9

291,2

5. Чай

6,0

7,9

6. Кава

10,4

18,3

7. Хліб і хлібобулочні вироби

21,4

27,1

8. Макаронні вироби

3,5

5,9

9. Лікеро-горілчані вироби

39,6

66,5

10. Вина

28,5

41,4

11. Пиво

14,6

20,1

12. Безалкогольні напої

78,2

92,1

13. Морозиво

27,0

29,1

14. Тютюнові вироби

15,8

17,6

15. Інші продтовари

13,2

12,9

Разом продтовари

Необхідно розробити рекомендації щодо оптимізації асортименту підприємства на основі БКГ-аналізу товарного портфелю. Розробити маркетингові стратегії розвитку товарних груп підприємства з урахуванням їх життєвого циклу.

Ситуація № 32

Tescoma - товари для кухні та дому. У 2003 році в Донецьку відкрилося представництво компанії TESCOMA, у якому завжди можна ознайомитися з найширшим асортиментом усього, що виробляє компанія. TESCOMA - чеська фірма, що займається виробництвом, продажем і дистрибуцією виробів для кухні і предметів домашнього побуту. Основний асортимент фірмових виробів TESCOMA містить у собі насамперед посуд і кухонні приналежності з нержавіючої сталі, кухонні ножі, столові прилади і цілий ряд аксесуарів для кухні. Велику увагу фірма TESCOMA приділяє виробництву сковорід і форм для випічки з антипригарным покриттям, предметів із пластмаси, дерева і безлічі інших виробів, необхідних на кожній кухні.

Каталог фірми TESCOMA нараховує більш 2500 найменувань виробів. Особливу увагу TESCOMA приділяє аксесуарам для кафе, ресторанів і барів: широкий вибір предметів сервіровки, професійні ножі, каструлі - це і багато чого іншого розроблено і створено дизайн - студією фірми TESCOMA. З товарами марки TESCOMA знайомий увесь світ, познайомтеся і Ви!

Охарактеризуйте товарну політику підприємства. Визначте стратегію охоплення ринку підприємства. Обгрунтуйте вибір.

Ситуація № 33

Мережа комп'ютерних салонів SPARK на сьогоднішній день представлена трьома магазинами в Донецьку і філією в Києві. Кожний з магазинів пропонує різноманітний асортимент товарів, здатний задовольнити смак навіть найвимогливіших клієнтів. Уважні продавці-консультанти і приємна атмосфера, що панує в магазинах, не залишає байдужим жодного покупця. Підприємство прагне забезпечити максимально комфортне і швидке обслуговування клієнтів.

Вироблені під власною торговельною маркою комп'ютери SPARK комплектуються на базі процесорів Intel і мають сертифікат якості, виданий Державним комітетом України по стандартизації, метрології і сертифікації (Держстандарт України).

Система контролю якості продукції, що випускається, цілком відповідним вимогам стандарту ISO 9001, гарантує високу надійність, якість і тривалий термін використання комп'ютерів SPARK. Функціонування системи управління якістю поширено на всі структурні підрозділи підприємства.

Компанія Spark постійно розвивається і намагається крокувати в ногу з прогресом. Одним з переваг, якими володіє компанія - це інтернет-магазин.

Сервісний центр SPARK, сертифікований компаніями Lexmark, Sven, Molex, здійснює гарантійне і післягарантійне обслуговування і ремонт комп'ютерів і оргтехніки, заправлення картриджів лазерних принтерів і копіювальних апаратів, прокладку, настроювання й адміністрування локальних комп'ютерних мереж. Існує послуга виїзду фахівця до замовника. Кваліфікація наших фахівців, підтверджена сертифікатами ведучих фірм-виробників Codegen, Mustek, Epson, HP, Canon і ін.

Охарактеризуйте політику нововведень і сервісну політику підприємства. Визначте рівні товару і розробіть рішення щодо оновлення товарного асортименту відповідно до вимого ринку (інновації).

Ситуація № 34

ТОВ „Кортмі” здійснює продаж і сервісне обслуговування світлового і звукового устаткування для концертних залів, театрів, нічних клубів, дискотек, ресторанів і кафе. ТОВ „Кортмі” є ексклюзивним дистрибьютором компаній Steinigke Showtechnic, EVI Audio, Opifex (Німеччина); Viscount Professional (Італія), а також ексклюзивним дистрибьютором торговельних марок Dynacord, Electro-Voice, Futurelight, Omnitronic, Voice Systems, Midas Venice, Klark Teknik, Selenium, Eurolite, Lite Works, OMAK на території України.

Стратегія постійного розвитку та удосконалення виробництва, а також серйозний підхід до маркетингу і торговельної політики дозволяють компанії займати міцне місце на ринку. За роки активної діяльності компанія навчилися втілювати в життя будь-які задуми клієнтів, завдяки функціональній гнучкості, якості і конкурентноздатним цінам на устаткування.

Визначте, які конкуренті переваги має підприємство на ринку. Розробіть рекомендації щодо підвищення ефективності політики нововведень в маркетинговій діяльності підприємства.

Ситуація № 35

У 2002 рік ЗАТ"Сармат" увійшов з новою символикою іновими сортами пива. Щоб догодити різнобічним смакам цінителів пива, "Сармат" створивVIP-сорти. Ці сорти давно знайомі й улюблені, але більш зроблена технологія готування ставить них на рівень вище в порівнянні зі своїми побратимами, що і заслужило приставку "VIP". Елітарність напою підкріплена відповідним дизайномі золотою фольгою, що обрамляє горловину пляшки.

Завдяки "Сарматові" 2002 рік став знаменним в історії пивоваріння України. Вперше в Україні почався випуск пшеничного пива.

8 березня 2002 року "Сармат" підніс подарунок своїм шанувальницям у виді безалкогольного пива. Його появу також оцінили й автолюбителі. Це пиво незамінне для спортсменів і людей, що ведуть здоровий образ життя. Його смак аналогічний традиційному світлому пиву. Про корисні властивості живого пива відомо всім. "Сармат-Безалкогольне" корисне вдвічі: зберігаючи всіперевагиживого пива і маючи надзвичайний смак, воно містить алкоголю не більше, ніж у кефірі.

Охарактеризуйте політику нововведень підприємства. Дайте рекомендації щодо вибору методу дослідження конкурентоспроможності підприємства. Проаналізуйте місце служби маркетингу в політиці нововведень підприємства.