Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник_Маркетинг_укр.doc
Скачиваний:
1020
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Ситуації та завдання з теми 3. Маркетингові дослідження

Ситуація № 14

Визначити вид маркетингової інформації за наступними її джерелами в залежності від місця збору і змісту: баланс підприємства, опитування споживачів, статистичні дані, закони України, Господарський кодекс України, опитування працівників підприємства, результати проведеного експерименту підприємством в області цінової політики, анкетування керівників підприємств визначеної галузі, результати дослідження ринку журналу «Маркетинг в Україні», дані про фінансові результати підприємства за формою № 2 „Звіт про фінансові результати”, дані форми 3-торг „Звіт про продаж та запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства”. Результати представити в таблиці 3.

Таблиця 3 – Види маркетингової інформації

Первинна

інформація

Вторинна

інформація

Зовнішня

інформація

Внутрішня

інформація

Зовнішня

інформація

Внутрішня

інформація

Ситуація № 15

У сучасних умовах функціонування ЗАТ "Донецький ЦУМ" підвищилися вимоги до гнучкості та адаптивності його системи управління.

Висока динамічність факторів зовнішнього середовища, швидкі і часто несподівані зміни у соціально-економічних процесах викликають потребу у використанні нових технологій організації управлінських процесів, діагностики умов функціонування і прийняття рішень в умовах ризику і невизначеності. За наведеною у таблиці інформацією визначте вплив факторів макросередовища на діяльність підприємства і складіть відповідний профіль (таблиця 4).

Таблиця 4 – Моніторинг основних факторів макросередовища

PEST-фактори

Характеристика

Полі-тико-правові фактори

Торговельні підприємства в своїй діяльності керуються великою кількістю законодавчих і нормативних актів України, міжнародними нормативними документами, у т.ч. документами, регламентуючими договірні відносини в економічному просторі СНД. Слід відзначити, що багато законодавчих і нормативних актів не виконуються, і насправді вони не забезпечують гарантій підприємницької діяльності.

У теперішній час становлення України як суверенної, демократичної, соціальної, правової держави законодавчо-нормативній базі країни властива нестабільність, особливо в області підприємницької діяльності. З одного боку, постійні зміни законодавства сприяють зростанню нестабільності в економіці країни, посилюють соціальну напруженість, сприяють нераціональній витраті бюджетних коштів, створюють труднощі в адаптації суб’єктів підприємницької діяльності у економічному просторі країни.

Не сприяє успішному функціонуванню торговельних підприємств жорстка державна податкова політика. Чинний Закон України “Про податок на додану вартість” від 3.04.1997 р. ставить підприємства у певні обмежуючі рамки і погіршує перспективи їхнього розвитку.

Важливу роль у підвищенні рівня конкурентоспроможності товарів грає сертифікація, тобто сукупність дій, процедур, спрямованих на підтвердження того, що продукція відповідає визначеним стандартам або технічним умовам. Особливій жорстокості підлягають у теперішній час стандарти якості, що забезпечують екологічну чистоту, високу ступінь уніфікації продукції, заходи щодо безпеки і захисту здоров’я людини.

Еконо-мічні фактори

Економічні фактори знаходяться у постійному русі. У звітному році спостерігався економічне зростання і зміцнення фінансової стабільності в державі: підвищення ВВП на 12,36%; індекс дефляції споживчих цін склав 0,6; зростання реальних прибутків населення на 17,96%; профіцит бюджету склав 1726,9 млн.грн.

Соціаль-но-демо-графічні фактори

Соціально-демографічні фактори суттєво впливають на діяльність торговельних підприємств, хоч і повільно змінюються.

Рівень доходів населення збільшився на 17,96%. Середня заробітна плата робітника у звітному році зросла у порівнянні з попереднім роком на 20,9% і склала 376 грн. Рівень безробіття у звітному році незначно підвищився порівняно до попереднього року (+0,1%) і склав 3,8%.

За досліджуваний період в Україні народжуваність підвищилась на 3,77%, смертність зросла на 1,19%, показник перевищення смертності над народжуваністю склав 1,932 (193,2%). Чисельність людей похилого віку перевищує чисельність молодих людей середнього віку на 9,8%.

Міграція населення обумовлює додаткову мінливість споживчого ринку. Переміщення населення усередині країни протягом останніх років були незначними.

Техніко-техноло-гічні фактори

У найбільш передових країнах частка на НДДКР у ВВП постійно зростає і складає 2-2,5%. На жаль, в Україні в умовах нестачі бюджетних коштів можна спостерігати зниження фінансування наукоємких галузей.

Технологічні фактори активно впливають на діяльність торговельних підприємств, оскільки, з одного боку, створюють можливості у досягненні певних конкурентних переваг, а з другого – передбачають певні обмеження у їхній діяльності. В сучасних умовах багатьом підприємствам часто не вистачає коштів для впровадження технологічних досягнень.

Ситуація № 16

ВАТ «Ольвія» реалізує продовольчі і супутні товари і діє в умовах складного зовнішнього середовища. Його постачальниками є підприємства різних форм власності м. Донецька і області, інших областей України, держав ближнього зарубіжжя. У зв'язку з цим виникає проблема раціоналізації товароруху. Для її вирішення необхідно перебудувати роботу всієї комерційної служби підприємства. З цією метою визначите які чинники маркетингового середовища впливають на діяльність підприємства і охарактеризуйте їх.

Ситуація № 17

АТ “Норд” більше 10 років працює на міжнародних ринках холодильної техніки, основна спрямованість досліджень – створення виробів з рівнем споживчих властивостей, що дозволяють конкурувати з продукцією іноземних виробників на зовнішньому і внутрішньому ринках.

АТ “Норд” у рамках виконання комплексної програми розвитку вперше в Україні і СНД розробило автоматизовану систему для проведення досліджень побутових холодильних приладів, для здійснення оперативного контролю продукції, що серійно випускається.

АТ “Норд” у рамках проекту Глобального екологічного фонду виробляє холодильники з озононепорушними хладагентами й екологічно безпечною теплоізоляцією.

Динаміка продажів продукції АТ “Норд” свідчить, що на даний момент склалася рівновага між платоспроможним попитом і обсягом виробництва продукції визначеного рівня якості і цін на внутрішньому ринку.

В управлінні асортиментом і якістю продукції АТ “Норд” підходить з позиції розпізнавання бажань клієнтів, поліпшення сервісних послуг, післяпродажного обслуговування, підтримки різноманітного асортименту, підвищення ролі якості і гарантії якості, оптимізації рівня ціни.

У сучасних умовах жорсткої конкуренції, перенасичення ринків збуту побутовою технікою вітчизняного і закордонного виробництва АТ “Норд” для забезпечення конкурентних позицій здійснює комплексний підхід до рішення завдань комерційного, науково-технічного, виробничого характеру.

На засадах проведених досліджень АТ “Норд” почало виробництво нових 26 моделей холодильників і морозильників.

АТ “Норд” впровадило і використовує систему якості виробництва продукції відповідно з міжнародним стандартом EN ISO 9001: 1994. В результаті підвищення якості продукції знизилися витрати на гарантійне обслуговування з 1,8% до 1,6% до товарного виробництва холодильників.

АТ «Норд» є на українському ринку побутової техніки лідером, тому що займає 60% цього ринку.

Для реалізації продукції АТ “Норд” на внутрішньому і зовнішньому ринках створена дилерська мережа.

Основними конкурентами АТ “НОРД” є заводи холодильників: ЗАТ “Стинол” (Липецьк) і АТ “Атлант”(Мінськ).

Проаналізуйте можливості і загрози в зовнішньому маркетинговому середовищі підприємства і сильні і слабкі сторони внутрішнього потенціалу підприємства. Розробіть матрицю SWOT для підприємства.

Ситуація № 18

У ТОВ „Обжора”, що реалізує продтовари і супутні товари, комерційна служба функціонує недостатньо ефективно, оскільки скорочується кількість постачальників і обсяги постачань. Багато комерційних функцій не виконуються або виконуються не повністю і, як результат цього, чітко позначилася тенденція до зниження товарообороту. Розробіть пропозиції щодо створення системи маркетингової інформації в підприємстві і побудуйте її схему.

Ситуація № 19

„Райфайзен-Аваль-Банк” з метою розширення банківських послуг для фізичних осіб провів маркетингові дослідження ринку банківських послуг м. Донецька і Донецької області. Дослідження проводилося аналітичним відділом і технічним відділенням банку з використанням комп'ютерних програм, математичних, прогнозних моделей. Інформація для аналізу була отримана в основному за допомогою опитувань населення, даних Інтернет.

Визначити види маркетингових досліджень, проведених банком, відповідно до класифікації маркетингових досліджень.

Ситуація № 20

ЗАТ "Донецькриба” - найбільший постачальник риби і морепродуктов у Донбасі. Більш 100 найменувань мороженої риби, оселедцеві і рибної продукції, морепродуктов, консервів у великому ціновому діапазоні. Реалізована продукція по якості одна з кращих у Донецьком регіоні. Сертифікована Держкомітетом стандартизації. Однак у поточному році зв`явились проблеми щодо реалізації окремих видів рибної продукції, не задовольняється попит на рибну ікру. Для вирішення цих проблем необхідно розробити рекомендації щодо використання методів проведення маркетингових досліджень.