Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Балабанова Л.В., Фоломкіна І.С._Вступ до фаху.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

7 Вимоги до оформлення звіту з практики

При написанні звіту з навчальної практики слід додержуватися вимог щодо оформлення наукових праць відповідно чинного ГОСТу України ДСТУ 3008 -95 від 23.02.1995 р. «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення».

Звіт з навчальної практики необхідно виконувати машинним способом (за допомогою комп`ютерної техніки) на одному боці стандартного аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм). За необхідністю допускається використання аркушів формату А3 (297х420 мм).

Текст звіту друкують через півтора інтервали, шрифтом Times New Roman, 14 кеглем з розрахунку не більш 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення та висотою літер і цифр не менш, ніж 1,8 мм. У таблицях та рисунках припускається використання кеглів меншого розміру та одинарного інтервалу.

Текст звіту слід друкувати, додержуючись таких розмірів полів: верхній, лівий і нижній - не менше 20 мм, правий - не менше 10 мм.

Під час виконання звіту необхідно дотримуватися рівномірної щільності, контрастності й чіткості зображення впродовж усього тексту. Всі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути однаково чорними.

Окремі слова, формули, знаки, які вписують у надрукований текст, мають бути чорного кольору; щільність вписаного тексту має максимально наближуватись до щільності основного зображення.

Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого зображення машинописним способом або від руки. Виправлене повинно бути чорного кольору.

Скорочення слів і словосполучень у звіті не допускається (крім загальноприйнятих).

Структурні елементи звіту з навчальної практики «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ», «ДОДАТКИ» не нумерують, а їх назви виступають заголовками структурних елементів.

Розділи та підрозділи повинні мати заголовки. Пункти й підпункти можуть мати заголовки. Заголовки структурних елементів роботи та заголовки розділів слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів роботи слід починати з абзацного відступу і друкувати прописними літерами, крім першої заголовної, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту і дорівнювати п`яти знакам. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку розділу не допускається.

Відстань між заголовками і подальшим чи попереднім текстом має бути не менш, ніж два рядки.

Відстань між основами рядків заголовку, а також між двома заголовками приймають такою, як у тексті.

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту й підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Сторінки звіту слід нумерувати арабськими цифрами, додержуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Титульний аркуш включають до загальної нумерації сторінок роботи, але номер сторінки на титульному аркуші не проставляють.

Ілюстрації й таблиці, розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок звіту.

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти звіту слід нумерувати арабськими цифрами. Розділи звіту з навчальної практики повинні мати порядкову нумерацію і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад, 1, 2, 3 і т.д. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крапкою. Після номера підрозділу крапку не ставлять, наприклад, 1.1, 1.2 і т.д. Нумерація пунктів і підпунктів (за їх наявності) здійснюється за тією ж схемою.

При оформлені звіту з практики слід правильно подавати таблиці, ілюстрації (графіки, схеми, рисунки, креслення, діаграми, фотознімки) та формули.

Таблиці та ілюстрації слід розміщувати у роботі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці та ілюстрації мають бути посилання. Якщо таблиці чи ілюстрації створені не автором звіту, необхідно при їх поданні дотримуватися вимог чинного законодавства про авторські права.

Таблиці, так само як й ілюстрації, слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць (ілюстрацій), які наводяться у додатках. Номер таблиці (ілюстрації) складається з номера розділу і порядкового номера таблиці (ілюстрації), відокремлених крапкою, наприклад, “Таблиця 2.1 – Перша таблиця другого розділу”.

Таблиця повинна мати назву, яку друкують прописними літерами (крім першої заголовної) і вміщують над таблицею після слова «Таблиця ___» з зазначенням її номера.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за межі формату сторінки, таблицю поділяють на частини, переносячи частину таблиці на наступну сторінку, повторюючи в кожній частині таблиці її головку та боковик. При поділі таблиці на частини допускається її головку або боковик заміняти відповідно номерами граф чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами у першій частині таблиці.

Слово «Таблиця» та її номер слід писати один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: «Продовження таблиці______» з зазначенням номера таблиці.

Заголовки граф таблиці починають з заголовної літери, а підзаголовки - з прописної, якщо вони складають одне речення з заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з заголовної літери. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять.

Ілюстрації повинні також мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідністю під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст). Ілюстрація позначається словом «Рисунок___», яке разом з номером і назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, «Рисунок 2.1 - Схема апарату управління».

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, зазначаючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані - на кожній сторінці, і під ними позначають: «Рисунок ___, аркуш____».

У разі необхідності пояснення змісту тексту, таблиці або ілюстрації у звіті використовують примітки. Примітка розташовується безпосередньо після тексту, таблиці, ілюстрації, яких вони стосуються. Одну примітку не нумерують. Слово «Примітка» друкують з великої літери з абзацного відступу, не підкреслюють, після слова «примітка» ставлять крапку і з заголовної літери в тому ж рядку подають текст примітки.

Приклад

Примітка._______________________________________________________

Декілька приміток нумерують послідовно арабськими цифрами з крапкою. Після слова «Примітка» ставлять двокрапку і з нового рядка з абзацу після номера примітки з заголовної літери подають текст примітки.

Приклад

Примітка:

1.______________________________________________________________

2.______________________________________________________________

Пояснення до окремих даних, наведених у тексті або таблицях, допускається оформляти виносками, які позначають надрядковими знаками у вигляді арабських цифр (порядкових номерів) з дужкою. Нумерація виносок - окрема для кожної сторінки. Текст виноски вміщують під таблицею або в кінці сторінки й відокремлюють від таблиці або тексту лінією довжиною 30-40 мм, проведеною в лівій частині сторінки. Текст виноски починають з абзацного відступу і друкують з мінімальним міжрядковим інтервалом.

Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище й нижче кожної формули повинно бути залишено не менше одного вільного рядка. Номер формули та рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули або рівняння, відокремлених крапкою, та зазначається на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значення кожного символу та числового коефіцієнта слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом «де» без двокрапки.

При написанні звіту студент повинен творчо використовувати інформацію, що подається в літературі, а при використанні матеріалу, окремих результатів, факторів, цифр робити посилання на відповідне джерело.

Посилання у тексті звіту на джерело слід зазначати його порядковим номером у переліку джерел, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, [54]. Якщо посилання здійснюється на окрему сторінку, вона також вказується квадратних дужках після номеру джерела у списку літератури, наприклад [54, с. 23].

Список джерел, що використовувалися при звіту з навчальної практики, відображає ступінь опанування студентом даної проблеми. При складенні списку джерел треба дотримуватися вимог, що пред`являються до їх оформлення. У списку джерел, що використовувалися при написанні звіту, спочатку доцільно навести законодавчі акти (декрети, закони, постанови, укази), а потім в алфавітному порядку подати перелік монографій, підручників, статей тощо.

У додатки можуть бути включені додаткові таблиці, ілюстрації, матеріали, які через великий обсяг, специфіку або форму представлення не можуть бути віднесені в основну частину (методики, програми робіт, анкети й ін.).

Додатки варто оформляти як продовження тексту звіту на його наступних сторінках. Кожен додаток повинен починатися з нової сторінки. Він повинен мати заголовок.

Заголовок додатку починається з прописної букви симетрично щодо тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком повинне бути написане слово "ДОДАТОК __" і прописна буква, що позначає додаток. Додатки варто позначати послідовно прописними буквами українського алфавіту, за винятком Г, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Один додаток позначається як ДОДАТОК А.

Якщо додаток містить декілька таблиць або рисунків, вони нумеруються, їх номер складається з літери, що позначає додаток, та порядкового номеру таблиці (рисунку у ньому), розділених крапкою. Наприклад, Таблиця В.2.