Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Балабанова Л.В., Фоломкіна І.С._Вступ до фаху.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Тема 8 Роль менеджера в управлінні підприємствами різних форм власності і організаційно-правових форм господарювання у сучасних умовах

Управлінська праця як складова управлінської діяльності. Особливості управлінської праці, її складові. Функціональний аналіз діяльності менеджера. Основні функції менеджменту: планування, організація, мотивація, контроль, координація. Типові завдання та уміння, якими повинен володіти менеджер з метою забезпечення конкурентоспроможного розвитку підприємства.

Підприємство як суб’єкт господарювання, види підприємств. Характеристика статусу підприємства, його господарської діяльності, організації управління, організації планово-економічної діяльності на підприємстві, організації роботи з персоналом, організації маркетингової та комерційної діяльності на підприємстві, організації грошового обороту.

Роль менеджера у підвищенні соціально-економічної ефективності функціонування сучасних підприємств. Прийняття управлінських рішень. Розробка стратегічних напрямків розвитку підприємства. Планування і прогнозування діяльності підприємства. Розробка і впровадження нововведень. Управління персоналом. Здійснення комерційної і маркетингової діяльності у підприємстві. Формування іміджу підприємства. Антикризове управління підприємством. Контроль виконання управлінських рішень.

Тема 9 Професійне самовизначення студентів

Вимоги до особистості менеджера. Ділові властивості: компетенції (професійні знання, навички, уміння й практичний досвід) та організаторські здібності. Особистісні властивості менеджера. Підприємливість і комунікабельність. Лідерство. Методи оцінки ділових та особистісних властивостей менеджерів.

Самовдосконалення. Самоменеджмент. Визначення індивідуальних професійних інтересів студентів. Методи самооцінки студентів: пізнання студентами власних професійних здібностей, визначення стартових умов та діапазону творчого потенціалу. Визначення професійної орієнтації студентів: оцінювання ступеня схильності до управлінської діяльності, з’ясування своїх сильних та слабких сторін як особистості – майбутнього управлінця.

5.2 Практична частина

(Самостійна та індивідуальна робота студентів)

Зміст самостійної роботи студентів

напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» денної форми навчання

з навчальної практики „Вступ до фаху”

№ п/п

Найменування тем

Зміст самостійної роботи

Кількість годин

Форми

контролю

1

2

3

4

5

1.

Тема 1 Вища освіта України у контексті Болонського процесу

Ознайомлення зі змістом Законів України „Про освіту” , „Про вищу освіту”, Проектом Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про вищу освіту”, Національною доктриною розвитку освіти. Ознайомлення зі змістом основних документів Болонського процесу, вивчення їх основних положень. Вивчення основних положень ECTS. Ознайомлення з основними документами ECTS.

2

Обговорення, тести

2.

Тема 2 Структура та соціально-культурна інфраструктура університету

Ознайомлення з інфраструктурою університету. Схематичне відображення структури університету.

1

Обговорення

3.

Тема 3 Бібліотека університету і правила користування її фондами

Ознайомлення з правилами користування фондами бібліотеки університету.

2

Контроль з боку працівників бібліотеки

4.

Тема 4 Студентське самоврядування

Вивчення документів Всеукраїнської студентської ради.

1

Обговорення

5.

Тема 5 Професія „менеджер”. Галузева специфіка змісту підготовки менеджерів у ВНЗ

Вивчення концепції освітньої діяльності за напрямом „Менеджмент”. Ознайомлення з ОКХ та ОПП за напрямом „Менеджмент”.

1

Обговорення

6.

Тема 6 Роль випускової кафедри у підготовці фахівців з менеджменту

Вивчення історії, складу, традицій випускової кафедри. Ознайомлення з видами робіт, що виконуються на випусковій кафедрі. Ознайомлення з основними досягненнями випускової кафедри.

1

Обговорення

7.

Тема 7 Організація навчального процесу в університеті згідно вимог ECTS

Ознайомлення з нормативними та інструктивними матеріалами Міністерства освіти і науки України щодо впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у ВНЗ України; вивчення основних положень КМСОНП. Ознайомлення з матеріалами ДонНУЕТ щодо організації навчального процесу.

1

Обговорення

1

2

3

4

5

8.

Тема 8 Роль менеджера в управлінні підприємствами різних форм власності і організаційно-правових форм господарювання у сучасних умовах

Вивчення особливостей управлінської праці. Знайомство з основними функціями менеджменту. Опрацювання рекомендованої літератури, періодичних видань з метою ознайомлення з практикою менеджменту українського бізнесу, роллю менеджерів в управлінні конкретними вітчизняними підприємствами.

2

Обговорення

9.

Тема 9 Професійне самовизначення студентів

Ознайомлення з основними вимогами до особистості менеджера. Вивчення методів самооцінки студентів.

1

Обговорення

Разом

12