Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Балабанова Л.В., Фоломкіна І.С._Вступ до фаху.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Тема 5 Професія „менеджер”. Галузева специфіка змісту підготовки менеджерів у внз

Менеджмент як вид професійної діяльності. Менеджмент і управління: подібність і відмінності. Роль менеджера в організації. Рівні менеджменту у підприємстві і особливості завдань, що вирішуються на різних рівнях. Перелік професійних назв робіт, які здатні виконувати фахівці за напрямом підготовки „Менеджмент”.

Концепція освітньої діяльності за напрямом “Менеджмент”. Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра з напряму підготовки “Менеджмент”: професійне призначення, кваліфікаційні вимоги та умови використання бакалаврів з менеджменту, виробничі функції, типові задачі діяльності та можливі місця працевлаштування.

Практичні аспекти підготовки бакалаврів, спеціалістів і магістрів з менеджменту. Навчальний план підготовки бакалавра з напряму „Менеджмент”: структура. Нормативні і вибіркові дисципліни. Графік навчання, навчальні дисципліни та послідовність їх вивчення, структурно-логічна схема підготовки фахівців з напряму „Менеджмент”.

Практична підготовка студентів з фаху. Роль і місце практик у підготовці менеджерів.

Тема 6 Роль випускової кафедри у підготовці фахівців з менеджменту

Роль випускової кафедри у забезпеченні змісту та організації підготовки фахівців з менеджменту: розробка варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми, навчальних планів, формування навчально-методичного комплексу спеціальності, організація усіх видів практики та керування нею, викладання профільних професійно-орієнтованих дисциплін, державна діагностика рівня знань студентів.

Випускова кафедра: кадровий склад, історія, традиції. Основні досягнення випускової кафедри. Матеріально-технічна база випускової кафедри. Міжнародні зв’язки випускової кафедри.

Організація навчальної роботи на випусковій кафедрі. Характеристика основних дисциплін та спеціальних курсів, закріплених за випусковою кафедрою. Організація індивідуальної роботи зі студентами.

Види навчально-методичної роботи, що виконуються на випусковій кафедрі. Характеристика та зміст навчально-методичних комплексів дисциплін з фаху. Методичне забезпечення викладання дисциплін за напрямом підготовки „Менеджмент”.

Організація науково-дослідної роботи студентів на випусковій кафедрі. Тематика науково-дослідної роботи. Науково-практичні конференції, що проводяться випусковою кафедрою.

Інші види робіт випускової кафедри: організаційно-методична, виховна, профорієнтаційна тощо.

Тема 7 Організація навчального процесу в університеті згідно вимог ects

Розроблення та експериментальна перевірка технології застосування елементів Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS) в системі вищої освіти України. Запровадження системи ECTS в університеті: умови, основні терміни, мета і завдання, основні принципи.

Індивідуальний навчальний план студента: особливості розробки і контролю його виконання.

Види і зміст навчальних занять. Роль і місце кожного виду занять у формуванні фахівця. Лекції, семінарські і практичні заняття як основні форми аудиторних занять. Основні види лекцій. Візуальне супроводження лекцій. Порядок конспектування лекційного матеріалу та його подальшого засвоєння. Форми проведення практичних і семінарських занять. Позааудиторні форми навчання: самостійна та індивідуальна робота студентів. Організація самостійної роботи студентів та форми її контролю. Види індивідуальної роботи студентів. Консультації та їх значення. Виконання індивідуальних завдань студентами.

Організаційно-методичне забезпечення навчання в умовах ECTS. Технології навчального процесу: традиційні, новітні, іноваційні, інтерактивні. Особливості застосування методів активного навчання, електронно-обчислювальної техніки та інформаційних технологій на заняттях.

Система комплексної діагностики знань студентів. Індивідуально-диференційована система оцінки успішності студентів. Модульно-рейтингова система оцінювання знань студентів. Зміст критеріїв оцінки. Рівні ступенів засвоєння навчального матеріалу. Види і форми контролю знань. Попередній, поточний, рубіжний (модульний, тематичний), підсумковий контроль.