Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.6 лекция.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
273.41 Кб
Скачать

6.2. Функції міжнародного кредиту.

Міжнародний кредит, виступаючи формою руху позикового капіталу, відображає його специфіку в сфері міжнародних економічних відносин за допомогою виконання наступних функцій:

1. Перерозподіл позикових капіталів між країнами, регіонами, галузями для забезпечення потреб розширеного відтворення. Через механізм міжнародного кредиту позиковий капітал спрямовується в ті сфери, яким віддають перевагу з раціональних міркувань із метою отримання прибутків. Тим самим кредит сприяє вирівнюванню національного прибутку в середній прибуток і підвищенню його маси.

2. Економія витрат обігу в сфері міжнародних розрахунків шляхом заміни дійсних грошей (золотих, срібних) кредитними, а також шляхом розвитку та прискорення безготівкових платежів, заміни наявного валютного обігу міжнародними кредитними операціями. На базі міжнародного кредиту виникли кредитні засоби міжнародних розрахунків — векселя, чеки, а також банківські переведення, депозитні сертифікати та ін. Економія часу обігу позичкового капіталу в міжнародних економічних відносинах збільшує час виробничого функціонування капіталу, забезпечуючи розширення виробництва та зростання прибутків.

3. Прискорення концентрації та централізації капіталу. Прискорюється процес капіталізації доданої вартості. Фактично країна може фінансувати нагромадження капіталу не тільки шляхом мобілізації внутрішніх заощаджень, але також і шляхом залучення заощаджень із країн з надлишком капіталу. Міжнародний кредит виступає фактором перетворення індивідуальних підприємств в акціонерні товариства, створення нових підприємств, монополій. Пільгові міжнародні кредити великим компаніям і ускладнення доступу дрібних і середніх підприємств до світового ринку позичкових капіталів сприяють посиленню концентрації та централізації капіталу.

4. Регулювання економіки. У сучасних умовах міжнародний кредит виконує функцію регулювання економіки й сам є об'єктом регулювання. За допомогою виконання взаємозалежних функцій міжнародний кредит відіграє суперечливу роль — позитивну та негативну одночасно.

Позитивна роль полягає у прискоренні розвитку продуктивних сил шляхом забезпечення безперервності процесу відтворення і його розширення. Міжнародний кредит відіграє роль сполучної ланки та передавального механізму, що впливають на зовнішньоекономічні відносини й в остаточному підсумку — на відтворення. Стимулюючи зовнішньоекономічну діяльність країни, міжнародний кредит сприяє створенню додаткового попиту на ринку для підтримки кон'юнктури. Міжнародний кредит забезпечує безперебійність міжнародних розрахункових і валютних операцій, що обслуговують зовнішньоекономічні зв'язки країни.

Негативна роль міжнародного кредиту в розвитку ринкової економіки полягає в загостренні її протиріч. Міжнародний кредит форсує надвиробництво товарів, перерозподіляючи позиковий капітал між країнами й сприяючи стрибкоподібному розширенню виробництва в періоди підйому та періодичних його спадів. Кредит підсилює диспропорції суспільного відтворення, полегшуючи розвиток найбільш прибуткових галузей і затримуючи розвиток галузей, у які не залучається іноземний капітал. Окрім цього, міжнародний кредит виступає інструментом поглиблення та посилення міжнародних соціально-економічних диспропорцій. Так, міжнародний кредит, перш за все, служить засобом зміцнення позицій країни-кредитора на світових ринках. Міжнародний кредит використовується для переводу прибутків із країн-позичальників, підсилюючи позиції країн-кредиторів. У той же час щорічні платежі по поверненню позичок з відсотками, що перевищують певну величину чистого доходу суспільства, за рахунок якого формуються нагромадження, що забезпечують зростання виробництва, негативно впливають на джерела формування цих нагромаджень у країнах-боржниках. Таким чином, міжнародний кредит сприяє створенню та зміцненню в країнах-боржниках вигідних для країн-кредиторів економічного й політичного режимів [1].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]