Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички_1 / МВ для контр роб заоч БАНКИ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
301.06 Кб
Скачать
  1. Основні вимоги до виконання і оформлення контрольної роботи

Найважливішими вимогами до виконання і оформлення контрольної роботи є:

  1. Завдання контрольної роботи мають бути обрані відповідно до запропонованої у даних методичних вказівках методики, розкриті на основі вивчення літератури;

  2. Робота повинна бути виконана самостійно. Не допускається дослівне цитування прочитаної літератури. Цитати повинні бути короткими і органічно ув’язуватися з основним текстом. На використані у роботі дані, цитати, таблиці, схеми необхідно робити зноски. Зноску на використані матеріали допускається робити як в середині тексту, так і після його викладання у такому вигляді [1; С.5].

  3. Контрольна робота має бути виконана державною мовою.

  4. В залежності від особливості та змісту контрольна робота виконується в формі тексту, ілюстрацій, таблиць або їх поєднань на папері формату А4. Допускається використання листів іншого формату, коли це необхідно.

  5. Текст контрольної роботи друкується на машинці через 1,5 інтервали при машинному способі, на комп'ютері – шрифтом “Times New Roman”, кегель 14 пт., через 1,5 інтервали. Текст роботи варто друкувати, дотримуючи наступних розмірів полів: верхнє, нижнє і ліве – по 20 мм, праве – 10 мм.

6) Заголовки структурних елементів роботи варто розташовувати в середині рядка і друкувати прописними буквами жирним шрифтом без крапки наприкінці, не підкреслюючи. Переноси слів у заголовках не допускаються.

7) Абзацний відступ повинний бути однаковим по всьому тексту роботи і дорівнювати 5 знакам (або 10 мм).

8) Відступ між заголовком і наступним і попереднім текстом повинен бути не менше 2-х рядків (або 3-х інтервалів).

9) Сторінки роботи варто нумерувати арабськими цифрами, дотримуючи наскрізної нумерації по всьому тексту. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки наприкінці. Титульний лист включають у загальну нумерацію сторінок. Номер сторінки на ньому не проставляють. Ілюстрації і таблиці, розташовані на окремих аркушах, включають у загальну нумерацію сторінок.

10) Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми) варто розташовувати безпосередньо після тексту посилань на ілюстрацію автором контрольної роботи, необхідно в посиланнях указувати джерело інформації. Ілюстрації повинні мати назву, яку необхідно поміщати під ілюстрацією. При необхідності нижче поміщають текст. Ілюстрація позначається словом “Рисунок”, що разом з назвою ілюстрації поміщають після пояснюючих даних, наприклад:

Рис. 1.1. Алгоритм розробки оргструктури управління

Нумерація ілюстрацій має бути наскрізною по всій роботі.

11) Таблиці варто розміщати після тексту, у якому вони вперше згадуються чи на наступній сторінці. На всі таблиці повинні бути посилання в тексті контрольної роботи. Таблиці варто нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що приводяться в додатках. Номер таблиці і її назву поміщають над таблицею. Спочатку дається номер таблиці у правому верхньому кутку, потім на іншому рядку по центру пишеться назва таблиці.

Наприклад:

Таблиця 2.1

Економічні показники діяльності підприємства протягом 200_-200_ рр.

Назва повинна бути короткою і відбивати зміст таблиці. При розподілі таблиці на частини допускається її заголовки заміняти відповідно номерами граф і рядків (арабськими цифрами), нумеруючи їх і в першій частині таблиці. Назву і номер таблиці вказують над першою частиною таблиці, а над перенесеною частиною пишуть: Продовження таблиці з указівкою її номера.

Дані таблиці повинні мати одиниці виміру, що можуть вказуватися поруч з показниками чи виділятися в окремий стовпчик. При однаковій розмірності всіх показників, що містяться в таблиці, одиниці виміру можуть виноситися в заголовок таблиці через кому чи вказуватися праворуч від таблиці. Якщо за окремими показниками відсутні дані, то в таблиці ставиться прочерк, дробові числа варто вказувати з однаковим числом знаків після коми.

12) При використанні перерахувань у тексті роботи перед ними ставлять двокрапку, а перед кожною позицією перерахування варто ставити малу літеру алфавіту з дужкою, чи, не нумеруючи, - дефіс (перший рівень деталізації). При подальшій деталізації перерахування варто використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації). Перерахування першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу, а другого – з відступом відносно перерахуванні першого рівня.

13) Примітки поміщають при необхідності пояснення змісту тексту, чи таблиці ілюстрації. Вони розташовуються безпосередньо після тексту, до яких вони відносяться. Слово “Примітки” друкують із прописної букви з абзацного відступу, не підкреслюють, після слова “Примітки” ставлять крапку і з прописної букви в тім же рядку дають текст примітки. Одну примітку не нумерують. Кілька приміток нумерують послідовно арабськими цифрами з крапкою. Після слова “Примітка” ставлять двокрапку і з нового рядка з абзацу після номера примітки з прописної букви дають текст примітки.

14) Виноски позначають надрядковими знаками у виді арабських цифр(порядкових номерів) з дужкою. Нумерація виносок - окрема для кожної сторінки. Знаки виноски ставлять безпосередньо після того слова, числа, символу, пропозиції‚ до якого дається пояснення, і перед текстом пояснення. Текст виноски поміщають під таблицею наприкінці сторінки і відокремлюють від таблиці чи тексту лінією 30-40 мм, проведеною в лівій частині сторінки. Текст виноски починають з абзацу і друкують з мінімальним міжстроковим інтервалом.

15) Формули і рівняння розташовують безпосередньо після тексту, у якому вони згадуються, посередині сторінки, виділяючи її зверху і знизу вільним рядком і нумеруючи порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули чи рівняння, що складається з номера глави і порядкового номера формули в ньому, розділених крапкою, вказують у дужках на рівні формули (рівняння) у крайнім правому положенні на рядку. Пояснення значень символів і коефіцієнтів, що входять у формулу, варто приводити безпосередньо під нею в тій послідовності, у якій вони дані у формулі. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом “де” без двокрапки, потім дають перелік інших пояснень, відокремлюючи їх крапкою з комою.

16) Здати роботу студент повинен не пізніше, ніж за 2 тижні до проведення екзамену.

17) Якщо в результаті перевірки виявлені істотні помилки, неповний обсяг чи низька якість роботи, вона повертається студенту для доробки чи переробки.

18) Список використаної літератури повинен надаватися у алфавітному порядку, не менш ніж 10 джерел, але з урахуванням, що бібліографічні описи в переліку посилань приводять у такому порядку:

  1. закони;

  2. постанови;

  3. укази;

  4. розпорядження;

  5. інша література.

Бібліографічні описи посилань на монографії, навчальні посібники, брошури, тощо приводять відповідно до діючого стандарту по бібліотечній і видавничій справі.

19) У додатки виносять матеріал, що не може бути поміщений у роботі через великий обсяг або носить допоміжний характер. У них можуть включатися вихідні дані для аналізу і розрахунків, ксерокопії звітності та засновницьких документів підприємств, додаткові ілюстрації (фотографії, таблиці, математичні докази, формули, програми, інструкції, методики, договори і т.п.). Крім того, тут може розташовуватися додатковий перелік джерел, на який не було посилань у роботі, але які можуть викликати інтерес у зв'язку зі змістом контрольної роботи.

20) Титульна сторінка контрольної роботи має бути оформлена згідно прикладу, наведеному в додатку А.

При відповідності контрольної роботи вимогам дійсних методичних вказівок керівник зазначає на титульному листі “До захисту”. Допущена до захисту контрольна робота захищається студентом до проведення екзамену. Не допущена до захисту робота передається студенту на доробку, і процедура представлення на перевірку повторюється.

Захист контрольних робіт може проходити в такій формі: автору роботи дається 5-7 хвилин для доповіді основних положень, після чого йому задаються питання стосовно змісту роботи.

При підготовці до захисту студенту варто звернути увагу на питання і зауваження керівника, зроблені ним при перевірці роботи.