Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
175.62 Кб
Скачать

1.4. Життєвий цикл проекту та його фази.

Кожен проект, в залежності від його масштабності і величини, в своєму розвитку проходе те чи інше становище від початку його задуму і виділенню капіталу до завершення робіт над його реалізацією і ліквідацією.

Проміжок часу між його початком та його ліквідацією складає життєвий цикл проекту.

Життєвий цикл проекту проходе визначені етапи, стадії, які називаються фазами.

Розподіл кожного проекту на фази може бути різним і залежить від масштабності і величини проекту, конкретних умов проекту, досвіду менеджера проекту та інше.

Кожна фаза проекту може ділитися на підфази, або стадії. На крупних проектах, об’єктах промислового комплексу з закінченим циклом, великих магістралей, метро та інших з великою тривалістю будівництва на відміну від звичайних проектів, кількість фаз, стадій може бути збільшено.

Реалізація фаз життєвого циклу проекту при його управлінні вимагає системного виконання багатьох заходів, в тому числі пов’язаних з розробкою основ проекту, контрактною діяльністю, організацією і фінансуванням робіт, проектуванням технологій, плануванням ходу робіт і ресурсів, матеріально-технічного забезпечення, будівництвом і вводом об’єктів в експлуатацію, та інше.

Всі ці роботи по створенню проекту протікають в взаємозв’язку і в часі та в визначеній послідовності. Всім відомо, що будівельні роботи не можуть бути розпочаті до проектування, а монтаж устаткування до виконання фундаментів під устаткування та інших загальнобудівних робіт, хоча на практиці допускається часткова сумісниць фаз.

Всі ці особливості можуть бути вирішені і переборені лише на основі досягнутого досвіду, знання і мистецтву спеціалістів, працюючих над проектом.

Укрупнено життєвий цикл проекту можна розділити на три основні фази: доінвестиційну, інвестиційну і експлуатаційну.

Подальше розбиття на фази істотно залежить від специфіки проекту. В літературі і практиці діє декілька підходів розбиття процесу реалізації проекту на фази. Найбільш розповсюдженим для крупних проектів є поділ на 5 фаз (рис. 1.4).

Рис. 1.4. Етапи і фази життєвого циклу проекту

Концептуальна фаза, включає формулювання цілей, аналіз інвестиційних можливостей, обґрунтування здійсненності (техніко-економічне обґрунтування) і планування проекту.

Фаза розробки проекту включає визначення структури робіт і виконавців побудови календарних графіків робіт, бюджету проекту, розробку проектно-кошторисної документації, підготовка виробництва, переговори із укладання контрактів з підрядниками і постачальниками.

Фаза завершення проекту включає в загальному випадку будівництво індивідуальне і комплексне опробування устаткування, отримання продукту і здачу проекту в експлуатацію:

- фаза експлуатації включає: приймання і запуск устаткування, розширення, модернізацію, інновацію.

Значущість кожної фази життєвого циклу проекту оцінюють за трудовитратами. Так:

- - розробка концепції становить – 2-3%;

- планування проектування – 10-20%;

- матеріалізація проекту (будівництво) – 60-70%;

- закриття проекту – 10-12%.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской