Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
532.11 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Донбаська національна академія будівництва і архітектури

Кафедра «Технологія і організація будівництва»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсового проекту з дисципліни

«Організація будівництва»

для студентів спеціальності 7.060101 "Промислове і цивільне будівництво"

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Донбаська національна академія будівництва і архітектури

Кафедра «Технологія і організація будівництва»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

З ДИСЦИПЛІНИ «ОРГАНІЗАЦІЯ БУДІВНИЦТВА»

(для студентів спеціальності 7.092.101 "Промислове і цивільне будівництво")

Утверждаю:

Утверждены

Проректор по учебной работе

на заседании кафедры «Технология

Зайченко Н.М. ____________

и организация строительства»

 

Протокол №3 от 26.11.2013 г.

Утверждены на научно-методическом

 

совете

 

Протокол №2 от 4.11.2013 г.

 

Макіївка Дон НАБА 2013

УДК М 69.003:07

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни «Організації будівництва» (для студентів спеціальності 6.10101 "Промислове і цивільне будівництво"). /Уклад.: Гозулов В.В., Хохрякова Д.О., Крупенченко Г.В. - Макіївка : Дон НАБА, 2013-41 с.

Встановлюють зміст, структуру, обсяг і послідовність виконання курсового проекта. Даються вказівки з кожного розділу, а також рекомендації розробки сіткового (календарного) графіку і будівельного генерального плану з наведенням таблиць, формул, вихідних даних для розрахунків.

Викладено вимоги з оформлення роботи. Наведено список літератури, що рекомендується до використання при розробці проекту.

Складачі

Гозулов В.В.,

 

Хохрякова Д.О.,

 

Крупенченко Г.В.

Рецензенти

Петросян О.М.

 

Ільїчев А.Ф.

Відп. за випуск

Таран В.В.

2

1. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

Виконання курсового проекту з дисципліни «Організація будівництва» допомагає студентам закріпитиірозширититеоретичнізнанняповивченнюкурсу, засвоїтиметодиіспособиорганізації будівельно-монтажних робіт, допоміжного господарства будівельного майданчика і надбати досвідїхньогозастосуванняпривирішенніконкретнихпитаньупрактичнійдіяльності.

Проект повинен передбачати організацію будівництва об'єкта з застосуванням прогресивних методів організації виробництва з мінімальними витратами праці, матеріальнотехнічних ресурсів і коштів. Студент повинен показати вміння користуватися науковотехнічною і нормативною літературою, вміло використовувати досягнення науки, передової технології і організації виробництва, узагальнювати передовий досвід.

Курсовий проект виконується кожним студентом самостійно відповідно до індивідуального завдання кафедри в терміни, встановлені календарним планом-графіком. Дотримання графіка контролюється керівником роботи (викладачем кафедри). Прийняті при розробці курсового проекту рішення узгоджуються з викладачем. Групові консультації і практичні заняття є обов'язковими для студентів. До індивідуальних консультацій студент повинен готуватися, попередньовизначившиколосвоїхзапитань.

Розроблений проект підписується автором з вказанням дати і представляється викладачу на перевірку. Якщо роботу виконано вірно, в повному обсязі і її оформлення відповідає нормативним вимогам, проект допускається до захисту.

Роботу над курсовим проектом варто проводити в три етапи: підготовка, виконання й оформлення.

На першому етапі студент повинен вивчити і проаналізувати завдання на розробку курсового проекту, проробити лекційний матеріал, навчальну і додаткову літературу, що рекомендується лектором.

Другий етап полягає в розробці розділів пояснювальної записки відповідно до цих методичних вказівок.

На третьому етапі накреслюються необхідні схеми, графіки, будгенплан і оформлюється в цілому пояснювальна записка.

2. ЗАВДАННЯ НА РОЗРОБКУ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

Студент вибирає варіант завдання на розробку курсового проекту за номером залікової книжки(табл. 1, 2).

В таблиці 1 наводяться дані по варіантах об'ємно-планувальних і конструктивних характеристик одноповерхових промислових будинків (рис. 1), в таблиці 2 – будинків адміністра- тивно-побутового призначення (рис. 2).

Зведення будинків промислового і побутового призначення здійснюється в містах Донецької області. Рельєф місцевості забудови спокійний. Є під'їзні колії, автодороги, джерела

3

водо- і енергопостачання, які можна використовувати в період будівництва; постачальники збірних залізобетонних і металевих конструкцій; бази комплектації матеріалів і виробів, в тому числі постачальники бетону і розчину. Основою фундаментів за даними вишукувань служить суглинок. Глибина закладання фундаменту –1,8 м. Температурні шви влаштовуються через 60-72 м.

2.1. Технічна характеристика одноповерхового промислового будинку

План будівлі

І

вісіквені

Бу

Цифрові вісі

І

Розріз 1-1

 

Розріз 1-1

для будівель без мостових кранів

для будівель з мостовими кранами

Буквені вісі

Буквені вісі

Рис.1. Конструктивно-планувальна схема одноповерхового промислового будинку

Під колони приймаються монолітні залізобетонні фундаменти стаканного типу по підготовці з щебню. Максимальний розмір підошви фундаменту 3 м. Фундаментні балки – збірні залізобетонні.

Усі колони – збірні залізобетонні. Колони за варіантами 13-22 – двогілкові, за іншими варіантами, а також фахверкові колони – прямокутні. У чисельнику гр. 11 вказана маса торцевих фахверкових колон, у знаменнику – повздовжніх.

Будинки перекриваються сталевими фермами – у варіантах 16, 18; збірними залізобетонними балками – у варіантах 1, 2, 6; в інших варіантах – збірними залізобетоннимифермами.

4

Підкрокв’яні ферми для варіантів 14, 16, 18, 20 – сталеві, для інших – збірні залізобетонні. Плити покриття - ребристі шириною 3м, довжиною 6 і 12 м.

Перегородки – цегляні. Площа перегородок дорівнює 5% площі підлоги будинку. Стінове заповнення – панелі з ніздрюватого бетону або керамзитобетону шириною (ви-

сотою) 1,2 і 1,8 м, довжиною 6 і 12 м, товщиною 0,2 м. Кількість панелей визначається в залежності від висоти будинку, а також прийнятих розмірів віконних рам. Отвори в стінах складаються 40% від загальної площі зовнішнього огородження.

Віконні рами– сталеві стрічкові. Розміри рам 1,2 6 м і 1,8 6 м (приймаються з урахуванням висоти будинку), маса – відповідно 0,25 і 0,4 т. Двері одностулкові, дерев'яні розміром 2,3 0,9 м. На 20 м2 перегородок – одні двері.

Ворота металеві розпашні з автоматичним відкриванням. Їхні розміри: для пропуску залізничного транспорту 4,8 5,4 м; для автотранспорту – 3 4 м. Залізничні ворота встановлюються в торцях кожного прольоту і через 36 м для автотранспорту в зовнішніх бокових стінах прольотів. Маса 1 м воріт – 50 кг.

Покрівля тришарова руберойдна на бітумній мастиці, по цементній стяжці (товщиною 20 мм), з утеплювачем (пінобетон, =600 кг/м3, 160 мм) і обмазувальною пароізоляцією.

Підлоги за варіантами 1 8 асфальтобетонні (товщиною 25 мм) на бетонній підготовці (100 мм). Для варіантів 9 22 – бетонні (товщиною 50 мм) на бетонній підготовці (150 мм).

Опоряджувальні роботи – масляне фарбування металоконструкцій, вікон, дверей, воріт, вапняне – по цеглі, бетону, всередині приміщень і фасадів.

2.2. Технічна характеристика будинків побутового призначення

Довжина температурних блоків – 60 м.

Фундаменти під колони – збірні залізобетонні стаканного типу по бетонній підготовці. Глибина закладання фундаментів – 1,5 м. Максимальний розмір підошви фундаменту 1,7 м. Фундаментні балки – збірні.

Колони збірні залізобетонні, розмір перетину 400 400 мм. Сітка колон 6 6 м. Колони по висотіз'єднуютьсяміжсобоюзварюваннямарматуризнаступнимзамонолічуваннямстиківбетоном.

Ригелі міжповерхових перекриттів і покриття – збірні залізобетонні. З'єднання ригелів з колонами здійснюється зварюванням закладних деталей з наступним замонолічуванням стиків бетоном. Плити перекриттів і покриття збірні залізобетонні розміром 1,5 6 м.

Стінове заповнення – панелі з легкого бетону шириною 1,2 і 1,8 м, довжиною 6 м і товщиною 300 мм. Кількість і розміри панелей визначаються в залежності від висоти будинків і поверхів і прийнятої висоти вікон.

Перегородки – з гіпсобетонних панелей, висота яких дорівнює висоті поверху, товщина 8 см і довжина 3 м.

5

На один поверх вмежах температурногоблоку приймати 30 штпанелей для перегородок.

План будівлі

І

І

Розріз 1-1

Буквені вісі

Буквені вісі

Цифрові вісі

Рис. 2. Конструктивно-планувальна схема будинків побутового призначення

Сходові марші сполучені з площадкою, збірні залізобетонні. На один поверх приймати два маршізплощадкою. Кількістьсходовихклітокнакожентемпературнийблокнеменшєдвох.

Вікна стрічкові зі сталевими рамами. Розміри рам– 1,2 6,0 м і 1,8 6,0 м, маса рам– відповідно0,25 і0,4 т. Висотарамприймаєтьсязурахуваннямширинистіновихпанелейівисотиповерхів.

Двері одностулкові, дерев'яні, облицьовані фанерою. Розміри полотен – 2,3 0,9 м. На один поверх в межах температурного блоку приймати 10 дверей.

Підлоги з лінолеуму на бітумній мастиці по стяжці товщиною 20 мм з цементного розчину, що укладається на теплоізоляційну основу з керамзитобетону товщиною 50 мм. В душових і санвузлах – підлоги з керамічної плитки на тій же основі (приймати в розмірі 10% від загальної площі підлог на кожному поверсі).

Покрівля 4х-шарова руберойдна на бітумній мастиці, по цементній стяжці товщиною 20 мм, з утеплювачем (пінобетон, =600 кг/м3, 160 мм) і обмазувальною пароізоляцією.

Опоряджувальні роботи наступні: виконується підготовка поверхонь під фарбування, маслянефарбуваннявіконнихрам, дверей, клейовефарбуваннястіністель, вапняне– фасадів.

6

7

 

Прольот

№ варіанта

будинка

ширина, м

кількість, шт.

1

2

3

1

12

4

2

12

5

3

18

2

4

18

3

5

18

4

6

18

2

7

18

3

8

24

2

9

18

4

10

18

2

11

18

3

12

24

3

13

24

2

14

30

2

15

24

3

16

30

3

17

24

2

18

30

2

19

24

2

20

30

3

21

24

3

22

30

2

 

 

 

Таблиця 1 - Варіанти об'ємно-планувальних і конструктивних характеристик одноповерхових промислових будинків

вбудівліДовжина м,плані

підлогивідВисота -коннесучихдо ,покриттяструкцій м

консоліВідмітка м,колони

монолітногоєм’Об залізобетонного м,фундаменту

-фундаб/З балкиментні

Крайні

-Се редні - -вер кові

мl=6

мl=12

Підкрок яні’в

ян’крокв і

63

123

мl=6

мl=12

колонСітка

зовнішніхКрок -врахуванзколон фахверковихням

 

 

 

3

 

 

 

Вага збірних конструктивних елементів, т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колони

 

підкранові

Ферми

Плити по-

стінові па-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

балки

криття, м

нелі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

108

6,0

-

4,75

1,3

2,8

2,8

2,8

-

-

-

4,7

4,15

-

2,5

-

12 6

6

144

7,2

-

4,75

1,3

3,2

3,3

3,3

-

-

-

4,7

4,15

-

2,5

-

12 6

6

72

6,0

-

5,74

1,3

4,3

4,7

2,8

-

-

-

6,0

4,15

-

2,5

-

18 6

6

144

7,2

-

5,74

1,3

5,0

6,1

3,3

-

-

-

6,0

4,15

-

2,5

-

18 6

6

144

6,0

-

5,74

3,2

4,7

5,6

2,8

-

-

-

9,4

-

9,2

2,5

5,3

18 12

12

72

7,2

-

5,74

3,2

5,0

6,1

3,3

-

-

-

10,4

-

9,2

2,5

5,3

18 12

12

108

8,4

-

5,74

1,3

5,8

7,0

5,8

-

-

-

6,0

4,15

-

2,5

-

18 6

6

108

8,4

-

5,74

3,2

5,8

7,0

5,8

-

-

-

14,9

-

9,2

-

5,3

24 12

12

144

8,4

5,2

5,74

1,3

5,3

7,0

5,8

4,15

-

-

6,0

4,15

-

2,5

-

18 6

6

72

10,8

7,0

6,42

1,3

8,0

10,1

7,0

4,15

-

-

6,0

4,15

-

2,5

-

18 6

6

108

10,8

7,0

6,42

3,2

11,6

13,0

7,0

-

10,7

-

9,4

-

9,2

2,5

5,3

18 12

12

144

10,8

7,0

6,42

3,2

11,6

13,0

7,0

-

10,7

-

14,9

-

9,2

-

5,3

24 12

12

72

10,8

6,6

8,15

1,1

11,7

13,7

7,5

4,15

10,7

11,3

11,2

4,15

-

2,5

-

24 12

6

8,1

144

10,8

6,6

8,15

2,8

11,7

13,7

7,5

-

10,7

11,3

6,0

4,15

-

2,5

5,3

30 12

12

72

12,6

8,1

8,15

1,1

11,7

13,7

8,1

4,15

10,7

11,3

14,9

4,15

-

2,5

-

24 12

6

9,4

144

12,6

8,1

8,15

1,1

11,7

13,7

8,1

4,15

10,7

3,1

6,0

4,15

-

2,5

-

30 12

6

9,4

108

14,4

9,9

8,15

4,9

14,7

18,5

9,4

-

10,7

-

11,2

-

9,2

-

5,3

24 12

12

108

14,4

9,9

8,15

4,9

14,7

18,5

9,4

-

10,7

3,1

6,0

4,15

-

2,5

5,3

30 12

12

144

16,2

11,1

8,15

1,2

14,7

18,5

14,3

4,15

10,7

11,3

18,6

4,15

-

2,5

-

24 12

6

15,0

144

16,2

11,1

8,15

5,1

14,7

18,5

14,3

-

10,7

 

6,0

4,15

-

2,5

5,3

30 12

12

108

18,0

12,9

9,16

5,1

19,7

24,0

16,0

-

10,7

-

18,6

-

9,2

-

5,3

24 12

12

144

18,0

12,9

9,16

1,2

21,8

26,0

16,0

4,15

10,7

3,1

6,0

4,15

-

2,5

-

30 12

6

19,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2 - Варіанти об'ємно-планувальних і конструктивних характеристик багатоповерхових будинків побутового призначення сітка колон (6 6 м)

 

Номер варіанта

поверхаВисота, м

-поКількість верхів

-проКількість льотів

Довжина м,будівлі

Фундаменти колонипід

Фундаментні балки

-Двоповер -рохової зрізки

Вага збірних залізобетонних елементів, т

 

 

Сходовий -плозмарш щадкою

 

- Однопо верхової розрізки

Ригелі

Основні

Розпірні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колони

 

плити перекриття

стінові панелі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,2 6 м

1,8 6 м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

 

1

3,3

4

2

36

5,2

1,0

2,66

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,09

 

2

3,6

3

3

42

3,5

1,0

2,93

1,42

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,24

 

3

4,2

2

4

54

2,61

0,8

3,4

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,76

 

4

3,3

2

4

54

2,61

0,8

2,66

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,09

 

5

3,6

3

2

42

3,5

1,0

2,93

1,42

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,24

 

6

4,2

4

2

36

5,2

1,0

3,4

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,76

8

7

3,3

3

4

42

3,5

1,0

2,66

1,32

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,09

8

3,6

2

2

36

2,61

0,8

2,93

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,24

 

 

9

4,2

3

3

54

5,2

1,0

3,4

1,65

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,76

 

10

3,3

4

3

36

5,2

1,0

2,66

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,09

 

11

3,6

3

4

42

3,5

1,0

2,93

1,42

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,24

 

12

4,2

2

2

54

2,61

0,8

3,4

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,76

 

13

3,3

4

2

60

5,2

1,0

2,66

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,09

 

14

3,6

3

3

72

3,5

1,0

2,93

1,42

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,24

 

15

4,2

2

4

84

2,61

0,8

3,4

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,76

 

16

3,3

2

4

84

2,61

0,8

2,66

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,09

 

17

3,6

4

2

72

3,5

1,0

2,93

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,24

 

18

4,2

3

2

60

5,2

1,0

3,4

1,65

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,76

 

19

3,3

3

4

72

3,5

1,0

2,66

1,32

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,09

 

20

3,6

2

2

60

2,61

0,8

2,93

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,24

 

21

4,2

4

3

84

5,2

1,0

3,4

-

1,95

2,71

2,63

2,38

3,5

2,76

3.СКЛАД І ЗМІСТ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

3.1.Склад пояснювальної записки

1.Вступ.

2.Вихідні дані для розробки курсового проекту. Схематичний план і розріз.

3.Календарний графік виконання робіт

3.1.Обсяги будівельно-монтажних робіт і трудомісткість. Картка-визначник робіт (при розробці сіткового графіка)

3.2.Методи ведення робіт і вибір комплектів будівельних машин і механізмів.

3.3.Визначення потреби в основних будівельних конструкціях, виробах і матеріалах.

3.4.Техніко-економічні показники за календарним планом

4.Будівельний генеральний план об'єкта.

4.1.Розрахунок небезпечних зон.

4.2.Розрахунок складського господарства.

4.3.Розрахунок тимчасових будинків виробничого, санітарно-побутового і службового призначення.

4.4.Розрахунок тимчасового водопостачання будівельного майданчика.

4.5.Розрахунок тимчасового електропостачання і проектування систем штучного освітлення будівельного майданчика.

4.6.Техніко-економічні показники будгенплана.

5. Список використаної літератури

3.2. Склад графічної частини.

1.Календарний план (1 аркуш формат А1).

1.1.Календарний графік виконання робіт.

1.2.Графік руху робочих кадрів по об'єкту.

1.3.Графік постачання на об'єкт будівельних конструкцій , виробів, матеріалів і устаткування

1.4.Графік руху основних будівельних машин по об'єкту

1.5.Техніко-економічні показники

2.Будівельний генеральний план на зведення надземної частини (1 аркуш формат А1).

2.1.Розміщення об’єкта будівництва, механізмів, тимчасових інженерних мереж ,місць розбору питної води, тимчасових будинків і споруд на будівельному генплані з визначенням розмірів небезпечних зон .

2.2.Експлікація тимчасових будинків і споруд

2.3.Умовні позначки

9

Соседние файлы в папке Š_org_arh_new