Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
27.14 Кб
Скачать

Передмова

Книга, яку ми пропонуємо, є результатом нашої багаторічної праці над курсом мікроекономіки зі студентами економічних спеціальностей. Вона ба­зується на нормативній програмі дисципліни з врахуванням особливостей ба­чення авторами логіки курсу.

Оригінальність авторського підходу полягає у наступному. Дослідження поведінки мікроекономічних систем проводиться на основі використання ба­зової схеми економічного моделювання „мета - обмеження - вибір рішен­ня ", що забезпечує чітку послідовність подання матеріалу. Аналіз супрово­джується стислим викладом історії формування певної концепції. Це дозво­ляє показати складний шлях пізнання економічних істин, вводить читача у світ дискусій і наукових відкриттів, персоніфікує закони, що значно покра­щує розуміння предмету.

Структура посібника дає можливість діалектичне охарактеризувати рин­кову економіку, - від всебічного висвітлення ефективності та динамізму до­сконало конкурентного ринку до нарощування дефектів монополізму і роз­ширення сфер неспроможності ринкової системи в цілому.

Вступна частина визначає місце мікроекономіки в економічній науці, дає короткий опис основних суб'єктів та об'єктів дослідження, методів мікро-економічного аналізу (розділ 1).

Основна частина складається з 6 блоків. В них викладені загальні основи теорії рівноваги та саморегулювання конкурентного ринку (розділи 2, 3); те­орія поведінки споживача на конкурентному ринку та формування ринкового попиту (розділи 4-6); теорія виробництва, модель поведінки фірми на конку­рентному ринку та формування ринкового пропонування в галузі (розділи 7— 10); особливості поведінки суб'єктів та формування пропонування і попиту на недосконало конкурентних ринках (розділи 12-13); поведінка домогоспо-дарств і фірм на ринках факторів виробництва (розділи 14-16).

В останній частині, як підсумок аналізу окремих ринків, викладається те­орія загальної рівноваги та ефективності ринкової системи, а також опису­ються проблеми неспроможності ринку, обґрунтовується необхідність дер­жавного втручання в економіку, розглядаються суперечливі наслідки регу­лювання економічної діяльності суб'єктів ринку (розділи 17-19).

Традиційно, для ілюстрації теоретичного матеріалу, застосовуються гра­фічні моделі, приклади, які стали хрестоматійними, та ситуації, які характе­ризують сучасний розвиток економіки України. Кожна тема завершується висновками та контрольними завданнями для самостійної роботи студентів.

При написанні посібника автори спиралися на матеріал найбільш викори­стовуваних у навчальному процесі підручників провідних зарубіжних та віт­чизняних науковців - К. Макконнелла та С. Брю, П. Семюелсона та

В Нордгауза, Е. Долана та Д. Ліндсея, Р. Піндайка, Н. Менкью, Р. Франка, X. Веріана, С. Фішера та Р. Дорнбуша й Р. Шмалензі, О. Ястремскього та О. Грицен-

ко.

Матеріали посібника були апробовані авторами під час викладання курсу мікроекономіки в Українському державному університеті водного господарс­тва та природокористування.

Автори сподіваються, що цей посібник стане добрим і цікавим помічни­ком студентів у роботі над курсом мікроекономіки і визначить їх вибір серед сучасного великого різноманіття підручників і посібників.

Ми висловлюємо подяку рецензентам - доктору економічних наук, профе-сор'У кафедри економічної теорії Київського національного університету їм. Т. Шевченка 3. С. Варналію та доктору економічних наук, професору, завіду­вачу кафедри управління трудовими ресурсами Українського державного університету водного господарства та природокористування В.Я. Гуменюку за зауваження, поради та підтримку, а також: щиро вдячні аспіранту О.Кухару за створення дизайну посібника, студенту Б. Басалкевичу та лабо­ранту О. Комаревичу за виконання графічних ілюстрацій до нього.

Соседние файлы в папке Гронтковська Мікроекономіка