Скачиваний:
42
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
645.63 Кб
Скачать

Таблиця 3.7 Розрахунок коефіцієнтА зносу основних засобів, тис. Грн

Показник

На початок року

На кінець року

Відхилення, +, 

Основний капітал за первісною вартістю

330

360

+30

Знос

60

70

+10

Основний капітал за залиш­ковоювартістю

270

290

+20

Коефіцієнт зносу

0,182

0,194

+0,012

Отже, на підприємстві збільшився коефіцієнт зносу основного капіталу, що є ознакою погіршення стану його матеріально-технічної бази. Однак коефіцієнт зносу не може певною мірою характеризувати фактичний знос основного капіталу хоча б тому, що у підприємства, як правило, є крім діючого ще й законсервоване устаткування, обладнання чи транспортні засоби, на які нараховується амортизація на повне відновлення. Тому хоча фактич­но такі основні засоби і не зношуються, проте загальна оцінка зносу основного капіталу підприємства змінюється.

Крім коефіцієнта зносу для характеристики руху основного капіталу на підприємствах застосовують коефіцієнт відновлення основних засобів. Він визнається як частка від ділення балансової вартості основних засобів, які надійшли до підприємства за звітний період, на балансову вартість основних засобів на кінець звітного періоду, тобто

.

Розглянемо порядок розрахунку коефіцієнта відновлення основного капіталу на методичному прикладі (табл. 3.8).

Таблиця 3.8 Розрахунок коефіцієнта відновлення основного капіталу, тис. Грн

Показник

Минулий рік

Звітний рік

Відхилення, +, 

Балансова вартість основних засобів, що надійшли до підприємства за рік

40

50

+10

Балансова вартість основних засобів на кінець року

270

290

+20

Коефіцієнт відновлення основного капіталу

0,148

0,172

+0,024

Отже, балансова вартість основних засобів, що надійшли до підприємства за рік, збільшилась на підприємстві у звітному році порівняно із минулим на 10 тис. грн. Балансова вартість основних засобів на кінець звітного року порівняно із кінцем минулого також збільшилась на 20 тис. грн. Унаслідок таких змін коефіцієнт відновлення основного капіталу на підприємстві становив у звітному році 0,172 порівняно із 0,148 у минулому році, тобто збільшився на 0,024 (2,4 %), що слід оцінити як позитивне явище.

Коефіцієнт відновлення основного капіталу характеризує, яка частка в балансовій вартості основного капіталу на кінець року припадає на новий основний капітал.

Для характеристики руху основного капіталу доцільно також використовувати такий показник, як коефіцієнт вибуття. Він визначається як частка від ділення балансової вартості основних засобів, які вибули з підприємства за рік, на балансову вартість основних засобів на початок року і характеризує ту частку основ­ного капіталу, яка вибула з підприємства за рік з різних причин (знос, реалізація як зайвого тощо).

Порядок розрахунку коефіцієнта вибуття основного капіталу наведено в табл. 3.9.

Таблиця 3.9 Розрахунок коефіцієнтА вИбутТя основного капіталу, тис. Грн

Показник

Минулий рік

Звітний рік

Відхилення, +, 

Балансова вартість основних засобів, які вибули з підприємства протягом року з різних причин

30

40

+10

Балансова вартість основних засобів на початок року

280

330

+50

Коефіцієнт вибуття основного капіталу

0,107

0,121

+0,014

Отже, у звітному періоді порівняно із минулим балансова вартість основних засобів, які вибули з підприємства протягом року з різних причин, збільшилась на 10 тис. грн, а балансова вартість основних засобів на початок року була більшою відповідно на 50 тис. грн. Унаслідок цього коефіцієнт вибуття основного капіталу у звітному році становив 0,121, або 12,1 %, тобто став на 1,4 % більшим, ніж у минулому році.

Для всебічної оцінки майна підприємства поряд з оцінкою основного капіталу слід обов’язково здійснювати оцінку мобільних (оборотних) засобів. З цією метою доцільно порівнювати дані підсумків розділів ІІ і ІІІ активу балансу, аналізуючи причини зміни структурного складу оборотного капіталу.

Як правило, найбільш типовими причинами збільшення оборотного капіталу можуть бути такі: збільшення фінансового результату від звичайної діяльності підприємства після сплати податку на прибуток, збільшення суми амортизаційних відраху­вань, зростання вартості власних засобів підприємства, а також заборгованості підприємства по кредитах та позиках, збільшення суми зобов’язань підприємства по кредиторській заборгованості тощо.

Соседние файлы в папке Финансовый анализ