Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
915.46 Кб
Скачать

Вступ

Управління підприємством вимагає систематичної інформації про здійснення господарських процесів, їх характері і об’ємі, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використання, власного капіталу, зобов’язань і фінансових результатів діяльності.

Користуючись показниками поточного обліку і звітності, керівництво підприємства контролює раціональність використання господарських ресурсів, рентабельність (тобто отримання прибутку, достатньою для залучення і утримання вкладеного капіталу), ліквідність (достатності засобів для погашення заборгованості по зобов'язаннях), отримує іншу ділову інформацію, а також здійснює планування і прогнозування діяльності підприємства.

Теорія бухгалтерського обліку є наукою про завдання, предмет, метод, техніку, форми і організацію бухгалтерського обліку.

1С:Підприємство – це спеціалізована об’єктно-орієнтована система управління базами даних, призначена для автоматизації бухгалтерського обліку, обліку наявності і руху засобів, а також періодичних розрахунків на підприємстві.

Система 1С Підприємство надає в розпорядження розробникові широкий набір об'єктів, на основі яких і створюються всі прикладні рішення.

До них відносяться довідники, документи, регістри і так далі А також система має вбудована мова програмування, механізм запитів, різні візуальні редактори і конструктори.

В даній контрольній роботі розглянуто облік придбання основних засобів в середовищі 1С:Підприємство на прикладі СПД ФО «Батюкевич О. Ф.». Роззглянуто приклад придбання НМА мобільного телефону Нокіа 6610і та відображено всі основні операції та документи.

  1. Постановка задачі

Бухгалтерський облік основних засобів повинен забезпечити:

  • контроль за зберіганням основних засобів;

  • своєчасне, правильне документальне оформлення відображення в обліку надходження основних засобів, їх внутрішнього переміщення (з цеху в цех, зі складу на склад, з відділу у відділ тощо), ефективного використання, вибуття (ліквідація, реалізація, безкоштовна передача);

  • своєчасне (щомісячне) відображення в обліку зносу (амортизації) основних засобів;

  • відображення в обліку витрат на ремонт основних засобів;

  • визначення результатів від ліквідації, а також збитків від списування неповністю амортизованих об'єктів основних засобів;

  • виявлення зайвих та морально застарілих основних засобів.

Крім цього, бухгалтерський облік основних засобів повинен забезпечити контроль за ефективним використанням виробничих майданчиків, обладнання, машин, транспортних засобів та інших засобів праці.

Характерною особливістю засобів праці є те, що вони не мають тієї загальної взаємозамінюваності, яка характерна, наприклад, для потенційної робочої сили. Тому ефективність їх різна за галузями, підприємствами, окремими видами. Ця різниця для кожного конкретного засобу праці залежить від його технічного стану, ступеня фізичного й морального зносу.

Промислові підприємства постійно поповнюються новими засобами праці відповідно до вимог, досягнутого рівня технології виробництва, характеру й обсягу виготовлюваної продукції:

Проінформованість про наявність засобів праці та постійний контроль за їх ефективним використанням мають велике значення в управлінні виробничою діяльністю кожного підприємства. Цьому має сприяти добре налагоджений їх облік.

  1. Короткі теоретичні відомості

Бухгалтерський облік основних засобів, що використовуються у виробничій діяльності підприємств, за сумою витрат, пов'язаних із виготовленням, придбанням, доставкою, спорудженням, встановленням, страхуванням під час транспортування, державною реєстрацією, реконструкцією, модернізацією основних засобів, ведеться на рахунку №10 "Основні засоби" із застосуванням субрахунків (рахунків другого порядку).

На субрахунку №101 "Земельні ділянки" ведеться облік земельних ділянок.

На субрахунку №102 "Капітальні витрати на поліпшення земель" ведеться облік капітальних вкладень на поліпшення земель (меліоративні, осушувальні, іригаційні та інші роботи).

На субрахунку №103 "Будинки та споруди" ведеться облік руху та наявності будівель, споруд, їх структурних компонентів та передавальних пристроїв, включаючи частини будівель.

На субрахунках №104 "Машини та обладнання", №105 "Транспортні засоби", №106 "Інструменти, прилади та інвентар" ведеться облік руху та наявності автомобілів, включаючи вузли і запасні частини, якими вони комплектуються (двигуни, мости, запасні колеса, підйомники, інструмент, інвентар тощо), меблів, побутових електронних, оптичних, електромеханічних приладів та інструментів, електронно-обчислювальних та інших машин для автоматичної обробки інформації, інформаційних систем, телефонів, мікрофонів, рацій, іншого конторського (офісного) обладнання, устаткування та приладдя до них.

На субрахунках №107 "Тварини", №108 "Багаторічні насадження" здійснюється облік відповідно робочої і продуктивної худоби, багаторічних насаджень.

На субрахунку №109 "Інші основні засоби" ведеться облік руху і наявності інших основних засобів, що не відображені на субрахунках №101-108.

Малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП), термін експлуатації яких (встановлений підприємствам згідно з П(С)БО 7 "Основні засоби" (п. 5)) понад один рік, а вартість за одиницю не перевищує вартісного критерію розподілу засобів праці (предметів) між основними засобами і малоцінними необоротними матеріальними активами, відображаються у складі необоротних активів на субрахунку №112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи", за якими нараховується знос. У Балансі сальдо рахунків №10 "Основні засоби" і №11 "Інші необоротні матеріальні активи" відображається загальною сумою за статтею "Основні засоби".

На дебеті рахунка №10 "Основні засоби" відображається собівартість основних засобів, що надійшли у звітному періоді, а на кредиті - собівартість основних засобів, що вибули у звітному періоді. Дебетове (і тільки) сальдо означає суму на звітну дату собівартості власних об'єктів основних засобів, що знаходяться у розпорядженні підприємства.

Бухгалтерський облік витрат на виготовлення, спорудження, придбання інвентарних об'єктів основних засобів, їх реконструкцію, модернізацію, технічне переобладнання, а також витрат на розвідку (дорозвідку) та облаштування будь-яких запасів (родовищ) корисних копалин (по кожному кар'єру, шахті, свердловині) здійснюється на рахунку №15 "Капітальні інвестиції".

Основні засоби підлягають фізичному та моралбному зносу як у процесі їх використання, так і при їх бездіяльності.

Правильне визначення ступеня зносу основних засобів має дуже важливе значення для економіки виробництва, для визначення відновлюваної вартості основних засобів і розміру амортизаційних відрахувань.

Фізичний знос основних засобів може бути визначений відповідно до термінів їх служби за допомогою формули:

3 = ТФ:Т„\100%,

де 3 - знос основних засобів, %; Тф - фактичний термін служби (роки); Тн - термін служби основних засобів за встановленою нормою (амортизаційний період), роки.

Проте найбільш правильно можна визначити фізичний знос основних засобів шляхом обстеження технічного стану обєкта в натурі (вузлів, частин і обєкта в цілому). Водночас доцільно визначити ступінь зносу і за термінами служби.

За чинними раніше законодавчими нормами знос і амортизація нараховувалися за різними обґрунтованими нормами і обліковувалися на різних рахунках бухгалтерського обліку.

Згідно з Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" №283/97-ВР від 22 травня 1997 р. норми зносу і амортизації встановлені єдині за відповідними групами і обліковуються за діючим Планом рахунків бухгалтерського обліку на одному рахунку №13 "Знос (амортизація) основних засобів", що економічно не обґрунтовано і втрачено пооб'єктний облік як зносу, так і нарахування амортизації (особливо 2-4 груп).

Бухгалтерський облік зносу (амортизації) необоротних активів ведеться на пасивному рахунку №13 "Знос (амортизація) необоротних активів", на якому відкрито субрахунки: №131 "Знос (амортизація) основних засобів"; №132 "Знос (амортизація) необоротних матеріальних активів"; №133 "Знос (накопичена амортизація) нематеріальних активів".

Нарахування амортизації здійснюється за рахунок витрат виробництва (собівартість продукції (робіт, послуг), витрат обігу у торгівлі). Документами, що підтверджують право на списування нарахованої амортизації на витрати, є Акт введення в експлуатацію основних засобів.

Соседние файлы в папке Інформаційні системи