Скачиваний:
10
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
18.76 Кб
Скачать

Спосіб порівняння в аналізі господарської діяльності. Порівняння, як один із способів пізнання, найбільш широко використовується в економічному аналізі. Сутність його полягає в зіставленні однорідних об'єктів з метою виявлення рис подібності або відмінностей між ними. За допомогою порівняння виявляється загальне і особливе в економічних явищах, встановлюються зміни у рівні досліджуваних об'єктів, вивчаються тенденції та закономірності їх розвитку. В аналізі застосовуються такі типи порівнянь 1.

Порівняння фактично досягнутих результатів з даними минулих періодів. Тут зіставляють результати сьогоднішнього дня з учорашнім, поточного місяця, кварталу, року з минулими. Це дає можливість оцінити темпи зміни досліджуваних показників і визначити тенденції і закономірності розвитку економічних процесів.

Зіставлення фактичного рівня показників із плановими. Таке порівняння необхідне для оцінки ступеня виконання плану, для визначення невикористаних резервів підприємства.

У практиці аналітичної роботи дуже широко використовується порівняння з затвердженими нормами витрат ресурсів (матеріалів, сировини, палива, енергії, води і т.д.). Таке порівняння необхідне для виявлення економії чи перевитрати ресурсів на виробництво продукції, для оцінки ефективності їх використання в процесі виробництва і визначення загублених можливостей збільшення випуску продукції і зниження собівартості.

Наступний вид - порівняння з кращими результатами, тобто з кращими зразками праці, передовим досвідом, новими досягненнями науки і техніки. Усередині підприємства проводиться порівняння середнього рівня показників, досягнутих колективом у цілому, з показниками передових ділянок, бригад, робітників. Це дозволяє виявити передовий досвід та нові можливості підприємства.

Велике значення має міжгосподарський порівняльний аналіз, у процесі якого показники аналізованого підприємства зіставляються з показниками провідних підприємств, що мають кращі результати при однакових вихідних умовах господарювання. Такий аналіз направлений на пошук нових можливостей виробництва, вивчення передового досвіду і є важливим засобом визначення резервів підвищення ефективності роботи підприємства. Особливо велике значення мають зіставлення результатів діяльності аналізованого підприємства з даними підприємств конкурентів.

Дуже часто в аналізі показники досліджуваного підприємства порівнюються з середньогалузевими даними чи середніми по міністерству, об'єднанню, концерну й ін Таке порівняння потрібно для визначення рейтингу аналізованого підприємства серед інших суб'єктів господарювання даної галузі, більш повної і об'єктивної оцінки рівня розвитку підприємства, вивчення загальних і специфічних факторів, що визначають результати його господарської діяльності.

Порівняння рівнобіжних і динамічних рядів використовується в аналізі для визначення і обгрунтування форми і напрямку зв'язку між різними показниками. З цієї метою числа, що характеризують один з показників, необхідно розташувати в зростаючому або спадаючому порядку і подивитися, як у зв'язку з цим змінюються інші досліджувані показники: зростають вони або убувають і в якій мірі.

В аналізі застосовується також порівняння різних варіантів рішення економічних задач що дозволяє вибрати найбільш оптимальний з них і тим самим повніше використовувати можливості підприємства. Особливо широко воно використовується в попередньому аналізі при обгрунтуванні планів і управлінських рішень 2.

При розрахунку впливу факторів і визначенні величини резервів широко використовується також зіставлення результатів діяльності до і після зміни якого-небудь фактора або виробничої ситуації.

Важлива умова, яку потрібно дотримувати при аналізі - необхідність забезпечення порівнянності показників, оскільки порівнювати можна тільки якісно однорідні величини.

Неспівмірність показників може бути викликана різними причинами: різним рівнем цін, обсягів діяльності, структурними змінами, неоднорідністю якості продукції, відмінностями в методиці розрахунку показників, неоднаковими календарними періодами і т.д.

Порівняння непорівнянних показників призведе до неправильних висновків за результатами аналізу. Тому, перш ніж проводити порівняння, треба привести показники в порівнянний вид. Порівнянність досягається тим, що порівнювані показники наводяться до єдиної бази за рівнем перерахованих вище факторів.

Порівнянність показників у ряді випадків може бути досягнута, якщо замість абсолютних величин застосувати середні чи відносні величини. Не можна, наприклад, порівнювати такі абсолютні показники, як обсяги виробництва продукції, сума прибутку і т.д., без урахування • виробничої бази підприємства. Але якщо замість абсолютних показників узяти відносні, наприклад виробництво продукції на одного працівника, сума прибутку на рубль активів, то такі зіставлення цілком коректні. У деяких випадках для забезпечення порівнянності показників використовуються поправочні коефіцієнти.

Соседние файлы в папке материал