Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
17.56 Кб
Скачать

13.1 Методи і прийоми експрес-аудиту балансу підприємства

13.2 Оцінка фінансових ресурсів та майна підприємства

13.3 Оцінка платоспроможності (ліквідності) підприємства

13.1 Методи і прийоми експрес-аудиту балансу підприємства

Суть методики експрес-аудиту балансу полягає в тому, щоб швидко (оперативно) підтвердити достовірність відображених в балансі (ф. 1) даних про фінансово-господарські операції. Для цього необхідно провести поглиблену аудиторську перевірку первинних документів та іншої інформації, що характеризує фінансово-господарську діяльність суб'єкта господарювання, стан бухгалтерського обліку, його повноту, відповідність діючому законодавству та встановленим нормативно-правовим актам. Однак така перевірка займає багато часу, тому у разі потреби можна проводити експрес-аудит балансу, використовуючи такі прийоми:

1. Провести перевірку матеріалів інвентаризації майна, коштів та зобов'язань, а потім перевірити всю первинну документацію з інвентаризації: описи, акти, порівняльні відомості. Наявність готівки в касі та цінних паперів станом на 1 січня наступного за звітним роком має бути підтверджена актом перевірки, підписаним комісією.

2. Провести перевірку правил складання балансу, порівнюючи дані Головної книги з даними журналів-ордерів, а балансу з Головною книгою; правильності арифметичних підрахунків при визначенні окремих показників (статей балансу) та підсумку балансу.

3. Перевірити узгодженість показників, що повторюються у формах 1, 2, З та 4 річного звіту відповідно до рекомендацій Міністерства фінансів України. Тотожність показників під час перевірки їх узгодженості свідчать про правильність відображення у фінансовій звітності найважливіших показників господарсько-фінансової діяльності підприємства.

13.2 Оцінка фінансових ресурсів та майна підприємства

Джерела формування фінансових ресурсів, що вкладені в майно підприємства, поділяються на власні (внески учасників) та прирівняні до них залучені кошти. Їх можна відобразити в таблиці 1.

За даними таблиці 1 бачимо, що сума фінансових ресурсів (а відповідно і майна) збільшилась за рік на 7,7% або на 5537 тис. грн., в тому числі за рахунок власних джерел на 4758 тис. грн., або 85,9% приросту, а решта лише 779 тис. грн. за рахунок залучених коштів, що складає 14,1%.

Серед залучених коштів найбільше зросли короткотермінові кредити на 9,9%, розрахунки з кредиторами на 6,1%, а інші короткотермінові пасиви скоротились на 46,9%.

Фінансовий стан суб'єкта господарювання залежить не тільки від складу і структури джерел фінансових ресурсів, але й від їх розміщення і використання для придбання майна та здійснення розрахунків зі своїми партнерами.

Показники динаміки майна і підприємства подані в таблиці 2.

Дані таблиці 2 свідчать, що в структурі майна підприємства зросла питома вага обігових засобів і досягла 85,5%, а основні засоби -- знизились і складають 14,5%.

Найбільший ріст в структурі обігових засобів спостерігається за грошовими коштами та короткотерміновими фінансовими вкладеннями -- 26,6%, і за розрахунками з дебіторами -- 13,8%.

Основні (позаобігові) активи за рік зросли на 4,1%, тоді як обігові активи за цей же період зросли на 11,8%. Темпи приросту обігових активів в 2,9% вищі, ніж позаобігових активів, що визначає тенденцію до прискорення обіговості всієї сукупності коштів підприємства. Результатом її вивільнення коштів в найбільш мобільній формі -- грошових коштів. За рік вони зросли на 26,6%.

Важливе значення має доля затрат у виробничому потенціалі підприємства. Реальні активи, тобто основні засоби і виробничі запаси на початок року склали 25млн.982тис.грн., або 35,9% всіх активів, а на кінець року вони досягли 27541тис.грн., або 35,4%.

Як видно з таблиці, доля затрат у виробничий потенціал в активах підприємства недостатня. Ця тенденція явно несприятлива, що вказує на зниження виробничих можливостей підприємства.

13.3 Оцінка платоспроможності (ліквідності) підприємства

Фінансову стійкість підприємства можна охарактеризувати такою системою показників (коефіцієнтів), як :

1. Коефіцієнт незалежності (Кн) -- це доля джерел власних коштів у всьому майні підприємства (31874 /72310 = 0,441).

2. Коефіцієнт заборгованості (Кз) -- це співвідношення залучених коштів до власних коштів (40436 / 31874 = 1,269).

3.Коефіцієнт маневрування власними коштами (Км) -- це співвідношення власних обігових коштів до джерел власних коштів підприємств (17239 / 31874 = 0,541).

4. Коефіцієнт фінансової стійкості (Кфс) -- це співвідношення між всіма джерелами коштів та загальною вартістю майна підприємства. Оцінюючи фінансову стійкість підприємства, важливо визначити у загальній вартості майна долю всіх джерел коштів, які воно може використати в поточній діяльності без втрат для кредиторів (31874 / 72310 = 0,441).

5. Коефіцієнт інвестування (К інв.) -- це доля джерел власних коштів підприємства у покритті позаобігових активів (основних засобів) (31874 / 10876 = 2,931).

5. Коефіцієнт покриття запасів та затрат (Кпзз) -- це співвідношення власних обігових коштів до підсумку другого розділу активу балансу (17239 / 18314 = 0,941).

Оптимальні значення розглянутих нами коефіцієнтів є такі:

-- Кп = 0,5;

-- Кз = 0,5 - 1;

-- Км = 0,4 - 0,6;

-- Кфс = 0,5;

-- Кінв. > 1;

-- Кпзз = 0,5.

13.4 Оцінка платоспроможності (ліквідності) підприємства

Платоспроможність -- це один із найважливіших показників, що характеризують фінансовий стан підприємства. Її визначають за даними балансу на основі характеристики ліквідності обігових активів, тобто часу, необхідного для перетворення їх в готівку, як джерела коштів, з метою погашення короткотермінових зобов'язань підприємства.

Основними показниками платоспроможності (ліквідності) підприємства є:

1. Загальний коефіцієнт ліквідності або покриття (Клз) -- це співвідношення суми обігових коштів до суми короткотермінових зобов'язань підприємства.

2. Коефіцієнт швидкої (абсолютної) ліквідності (Клш) -- це співвідношення грошових коштів та короткотермінових фінансових вкладів (цінних паперів) до короткотермінових зобов'язань.

3. Проміжний коефіцієнт ліквідності (Клп) -- це співвідношення величини грошових коштів короткотермінових фінансових вкладень та розрахунків з дебіторами до короткотермінових зобов'язань підприємства. Теоретичні значення цих коефіцієнтів такі:

-- Клз = 3, але < 1;

-- Клш = 0,2 -- 0,25;

-- Клп = 0,7-- 0,8.

Соседние файлы в папке материал