Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
15.79 Кб
Скачать

Суть методики експрес-аудиту балансу полягає в тому, щоб швидко (оперативно) підтвердити достовірність відображених в балансі (ф. 1) даних про фінансово-господарські операції. Для цього необхідно провести поглиблену аудиторську перевірку первинних документів та іншої інформації, що характеризує фінансово-господарську діяльність суб'єкта господарювання, стан бухгалтерського обліку, його повноту, відповідність діючому законодавству та встановленим нормативно-правовим актам. Однак така перевірка займає багато часу, тому у разі потреби можна проводити експрес-аудит балансу, використовуючи такі прийоми:

1. Провести перевірку матеріалів інвентаризації майна, коштів та зобов'язань, а потім перевірити всю первинну документацію з інвентаризації: описи, акти, порівняльні відомості. Наявність готівки в касі та цінних паперів станом на 1 січня наступного за звітним роком має бути підтверджена актом перевірки, підписаним комісією.

2. Провести перевірку правил складання балансу, порівнюючи дані Головної книги з даними журналів-ордерів, а балансу з Головною книгою; правильності арифметичних підрахунків при визначенні окремих показників (статей балансу) та підсумку балансу.

3. Перевірити узгодженість показників, що повторюються у формах 1, 2, З та 4 річного звіту відповідно до рекомендацій Міністерства фінансів України. Тотожність показників під час перевірки їх узгодженості свідчать про правильність відображення у фінансовій звітності найважливіших показників господарсько-фінансової діяльності підприємства.

13.1. Експрес-аудит балансу підприємства доцільно проводити при попередньому обстеженні перед проведенням аудиту, адже загальне уявлення про статті балансу, їх зміни за період перевірки в певній мірі дають можливість зорієнтуватись аудитору при плануванні аудиту. В окремих випадках він може проводитись і при оглядових перевірках а також після виправлення помилок, виявлених в процесі аудиту.

Для цього при візуальному дослідженні балансу вивчаються та зіставляються підсумки балансу на початок і кінець звітного періоду, а при значних відхиленнях виясняють, за рахунок яких статей відбулись ці відхилення. Крім того, звертається увага на зміни в структурі балансу як по активах, так і по джерелах утворення та зобов’язаннях.

Оскільки на проведення такого аудиту частіше всього існує обмеження в часі, тому окремі дані балансу можуть зіставлятись з показниками інших форм звітності чи даними Головної книги, регістрів.

Основними специфічними методичними прийомами при експрес-аудиті будуть: вивчення, сканування, зіставлення та тестування.

Соседние файлы в папке материал