Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
16.63 Кб
Скачать

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ

 

В період переходу України на ринкові засади господарювання одночасно відбулися зміни в обліку, що зумовило новий підхід до контрольних функцій діяльності підприємства. Підвищення ролі контролю в системі управління підприємства призвело до виникнення відносно нової її складової – внутрішнього аудиту.

В економічній літературі вивченню питання внутрішнього аудиту приділяють досить багато уваги. Дані питання досліджувались у роботах багатьох вітчизняних вчених та науковців, зокрема: Бурцева В., Бутинця Ф.Ф.,  Верхоглядової Н.І., Давидова Г.М., Кулаковської Л.П., Малишева А.В., Подолянчук О. А., та ін. Вивчення думок вчених дало можливість визначити основні завдання, функції аудиту та обґрунтувати необхідність функціонування системи внутрішнього аудиту на підприємстві.

Існує досить багато визначень внутрішнього аудиту, але ми зупинимось на декількох з них. На думку Давидова Г.М., внутрішній аудит – це перевірки, виконані в середині суб’єкта господарювання його працівниками (внутрішніми аудиторами) з метою надання необхідної інформації керівництву для прийняття управлінських рішень і здійснення внутрішнього поточного контролю. Обсяг і мета внутрішнього аудиту змінюються і залежать від розміру, структури суб’єкта господарювання та вимог його управлінського персоналу [3].    

Кулаковська Л.П. визначає внутрішній аудит, як незалежну діяльність у суб’єкта господарювання з перевірки та оцінки роботи в його інтересах [4].

На нашу думку найбільш обґрунтоване та об’єктивне визначення дає Бутинець Ф.Ф., згідно з яким, внутрішній аудит – це організована на підприємстві, діюча в інтересах його керівництва або власників і регламентована внутрішніми нормативними актами система контролю за дотриманням встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку, складання та подання звітності, внутрішнього її аналізу, та надійністю функціонування всієї системи внутрішнього контролю [1].

Внутрішній аудит аналізує ситуацію ризику і застерігає від банкрутства, використовує ноу-хау для збільшення прибутку й ефектив­ності нової технології, вживає заходів, що сприяють фінансовій діяль­ності підприємства.[2]

Внутрішній аудит здійснюється спеціально створеним на підприємстві підрозділом, який, як правило, підпорядковується у функціональному аспекті Раді директорів, аудиторському комітету або Загальним зборам власників підприємства. Організація, роль і функції внутрішнього аудиту визначаються власником і керівництвом підприємства залежно від: складу та специфіки діяльності, масштабів показників діяльності, наявної системи управління, стану внутрішнього контролю тощо.[3]

Внутрішній аудит організовується з урахуванням його специфіки на кожному підприємстві, тому на практиці застосовуються різні види внутрішнього аудиту, такі як: аудит фінансової звітності, операційний аудит, попередній, поточний, наступний та стратегічний.

Завдання внутрішнього аудиту, необхідність його створення вирішуються власником на кожному підприємстві окремо. Діяльність такого структурного підрозділу регламентується внутрішнім нормативним актом - положенням, стандартом тощо [1].

Основне завдання внутрішнього аудиту - забезпечити ефективність функціонування всіх підрозділів підприємства на всіх рівнях управління, а також захиститизаконні майнові інтереси підприємства та його власників.

Функції внутрішнього аудиту полягають у поліпшенні контролю всередині підприємства та виконанні захисної ролі, пов'язаної зі зберіганням активів,отриманням точної інформації про наявність майна власника [4].

Ми погоджуємось з думкою тих науковців, які вважають, що основною проблемою розвитку внутрішнього аудиту в Україні є створення комплексного підходу, для забезпечення практичних умов для функціонування служб внутрішнього аудиту на підприємствах [5].

Сучасний етап розвитку економіки в Україні характеризується кризовими явищами, що в свою чергу спонукають до зловживань зі сторони керівників підприємств. Тому постає необхідність створення служби внутрішнього аудиту на підприємствах, яка дозволить оперативно виявляти поточні проблеми.

Внутрішній аудит слід розглядати як невід’ємну частину загальної системи управління, на яку він має подвійний вплив, тобто впливає на зловживання керівництва в сфері управління, та на достовірність інформації про діяльність підприємства та його внутрішніх підрозділів та покликаний сприяти підвищенню ефектив­ності роботи підприємства, забезпеченню рентабельності й зміцнен­ню його фінансового стану.[1]

Враховуючи складну економічну ситуацію в країні, можна сказати, що внутрішній аудит має сприятливі умови, для того щоб продемонструвати свої можливості та довести необхідність його застосування для підвищення управління підприємством. Наявність внутрішнього аудиту на підприємстві підвищить ефективність його діяльності та збільшить рівень довіри до підприємства, насамперед з боку інвесторів.

З вище викладеного слідує, що важливою умовою успішного управління підприємством є необхідність та доцільність здійснення внутрішнього аудиту. Він є одним із способів контролю за правомірністю та ефективністю діяльності усіх підрозділів підприємства та одним із видів внутрішнього кон­тролю суб'єктів підприємницької діяльності. Впровадження і правильна організація системи внутрішнього аудиту впливатиме на ефектив­ність діяльності суб'єктів господарювання.

Соседние файлы в папке орг и методика аудит