Скачиваний:
46
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
59.39 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровський національний університет

залізничного транспорту

Кафедра «Облік, аудит та інтелектуальна власність»

Курсова робота

з дисципліни

«Організація і методика аудиту»

на тему

«Внутрішній аудит : перспективи розвитку і методика організації на підприємсвах»

Варіант 21

Виконала студентка 2-ОА-1 гр.

Ліс Катерина Віталіївна

Перевірив доц. Шульга О.В.

Дніпропропетровськ 2012

Зміст

  1. Необхідність створення внутрішнього аудиту………………….……… 3

  2. Відмінність між внутрішнім і зовнішнім аудитом…………….………. 5

  3. Завдання та функції внутрішнього аудиту……………………….…….. 7

  4. Об’єкти внутрішнього аудиту…………………………………….…….. 9

  5. Методичні прийоми внутрішнього аудиту……………………….……. 10

Список використаної літератури………………………………….….…….. 13

  1. Необхідність створення внутрішнього аудиту

Внутрішній аудит – це організована на підприємстві, діюча в інтересах його керівництва або власників і регламентована внутрішніми нормативними ак­тами система контролю за дотриманням встановленого порядку ведення бухгал­терського обліку, складання та подання звітності, внутрішнього її аналізу, та надійністю функціонування всієї системи внутрішнього контролю .

Внутрішній аудит аналізує ситуацію ризику і застерігає від банкрутства, використовує ноу-хау для збільшення прибутку й ефектив­ності нової технології, вживає заходів, що сприяють фінансовій діяль­ності підприємства.

Внутрішній аудит здійснюється спеціально створеним на підприємстві підрозділом, який, як правило, підпорядковується у функціональному аспекті Раді директорів, аудиторському комітету або Загальним зборам власників підприєм­ства. Організація, роль і функції внутрішнього аудиту визначаються власником і керівництвом підприємства залежно від: складу та специфіки діяльності, мас­штабів показників діяльності, наявної системи управління, стану внутрішнього контролю тощо.

Завдання внутрішнього аудиту, необхідність його створення вирішуються власником на кожному підприємстві окремо. Діяльність такого структурного підрозділу регламентується внутрішнім нормативним актом - положенням, стан­дартом тощо .

Внутрішній аудит слід розглядати як невід’ємну частину загальної си­стеми управління, на яку він має подвійний вплив, тобто впливає на зловживання керівництва в сфері управління, та на достовірність інформації про діяльність підприємства та його внутрішніх підрозділів та покликаний сприяти підвищенню ефектив­ності роботи підприємства, забезпеченню рентабельності й зміцнен­ню його фінансового стану.

Враховуючи складну економічну ситуацію в країні, можна сказати, що внутрішній аудит має сприятливі умови, для того щоб продемонструвати свої можливості та довести необхідність його застосування для підвищення управ­ління підприємством. Наявність внутрішнього аудиту на підприємстві підвищить ефективність його діяльності та збільшить рівень довіри до підприємства, насам­перед з боку інвесторів.

З вище викладеного слідує, що важливою умовою успішного управління підприємством є необхідність та доцільність здійснення внутрішнього аудиту. Він є одним із способів контролю за правомірністю та ефективністю діяльності усіх підрозділів підприємства та одним із видів внутрішнього кон­тролю суб'єктів підприємницької діяльності. Впровадження і правильна організація системи внутрішнього аудиту впливатиме на ефектив­ність діяльності суб'єктів господа­рювання.