Скачиваний:
3
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
190.98 Кб
Скачать

Міністерство транспорту та зв’язку України

Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту

ім. ак. Лазаряна

Інститут післядипломної освіти

Кафедра: облік та аудит

і інтелектуальна власність

Контрольна робота

з дисципліни:«Облік в малому бізнесі»

Варіант 10

Виконав: студент гр.2-ОА

Шифр 08040

Приліпко С.І.

Перевірив :

Бобиль В. В.

Дніпропетровськ 2010

Зміст

1. Баланс форми № 1-м

2. Система оподаткування малих підприємств

1 Баланс форми № 1-м

Баланс форми № 1м (далі - Баланс № 1м) відрізняється від звичайного балансу форми № 1 (далі - Баланс № 1), затвердженого Наказом № 87, тільки тим, що «пристосований» під Спрощений План рахунків, і в зв'язку з цим має менше реквізитів (рядків) і дані в них більш узагальнені.

Суб'єкти підприємницької діяльності спрощений План рахунків застосовують у разі складання ними фінансової звітності відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»

При цьому всі принципи і правила оформлення і заповнення балансу збережені.

Необхідно відзначити, що Спрощений План рахунків, покладений в основу Балансу № 1м, використовується (здійснюються записи по рахунках) у тому ж порядку, що і «великої» План рахунків (далі - План рахунків):

Записи на рахунках бухгалтерського обліку спрощеного Плану рахунків і на позабалансових рахунках для узагальнення інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов'язань, про доходи та витрати, факти фінансово-господарської діяльності здійснювати відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291.

Це дуже важливе уточнення, оскільки Спрощений План рахунків не має Інструкції щодо його застосування.

У балансі вказуються активи («Актив» балансу), власний капітал та зобов'язання підприємства («Пасив» балансу). Актив і пасив балансу між собою повинні бути рівними. Інакше, який же це баланс? У «Актив» балансу заносяться дебетові залишки по рахунках, а в «Пасив» - кредитові. Це правило має винятки, про які ми поговоримо при розгляді питань заповнення окремих рядків Балансу № 1м.

Свертиваніе2 статей активів та зобов'язань не допускається, крім випадків, передбачених у Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку.

А тепер безпосередньо про заповнення окремих статей балансу. Опускаючи титул балансу, із заповненням якого ви легко впораєтеся, переходимо до «змістовної» частини балансу і почнемо, природно, з активу балансу.

Необоротні активи

До необоротних активів Наказ № 87 відносить всі активи, які не є оборотними. Якщо б у Наказі № 87 у визначенні оборотних активів було б сказано, що до них належать усі активи, які не є необоротними, то це був би «фокус». На щастя, визначення оборотних активів там дано інше:

... Грошові кошти та їх еквіваленти, не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу або протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

У свою чергу:

Операційний цикл - проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів (еквівалентів грошових коштів) від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг.

Залишається незрозумілим, що ж необхідно вибирати для встановлення критерію визначення оборотного або необоротного активу - 12 місяців або операційний цикл і в яких випадках? Кілька прояснює ситуацію визначення основних засобів, дане в П (С) БО 7, яке відносить до основних засобів, що є необоротним активом, матеріальні активи, строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року або операційного циклу, якщо він більше року. Слідуючи логіці, можна визнати, що оборотними активами є активи, термін споживання або реалізації яких менше тривалості операційного циклу, якщо він більше року, і менше року, якщо тривалість операційного циклу менше року.

Визначившись з тим, що таке необоротні активи, переходимо до змісту першого рядка Балансу № 1м.

Рядок 020 «Незавершене будівництво»:

Відображаються вартість незавершених капітальних інвестицій (включаючи устаткування для монтажу), здійснює-ковому для власних потреб суб'єкта малого підприємництва, а також авансові платежі для фінансування таких інвестицій.

Незавершене будівництво - це не що інше, як незавершені капітальні інвестиції, якщо, звичайно, це не будівництво якихось тимчасових або нетитульних споруд, за своїми характеристиками не відносяться до основних засобів і в цілому до необоротних активів. Але капітальні інвестиції - це більш широке поняття, ніж здійснення будівництва, оскільки капітальні інвестиції можуть здійсняться та іншими способами. Наприклад, придбання верстата - це також капітальна інвестиція, але вона ніяк не пов'язана з яким-небудь будівництвом. Так що назва цього рядка неточно відображає її зміст, і це необхідно враховувати.

Відповідно до Інструкції 291 капітальні інвестиції для власних потреб підприємства та авансові платежі для фінансування таких інвестицій відображаються за дебетом рахунка 15. За кредитом вони списуються по завершенні будівництва, введення в експлуатацію основних засобів та ін Отже, за наявності дебетового залишку по рахунку 15 ми маємо суму незавершених капітальних інвестицій, яка і відображається в цьому рядку Балансу № 1м.

1. Крім фінансового звіту про власній господарській діяльності, який вони здають щоквартально не пізніше 25 числа місяця, що настає після закінчення кварталу, а річний - не пізніше 20 лютого року, наступного за звітним.

2. Згортання статей балансу - це коли по будь-якій особі (розрахунку і пр.) з дебетового сальдо, що виник з одного виду розрахунків (операції), віднімають кредитове сальдо, що виникло з іншого виду розрахунку (операції), і в балансі вказують тільки що вийшла різницю.

Соседние файлы в папке Uchet_v_malom_biznese