Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
re / Анализ / эконом анализ практика / методичка ек анализ 10.12.2012.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
684.03 Кб
Скачать

3.3. Оцінка якості готової продукції.

Якість продукції – це поняття, яке характеризує параметричні, експлуатаційні, споживчі, технологічні, дизайнерські властивості виробу, рівень його стандартизації та уніфікації, надійність і довговічність. Розрізняють узагальнюючі, індивідуальні і непрямі показники якості продукції.

Узагальнюючі показники характеризують якість усієї виробленої продукції незалежно від її виду і призначення: частка нової продукції в загальному її випуску, частка продукції вищої категорії якості, середньозважений бал продукції, середній коефіцієнт сортності, частка атестованої і не атестованої продукції, частка сертифікованої продукції, частка продукції, що відповідає світовим стандартам, частка продукції, що експортується.

Одиничні або індивідуальні показники якості продукції характеризують одну з її властивостей: корисність, надійність, технологічність, естетичність.

Непрямі показники: штрафи за неякісну продукцію, за обсяг і частку забракованої продукції, за частку продукції, на яку надійшли скарги від покупців, за втрати від браку.

Серед причин зниження якості продукції виділяють: погану якість сировини, низький рівень технології і організації виробництва, недостатньо високий рівень кваліфікації працівників, аритмічність виробництва.

3.4. Оцінка ритмічності виробництва.

Ритмічність виробництва – це насамперед чітка, стійка і збалансована діяльність підприємства, яка дає змогу рівномірно випускати продукцію і виконувати свої зобов’язання перед споживачами. Ритмічна робота – це випуск продукції однаковими частками за будь-які однакові періоди робочого часу.

Розрізняють ритмічність випуску товарної продукції та ритмічність виробництва (це рівномірний випуск продукції відповідно до графіку в обсязі і асортименті, що передбачені планом).

У результаті неритмічної роботи спостерігається: збільшення кількості брак і відходів сировини і матеріалів, погіршення якості продукції, подорожчання собівартості продукції, порушення у ритмі відвантаження, посилення плинності кадрів.

Коефіцієнт ритмічності визначається діленням суми, яка зарахована у виконання плану по ритмічності, на плановий випуск продукції.

Коефіцієнт аритмічності визначається як сума позитивних і негативних відхилень у випуску продукції від плану за кожен день (тиждень, декаду, місяць, квартал). Чим менш ритмічно працює підприємство, тим вище показники аритмічності.

Коефіцієнт варіації визначається як відношення середньоквадратичного відхилення від планового завдання на добу (декаду, місяць, квартал) до середньодобового (середньо декадного, середньомісячного, середньо квартального) планового випуску продукції.

3.5. Оцінка ступені використання виробничої потужності.

Виробнича потужність – це можливий випуск продукції визначеної номенклатури на обладнанні, що є в наявності, в умовах застосування прогресивних технологій, додержання норм використання усіх видів ресурсів, прийнятого режиму праці. Вимірюється виробнича потужність в натуральному, умовно-натуральному або вартісному вираженні з використанням проектних даних щодо видів продукції та в цілому по підприємству – у вартісному вираженні.

Для характеристики завантаження виробничої потужності підприємства можуть бути обраховані показники ступеню її використання та темпів зростання або приросту виробничої потужності:

іW0 мах = W0 *100/ W0 мах;

іW1 мах = Wпл*100/ W1 мах;

J W мах = W1 мах *100/ W0 мах;

mW мах = JW мах – 100,

де W0 мах,W1 мах – виробнича потужність підприємства у звітному плановому періодах у незмінних цінах,

W0, Wпл – звітні та планові величини вартості виробленої продукції у незмінних цінах,

іW0 мах, іW1 мах – показники ступеню завантаження виробничої потужності звітного та планового періодів,

J W мах, mW мах – темпи зростання, приросту виробничої потужності.

Основними причинами змін виробничої потужності підприємства можуть бути: технічне переобладнання підприємства, удосконалення технологічних процесів, зміна режиму роботи підприємства.

Важливим фактором, що впливає на рівень завантаження виробничої потужності є відповідність продукції, що виробляють, профілю підприємства.