Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
re / Анализ / эконом анализ практика / методичка ек анализ 10.12.2012.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
684.03 Кб
Скачать

Завдання 3

Проаналізувати рух і технічний стан основних виробничих фондів та розрахувати коефіцієнт оновлення, коефіцієнт вибуття, коефіцієнт приросту, коефіцієнт зносу та коефіцієнт придатності на підставі наступних вихідних данних:

Показник

Значення

Вартість основних виробничих фондів, які надійшли

3 500

Вартість основних виробничих на кінець звітного періоду

14 800

Вартість основних виробничих фондів, які вибули

900

Вартість основних виробних фондів на початок звітного періоду

13 200

Сума приросту основних виробничих фондів

3 500 – 900

Сума зносу основних виробничих фондів

4 700

Первісна вартість основних виробничих фондів на 01.01.2013 р.

13 000

Залишкова вартість основних виробничих фондів

13 000 – 4 700

Первісна вартість основних виробничих фондів

13 000

Завдання 4

Проаналізуйте ступінь використання виробничих потужностей (загальний коефіцієнт,інтенсивний коефіцієнт, екстенсивний коефіцієнт, коефіцієнт використання парку наявного устаткування, коефіцієнт використання парку встановленого устаткування) за умови наявності наступних вихідних даних:

Показник

Значення

Фактичний обсяг виробництва продукції

15 000

Середньодобовий випуск продукції

125

Середньодобова виробнича потужність підприємства

150

Фактичний фонд робочого часу

1 200

Фонд робочого часу, прийнятий при визначенні виробничої потужності

1 370

Кількість використаного обладнання

34

Кількість наявного обладнання

55

Кількість встановленого обладнання

40

Тема 6. Аналіз витрат та собівартості перевезень.

6.1. Значення, завдання та джерела аналізу.

6.2. Аналіз змін витрат під впливом обсягу, структури та собівартості перевезень.

6.1. Значення, завдання та джерела аналізу.

Під оптимізацією витрат слід розуміти забезпечення необхідного обсягу та якості перевезень вантажів (безпеки, збереження, швидкості) та пасажирів (безпеки, комфорту, швидкості) при мінімальних витратах. Рішення проблеми оптимізації витрат досягається шляхом розробки та впровадження комплексного механізму управління господарською діяльністю на залізничному транспорті. Управління витратами – одна із складових цього механізму. Вона включає облік, планування та нормування витрат, контроль за виконанням норм та планових завдань, детальний аналіз причин зміни витрат та собівартості перевезень.

Основними завданнями аналізу витрат є: оцінювання причин зміни їх абсолютних величин та питомих витрат у порівнянні з планом, даними інших однотипних підрозділів; виявлення впливу на витрати та собівартість продукції, робіт та послуг зусиль колективу та зовнішніх факторів; підрахунок втрачених можливостей зниження собівартості робіт та очікуваного зростання ефективності виробництва за рахунок більш ефективного використання основних засобів, трудових, матеріальних та енергетичних ресурсів.

В основі методики аналізу витрат на виробництво будь-якої продукції, робіт або послуг є їх ділення за ознакою залежності від обсягів виробництва. Зміна обсягів виробництва викликає відповідні зміни залежних (змінних) витрат. При аналізі витрат залізниці за рік та впродовж року до змінних відносять витрати, безпосередньо пов’язані з роботою рухомого складу. Але якщо за період, що вивчається, склалися високі темпи приросту обсягів перевезень, то до змінних витрат потрібно віднести частину витрат на поточне утримання колії, технічне обслуговування та поточний ремонт контактної мережі.

Усі витрати, що не віднесено до змінних, вважають умовно-постійними, тобто не залежними від обсягів робіт, що виконуються. В їх складі значну питому вагу займають витрати господарства колії, цивільних споруд, сигналізації та зв’язку, електрифікації та енергетики, а також витрати управління залізниці.

Аналіз витрат залізниці повинен виконуватися в декілька етапів. Спочатку надається характеристика динаміки собівартості перевезень, виконується оцінювання впливу на витрати змін обсягів, структури та собівартості перевезень за їх видами, потім вивчають вплив на собівартість перевезень вантажів та пасажирів зміни обсягів перевезень та рівень їх собівартості за структурними підрозділами залізниці. На наступному етапі виконується аналіз змін собівартості перевезень вантажів і пасажирів за факторами, що відображають якість використання рухомого складу. Далі виконуються розрахунки з оцінювання впливу на витрати змін питомих витрат ресурсів, цін на матеріали, що використані, паливо, електроенергію, ставок оплати праці та інше.