Скачиваний:
126
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

11.3. Об'єкти аудиту необоротних активів і капітальних інвестицій

Об'єктом дослідження є інформація, зафіксована в різних джерелах щодо необо­ротних активів і капітальних інвестицій.

Облік та узагальнення інформації про необоротні активи і капітальні інвестиції здійснюється на рахунках бухгалтерського обліку й подається користувачам у вигля­ді фінансової звітності. Ця інформація є складовою предметної області аудиторсько­го дослідження (рис. 11.1).

Об’єкти аудиту

Нематеріальні активи

Основні засоби

Інші необоротні матеріальні активи

Капітальні інвестиції

Рах. 12 «Нематеріальні активи» Суб-ки 121-127

Рах. 10 «Основні засобі» Суб-ки 101-109

Рах. 131 «Знос основних засобів»

Рах. 11 «Інші необоротні активи» Суб-ки 101-109

Рах. 15 «Капітальні інвестиції» Суб-ки 151-155

Суб-к 133 «Знос нематеріальних активів»

Рах. 132 «Знос інших необоротних активів»

Ф1 «Баланс» ряд. 010, 011, 012

Ф1 «Баланс» ряд. 030, 031, 032

Ф1 «Баланс» ряд. 070

Ф1 «Баланс» ряд. 020

Ф. 2 «Звіт про фінансові результати», ряд. 130, 140, 260

Ф. 3 «Звіт про грошові кошти», ряд. 020, 190, 250

Ф. 5 Примітки

Рис. 11.1. Об'єкти аудиту необоротних активів і капітальних інвестицій та відображення їх у бухгалтерському обліку і звітності

Предметна область аудиторського дослідження охоплює всю інформацію, яка стосується необоротних активів, враховуючи і ту, яка виходить за межі бухгалтерського обліку і фінансової звітності (оперативний облік, оперативна звітність про використання необоротних засобів, аналіз, пояснення персона­лу тощо).

У першу чергу аудитору необхідно ознайомитися з обліковою політикою підпри­ємства. У складі інформації про облікову політику суб'єкта господарювання в бух­галтерській звітності підлягає розкриттю, як мінімум, така інформація:

  • про способи оцінки об'єктів основних засобів, придбаних в обмін на інше

  • майно, яке відрізняється від грошових коштів;

  • про зміну вартості основних засобів, у якій вони прийняті до бухгалтерсько­го обліку (враховуючи випадки добудови, дообладнання, реконструкції і част­кової ліквідації);

  • про прийняті суб'єктом господарювання строки корисного використання об'єктів основних засобів;

  • про об'єкти основних засобів, вартість яких не погашається;

  • про об'єкти основних засобів, наданих і отриманих за договором оренди;

  • про способи нарахування в бухгалтерському обліку амортизаційних відра­хувань по окремих об'єктах основних засобів;

  • інші питання.

При проведенні аудиту бухгалтерського обліку основних засобів у суб'єкта госпо­дарювання аудитор повинен використовувати такі доказові джерела інформації:

1. Первинні документи з обліку основних засобів:

"Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів". Ця форма застосовується підприємствами для оформлення зарахування до складу основних засобів окремих об'єктів, введення їх в експлуатацію, внутрішнього переміщення, а також передачі основних засобів заплату, без оплати і за договорами оренди іншим юридичним або фізичним особам;

"Акт приймання-здавання відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів", який застосовують при виконанні ремонтних робіт як власними силами підприємства, так і сторонніми організаціями;

"Акт на списання основних засобів". Цей документ складають підприємства в разі повної або часткової ліквідації основних засобів (крім автотранспорт­них), унаслідок їх зносу, аварійного стану, розкрадання тощо;

"Акт на списання автотранспортних засобів". Застосовується бухгалтерією підприємства для списання окремого об'єкта або групи об'єктів основних за­собів. Підставою для відображення операцій в інвентарній картці слугують записи у всіх вищезгаданих формах актів.

  1. Облікові регістри синтетичного обліку необоротних активів (відомості, журнали, книги).

  2. Інвентаризаційні відомості, які свідчать про фактичний стан і наявність необоротних активів.

  1. Рахунки Головної книги, призначені для обліку необоротних активів і їх зносу.

  1. Бухгалтерський баланс звітного періоду.

  1. Звіт про фінансові результати (в частині фінансових результатів від ліквідації, продажу основних засобів і витрат на ремонт основних засобів, амортизація як елемент операційних витрат).

  1. Звіт про рух грошових коштів (див. розділ 2).

  1. Примітки до фінансової звітності.

  2. Фінансова звітність за попередній період.

  3. Результати опитування й анкетування керівництва підприємства з питань збере­ження, використання, обліку основних засобів.

  4. Документація внутрішнього аудитора з контролю за необоротними активами.

  5. Відповіді на запит від постачальників основних засобів або підрядників.

  6. Робочі документи і звіт попереднього аудитора.

  7. Контракти, угоди про оренду, страхові поліси.

  8. Кошториси і плани ремонтів основних засобів.

  9. Розрахунки амортизаційних відрахувань по основних засобах.

  10. Наказ про облікову політику в частині обліку основних засобів.

Велику увагу слід приділити предметній області аудиторського дослідження ка­пітальних інвестицій, для відображення яких призначений рахунок 15 "Капітальні інвестиції".

Рахунок 15 "Капітальні інвестиції", призначений для обліку витрат на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів, має такі субрахунки:

151 "Капітальне будівництво";

153 "Придбання (виготовлення) основних засобів";

  1. "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів";

  2. "Придбання (створення) нематеріальних активів";

  3. "Формування основного стада".

За дебетом рахунка 15 "Капітальні інвестиції" відображається збільшення зазна­них витрат на придбання або створення матеріальних та нематеріальних необорот­них активів, за кредитом — їх зменшення (введення в дію, прийняття в експлуатацію придбаних або створених необоротних активів).

На субрахунку 151 "Капітальне будівництво" відображаються витрати на будів­ництво, що здійснюється як господарським, так і підрядним способом для власних потреб підприємства. На цьому субрахунку також ведеться облік устаткування, що піддягає монтажу в процесі будівництва, та авансові платежі для фінансування вка­заного будівництва.

Субрахунок 152 "Придбання (виготовлення) основних засобів" призначений для обліку витрат на придбання або виготовлення власними силами матеріальних акти­вів, облік яких ведеться на рахунку 10 "Основні засоби" (крім об'єктів будівництва та основного стада).

На субрахунку 153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" відображаються витрати підприємства (організації, установи) на придбан­ня або виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи".

На субрахунку 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" відобража­ються витрати підприємства на придбання або створення власними силами активів, облік яких ведеться на рахунку 12 "Нематеріальні активи".

На субрахунку 155 "Формування основного стада" обліковуються витрати на формування основного стада робочої та продуктивної худоби (крім тварин, які облі­ковуються на рахунку 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі").

Кошти, які забудовник отримав від пайовика для пайової участі в будівництві об'єкта, відображаються за дебетом рахунків обліку грошових коштів, запасів і кре­дитом рахунка 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" із внесенням до аналітичного обліку відомостей про пайовика та об'єкт будівництва. Після оформ­лення документів про право власності пайовика на відповідну частку збудованого об'єкта і приймально-передавального акта забудовник на відповідну вартість дебетує рахунок 48 у кореспонденції з рахунком 15.

Передані забудовнику кошти для пайової участі в будівництві об'єкта пайовик ві­дображає за кредитом рахунків обліку грошових коштів, запасів у кореспонденції з рахунком 37 "Розрахунки з різними дебіторами". Після одержання оформлених до­кументів про право власності і приймально-передавального акта пайовика на відпо­відну частку збудованого об'єкта кредитується рахунок 37 у кореспонденції з ра­хунком 15.

Зарахування на баланс власної частки збудованого об'єкта відображається за де­бетом рахунка 10 "Основні засоби" та кредитом рахунка 15. Якщо власна частка збу­дованого об'єкта (квартири, нежитлові приміщення) призначені пайовиком для про­дажу, то її зарахування на баланс пайовика відображається за дебетом рахунка 28 "Товари" і за кредитом рахунка 15.

Аналітичний облік капітальних інвестицій ведеться відповідно за видами основ­них засобів, інших матеріальних необоротних активів, нематеріальних активів, а та­кож за окремими об'єктами капітальних вкладень (інвентарними об'єктами).

Згідно із законодавством до капітальних вкладень належить інвестування коштів в об'єкти основних засобів (у тому числі призначені для лізингу), обладнання, яке потребує монтажу, земельні ділянки, об'єкти природокористування, нематеріальні активи, а також у фінансові вкладення та інші витрати, пов'язані з придбанням і створенням необоротних активів.

Обладнання для установки це технологічне, енергетичне і виробниче обладнан­ня (враховуючи обладнання для майстерень, дослідницьких установок і лаборато­рій), яке потребує монтажу і призначене для встановлення на об'єктах капітальних вкладень, що будуються (реконструюються). До обладнання, яке потребує монтажу, належить обладнання, яке вводиться в дію тільки після складання його частин і зак­ріплення до фундаменту або опор, до підлоги, міжповерхових перекриттів та інших несучих конструкцій будівель і споруд, а також комплекти запасних частин такого обладнання. До складу цього обладнання входить також контрольно-вимірювальна апаратура або інші прилади, призначені для монтажу у складі встановленого облад­нання.

Обладнання, яке потребує монтажу, враховується у складі рахунка 205 "Будівель­ні матеріали" за фактичною собівартістю придбання (заготівлі), яка складається без­посередньо з вартості за цінами придбання (заготівлі) і всіх витрат із заготівлі й до­ставки цих цінностей на склади підприємства.

При проведенні аудиту необхідно звернути увагу на те, що на цьому рахунку не повинно враховуватися обладнання, яке не потребує монтажу: транспортні засоби, вільні верстати, будівельні механізми, сільськогосподарські машини, виробничий ін­струмент, вимірювальні прилади, виробничий інвентар та ін. Витрати на його прид­бання відображаються безпосередньо на рахунку 15 "Капітальні інвестиції" в міру надходження його на склад або в інше місце зберігання.

Вартість обладнання, зданого на монтаж, списується з рахунка 205 "Будівельні матеріали" в дебет рахунка 15 "Капітальні інвестиції". При цьому завезене забудов­ником на будівельний майданчик обладнання, яке потребує монтажу, підрядник приймає на позабалансовий рахунок 021 "Устаткування, прийняте для монтажу". Вартість цього обладнання або його частин, зданих на монтаж, підрядник із позаба­лансового обліку (рахунка 021) знімає. Вартість обладнання, переданого підрядни­кові, монтаж і установка якого на постійному місці експлуатації фактично не розпо­чаті, не знімається з обліку в забудовника.

Соседние файлы в папке Кулаковська