Скачиваний:
126
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

10.2. Особливості нормативної бази безготівкових розрахунків

Для здійснення безготівкових грошових розрахунків суб'єкти господарювання відкривають рахунки в банках у національній та іноземній валюті. Порядок відкрит­тя банками рахунків для суб'єктів господарювання визначений Інструкцією про від­криття банками рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженою поста­новою Правління Національного банку України від 18 грудня 1998 р. № 527, зі змінами і доповненнями.

Рахунки для зберігання грошових коштів і проведення всіх видів банківських операцій відкриваються у будь-яких банках України за вибором клієнта і за згодою цих банків.

Між суб'єктом господарювання і банком укладається договір про надання бан­ківських послуг, де обумовлюється предмет договору, обов'язки та відповідальність сторін.

Розрахунки між юридичними особами, пов'язані з провадженням ними підпри­ємницької діяльності, регулюються цивільним правом (розділ 74 "Розрахунки"), нор­мативними документами НБУ та іншими нормативними документами.

Порядок проведення розрахунків у національній валюті встановлений Інструкці­єю про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою по­становою Правління Національного банку України від 29.03.01 р. № 135, зі змінами і доповненнями.

Форми розрахунків, передбачені Інструкцією, наведені на рис. 10.1.

При проведенні аудиторського дослідження безготівкових розрахункових опера­цій аудитор повинен знати, що:

у разі відсутності (недостатності) коштів на рахунку платника банк не здій­снює обліку заборгованості платника, не сплаченої вчасно, та не веде реєстру розрахункових і виконавчих документів (4.11);

якщо до банку надійшло одразу кілька розрахункових документів, то при їх виконанні дотримується такий пріоритет (п. 18):

  • платіжні вимоги за рішенням суду;

  • платежі до бюджету;

  • платежі за іншими виконавчими документами;

  • всі інші у порядку послідовного надходження.

Згідно з Інструкцією, ніхто не має права примусового списання коштів з рахун­ків у банку, в т. ч. податкові органи без виконавчих документів за рішенням суду.

Рис. 10.1. Класифікація розрахунків у національній валюті

Порядок проведення розрахунків у іноземній валюті регулюється Законом Укра­їни від 19.02.93 р., зі змінами і доповненнями. При проведенні перевірки необхідно враховувати такі вимоги до розрахунків в іноземній валюті.

Виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на її валютні рахун­ки в уповноважених банках у терміни виплати заборгованостей, визначені в контрак­тах, але не пізніше ніж через 90 календарних днів від дати митного оформлення (ви­писки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності — з моменту підписання ак­та або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності. Перевищення зазначеного терміну вимагає індивіду­альної ліцензії Національного банку України.

Виручка резидентів у іноземній валюті за експорт фармацевтичної продукції віт­чизняного виробництва (коди ТН ЗЕД 30.01 — 30.06) підлягає зарахуванню на її ва­лютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначе­ні в контрактах, але не пізніше ніж через 180 календарних днів від дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) експортованої фарма­цевтичної продукції. Перевищення зазначеного строку вимагає індивідуальної лі­цензії Національного банку України.

Імпортні операції резидентів, які здійснюються на умовах відстрочення постав­ки, в разі, коли таке відстрочення перевищує 90 календарних днів від моменту здій­снення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника імпортованої продукції (робіт, послуг), вимагають індивідуальної ліцензії Національ­ного банку України.

При застосуванні розрахунків щодо імпортних операцій резидентів у фор­мі документарного акредитиву термін, передбачений частиною першої цієї статті, діє від моменту здійснення уповноваженим банком платежу на користь нерезидента.

Резиденти, які купують іноземну валюту через уповноважені банки для забезпе­чення виконання зобов'язань перед нерезидентами, повинні здійснювати перерах­ування таких сум протягом 5 робочих днів від моменту зарахування таких сум на ва­лютні рахунки резидентів.

Порушення резидентами термінів, передбачених статтями 1 і 2 цього закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3% від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валю­ті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості.

У разі прийняття судом або арбітражним судом чи Морською арбітражною ко­місією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стяг­нення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерези­дентом термінів, передбачених експортно-імпортними контрактами, терміни, передбачені статтями 1 і 2 цього закону, призупиняються, і пеня за їх порушення в цей період не сплачується.

У разі прийняття судом або арбітражним судом рішення про відмову в позові повністю або частково, або припинення (закриття) справи чи залишення позову без розгляду, терміни, передбачені статтями 1 і 2 закону, поновлюються, і пеня за їх по­рушення сплачується за кожний день прострочення, включаючи період, на який ці терміни було призупинено.

У разі прийняття судом або арбітражним судом рішення про задоволення позо­ву пеня за порушення термінів, передбачених статтями 1 і 2 цього закону, не сплачу­ється з дати прийняття позову до розгляду судом або арбітражним судом.

У разі порушення резидентами термінів, передбачених статтею 3 цього закону, придбана валюта продається уповноваженими банками протягом 5 робочих днів на міжбанківському валютному ринку України. При цьому позитивна курсова різниця, що може виникнути за такою операцією, щоквартально перераховується до Держав­ного бюджету України, а негативна курсова різниця відноситься на результати гос­подарської діяльності резидента.

У разі перевищення термінів, зазначених у статтях 1 і 2 цього закону, в разі ви­конання резидентами договорів виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, оперативного і фінансового лізингу, постачання складних технічних ви­робів і товарів спеціального призначення Національний банк України може надава­ти індивідуальні ліцензії.

Форми розрахунків в іноземній валюті показані на рис. 10.2.

Порядок відображення безготівкових розрахунків у бухгалтерському обліку суб'єктів господарювання регламентується Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських опе­рацій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, та відповідними Положеннями (стандартами) бухгал­терського обліку.

Рис. 10.2. Форми розрахунків в іноземній валюті

Аудитору необхідно звертати увагу на наступні моменти.

П(с)БО 2 "Баланс" передбачає поділ дебіторської заборгованості на довгостроко­ву і поточну. Остання відображається в балансі як чиста реалізаційна вартість та сум­нівні борги. Поточні й довгострокові зобов'язання показують окремо.

П(с)БО 10 "Дебіторська заборгованість" визначено поняття сумнівного бор­гу, порядок створення резерву сумнівних боргів, дано нове поняття безнадійної дебіторської заборгованості, "щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності". Порядок списання без­надійної дебіторської заборгованості визначено П(с)БО 16 "Витрати", згідно з п. 20 якого безнадійна дебіторська заборгованість списується на операційні витра­ти (рахунок 944 "Сумнівні та безнадійні борги"), або за рахунок створеного ре­зерву безнадійних боргів (рахунок 38 "Резерв сумнівних боргів"). Списана дебі­торська заборгованість обліковується на позабалансовому субрахунку 071 "Списана дебіторська заборгованість" не менше трьох років від дати списання для спостереження за можливістю її стягнення у випадках зміни майнового ста­новища боржника.

При вивченні дебіторської заборгованості необхідно звернути увагу, чи відпові­дають суми, подані у звітності як дебіторська заборгованість, встановленим П(с)БО критеріям. На рис. 10.3 подано критерії визнання активом дебіторської заборгова­ності.

Цивільним законодавством встановлено терміни позовної давності, які аудитор повинен знати з метою перевірки їх дотримання клієнтом.

П(с)БО 11 "Зобов'язання" визначає порядок формування та відображення у звіт­ності інформації про зобов'язання. На рис. 10.4 подано класифікацію зобов'язань за П(с)БО 11.

Визначається активом, якщо:

  • Існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод;

  • Сума заборгованості може бути достовірно визначена;

  • Покупцеві передано ризики і вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію, товар

  • Підприємство не здійснює подальше управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами).

Оборотні активи

Необоротні активи

Довгострокова дебіторська заборгованість

Поточна дебіторська заборгованість

Заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги

Дебіторська заборгованість за розрахунками

Інша поточна дебіторська заборгованість

Із бюджетом

Чиста реалізаційна вартість

Первісна вартість

За видами авансов

Резерв сумнівних боргів

Із нарахованих доходів

Із внутрішніх розрахунків

Рис. 10.3. Критерії визнання активом дебіторської заборгованості

Соседние файлы в папке Кулаковська