Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

Загальний план аудиту

Організація, що перевіряється

Період аудиту

Кількість людино-годин на перевірку

Керівник аудиторської перевірки

Запланований аудиторський ризик

Запланована суттєвість

№ пор.

Заплановані види робіт

Період проведення

Виконавець

Примітки

Керівник аудиторської фірми __________________

(підпис)

Керівник аудиторської перевірки __________________

(підпис)

Необхідною умовою успішного виконання плану аудиторських робіт є програма аудиту. У ній наведено перелік запитань, які треба з’ясувати: період проведення, а також обсяг та види ауди­торських процедур, необхідних для виконання плану аудиторської перевірки.

У процесі підготовки аудиторської програми враховуються результати внутрішнього контролю. Чим він ефективніший, тим менше аудиторських процедур буде внесено до програми аудиту без ризику для отримання об’єктивних висновків про достовірність показників фінансових звітів і балансів.

До складу аудиторської програми входять тестування операцій, аналітичні процедури і тестування статей бухгалтерського балансу.

Тестування операцій передбачає виявлення кількісних помилок і порушень, що впливають на правильне відображення показників фінансової звітності. При цьому тестуванні операцій визначають:

  • наявність дозволу на проведення операції;

  • правильність складених бухгалтерських записів і підсумків у регістрах синтетичного та аналітичного обліку;

  • тотожність занесених операцій у Головну книгу.

Аналітичні процедури — це ефективні способи перевірки, які використовують для:

  • формування думки (уявлення) про діяльність підприємства;

  • оцінки фінансової стійкості підприємства;

  • виявлення помилок у фінансовій звітності;

  • скорочення обсягу тестів.

Тестування статей бухгалтерського балансу, що ґрунтується на даних Головної книги, включає такі завдання:

  • підтвердження рахунків дебіторів і кредиторів;

  • обстеження запасів та основних засобів;

  • перевірка правильності відображення грошових коштів;

  • встановлення правильної періодизації проведених протягом року операцій.

Найефективнішими методичними прийомами аудиторської пере­вірки є аналіз процедури оцінки внутрішнього контролю та тестування системи внутрішнього контролю. Найскладніша про- цедура — це тестування операцій.

Вимоги до змісту аудиторських програм встановлює кожна аудиторська фірма. Основними з них є:

  • розкриття суті процедур з метою забезпечення аудиторів необхідним інструментарієм;

  • встановлення строку перевірки;

  • надання інформації для виконання кожної процедури (посилання на робочі документи, що відображують отримані докази, вказівка на аудитора, що виконує роботу, дату її закінчення, встановлені винятки із правил та їх пояснення).

Програма аудиторської перевірки подається керівництву підприємства для ознайомлення та погодження об’єктів і етапів перевірки, внесення змін та доповнень за пропозицією управлінців підприємства. Вона може бути скоригована з урахуванням ефективності внутрішнього контролю на підприємстві. Якщо інвентаризації майна підприємства проводяться регулярно, вчасно та ретельно, а за їх результатами вживаються відповідні заходи, то обсяг аудиторських робіт відповідно скорочується.

Під час складання програми аудиторської перевірки неможливо повністю передбачити всі чинники, що матимуть вплив на її трудомісткість та тривалість, їх слід враховувати впродовж перевірки.

У практиці зарубіжного аудиту використовують спеціальні графіки планування послідовності та трудомісткості роботи на окремих ділянках аудиту великих підприємств, що забезпечує завершення перевірки у визначені строки та з належними результатами. Застосування цих графіків дає змогу раціональніше розподіляти сили аудиторів на окремих етапах перевірки. Фахівці з Німеч­чини, наприклад, пропонують застосовувати спеціальне обчислення для раціонального розподілу сил аудиторів з урахуванням їх кваліфікації (освіти, досвіду та інших особистих рис). Однак подібні обчислення досить трудомісткі (кількісний вимір, оцінка кваліфікації, складність розрахунків).

У разі повторних аудиторських перевірок програма перевірки будується з урахуванням набутого досвіду та обізнаності з діяльністю підприємства. Розроблену програму можна використовувати упродовж кількох суміжних періодів. Досвід країн з ринковою економікою свідчить про доцільність складання багаторічних (п’ятирічних) планів перевірок, коли до кожної повторної аудиторської перевірки вносяться зміни та доповнення, зумовлені об’єктивними причинами.

За потреби план і програма аудиторської перевірки коригуються. Суттєві зміни, внесені в їх зміст, підтверджуються документально. Оперативне уточнення змісту та програми аудиту дає змогу забезпечити належну перевірку основних напрямів діяльності підприємства, вирішувати проблеми, що виникли в процесі проведення аудиту, скоригувати аудиторів і експертів, якісно і вчасно провести аудит.

Нормативом аудиту № 4 визначено форму програми аудиту (табл. 1.2).

Таблиця 1.2

Соседние файлы в папке Verstka