Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Акт зустрічної звірки розрахунків між господарствами «Мрія» та «Весна»

Аудитором Івановим П. П. проведено взаємну звірку розрахунків між господарствами «Мрія» та «Весна» станом на 01.07.2001 р. При перевірці розрахунків встановлено:

№ пор.

Зміст запису

За даними бухгалтерського обліку

«Мрія»

«Весна»

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

Сальдо до звірки розрахунків

2590

2890

1

Надійшло комбікорму за накладною № 151 від 10.04.2001 р.

15 002

15 002

2

Надійшли блоки за накладною № 187 від 15.04.2001 р.

24 008

24 308

Усього

2590

39 010

39 310

2890

Сума прописом: тридцять шість тисяч чотириста двадцять гривень.

Аудитор П. П. Іванов

Головний бухгалтер господарства «Весна» А. Н. Зотов

Для забезпечення правильних висновків доцільно узагальнювати накопичені дані у спеціальній відомості. Виявлені факти незапитаної простроченої дебіторської заборгованості і порушення розрахункової дисципліни рекомендується узагальнювати у відомості такої форми (табл. 9.2).

Таблиця 9.2

НАКОПИЧУВАЛЬНА ВІДОМІСТЬ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ З ПРОСТРОЧЕНИМ СТРОКОМ ПОЗОВНОЇ ДАВНОСТІ

№ пор.

Найменування дебітора

Рахунок

Дата

Причини виникнення заборгованості

Характер заборгованості

Сума, грн

1

Комбікор­мовий завод та ін.

60 «Короткострокові позики»

10.04.2001 р.

Недостача комбікорму

Спірна

1200

Усього

1200

Особливо ретельно перевіряють спірні борги. Спірними вважаються борги підприємств, якщо справа про їх стягнення передана до суду (за фізичними особами) та господарського суду (за юридичними особами).

У практиці господарської діяльності підприємств трапляються випадки, коли до суду або господарського суду передаються необґрунтовані позови для примусового стягнення дебіторської заборгованості з тим, щоб відмову суду використати для списання нереальної заборгованості на збитки. Аудитору слід мати на увазі, що будь-яка безнадійна дебіторська заборгованість, щодо якої є рішення суду або господарського суду про відмову за позовом, є нереальною, та з’ясувати мотиви відмови у позові (пропущено строк позовної давності, необґрунтованість позову, неправильне оформлення документів тощо).

За наявності дебіторської заборгованості, строк позовної давності якої минув, встановлюють правильність списання цих сум за рішенням керівництва підприємства на відповідний рахунок та законність такої операції.

Дебіторська заборгованість може бути списана лише у випадках:

1) визнання її безнадійною;

2) затвердження судом виконавчих документів (засвідчення фінансової неспроможності відповідача) або коли є рішення правоохоронних органів на заяву позивача про припинення кримінальної справи щодо пошуків підприємства-боржника.

Аудитор повинен пам’ятати, що списання заборгованості на фінансові результати не є її повним анулюванням. Заборгованість має обліковуватися на балансі протягом встановленого законодавством України строку з моменту її списання з тим, щоб можна було вжити заходи щодо її стягнення у разі виявлення боржника або зміни його майнового становища. Для віднесення дебіторської заборгованості на фінансові результати підприємство має обґрунтувати докази.

За правильного відображення в обліку основні операції з покуп­цями та замовникам фіксують такими записами (табл. 9.3).

Соседние файлы в папке 378