Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

10.7.2. Збір за право використання місцевої символіки

Збір за право використання місцевої символіки стягується з юридичних осіб і громадян, які використовують місцеву символіку в комерційних цілях.

Об’єктом оподаткування для юридичних осіб є вартість виробленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг з використанням місцевої символіки (гербу міста або іншого населеного пункту, назви або зображення архітектурних, історичних пам’ят­ників), для громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — факт використання місцевої символіки з комерційною метою.

Згідно з Указом Президента України від 25 травня 1999 р. № 565/99 розмір збору за право використання місцевої символіки на рік не повинен перевищувати для юридичних осіб і їх відокремлених підрозділів 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для фізичних осіб, що займаються підприємницькою діяльністю, — 2 неоподаткованих мінімуми доходів громадян.

Збір за право використання місцевої символіки стягується щороку під час видачі дозволу і у разі продовження строку його дії.

Якщо виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг з використанням місцевої символіки здійснюється без дозволу (при умові встановлення збору), органи державної податкової служби збирають до відповідних місцевих бюджетів за результатами документальних перевірок штраф у розмірі 0,5 відсотка вартості реалізованої продукції, виконаних робіт, наданих послуг з використанням місцевої символіки.

Сплата збору юридичними особами відноситься на рахунок витрат і включається до складу валових витрат, а громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — до складу витрат.

Юридичними особами збір за право використання місцевої символіки перераховується до бюджету щомісяця до 15 числа місяця, що настає за звітним місяцем, а фізичним особам — перед отриманням права використання місцевої символіки.

Щокварталу до 15 числа, наступного за звітним кварталом, юридичні особи подають до податкових органів звіт разом з розрахунком.

При перевірці податковими органами встановлюється порядок використання місцевої символіки, чи всі об’єкти оподаткування включено до розрахунку і звіту.

За несвоєчасну сплату збору нараховується пеня у розмірі 120 відсотків облікової ставки НБУ. Стягується 100 відсотків донарахованої за результатами перевірки суми збору і 10 відсотків, що підлягають сплаті у разі несвоєчасного їх внесення або неподання у строк звітності.

10.7.3. Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг являє собою плату за оформлення і видачу дозволу на торгівлю в спеціально відведених для цього місцях.

Відповідальність за правильність розрахунку, повноту стягнення і своєчасність перерахування платниками до бюджету коштів збору за видачу дозволу об’єктів торгівлі та сфери послуг покладено на органи, яким доручено видавати дозвіл на розміщення об’єктів торгівлі.

Платниками збору за видачу дозволу на розміщення об’єк­тів торгівлі є юридичні особи і громадяни, які реалізують сільськогосподарську, промислову продукцію та інші товари.

Об’єктом оподаткування збором є дозвіл на розміщення об’єктів торгівлі.

Згідно з Указом Президента України від 25.05.1999 р. № 565/99 з 1 січня 2000 р. ставку збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі і сфери послуг встановлено у розмірі від 10 до 40 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян із розрахунку на рік для суб’єктів, що постійно здійснюють торгівлю і надають послуги, і від 0,5 до 3 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян за разове (в межах однієї доби) здійснення торгівлі, надання послуг залежно від площі торгового місця, його територіального розміщення та виду продукції (товарів), послуг.

Збір за видачу дозволу на розміщення суб’єктів торгівлі і сфери послуг для суб’єктів, що постійно здійснюють торгівлю і надають послуги, в тому числі і на орендованих площах, стягується через установи банків щомісяця із розрахунку 1/12 частини річної ставки збору.

Сплата збору юридичними особами відноситься на рахунки вит­рат і включається до складу валових витрат, а громадянами — суб’єк­тами підприємницької діяльності — включається до складу витрат.

Відповідальність за правильність розрахунку збору і його надходження до бюджету покладено на уповноважені організації або посадових осіб, яким доручено видавати дозвіл на розміщення об’єктів торгівлі.

За несвоєчасну сплату збору нараховується пеня у розмірі 120 відсотків облікової ставки НБУ.

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів одноразового здійснення торгівлі та надання послуг сплачуються особі, уповноваженій органом місцевого самоврядування.

Соседние файлы в папке 378