Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Типові порушення при розрахунках прибуткового податку з громадян

№ пор.

Зміст порушення

Наслідки, що спричинені порушенням

1

  • порушення встановленого по­рядку розрахунку середньої за­робітної плати: неправильний вибір розрахункового періоду; завищення (заниження) розмі­ру середнього заробітку, внас­лідок необґрунтованого вклю­чення до розрахунку виплат, які відповідно до чинного зако­нодавства не підлягають вклю­ченню до даного розрахунку

  • викривлення розрахунків з персоналом, що при віднесенні нарахованих виплат до собівартості продукції (робіт, послуг) відповідно вплине на оподаткований прибуток

2

  • не включення виплат, перед­бачених законодавством, до складу сукупного доходу при обчисленні прибуткового податку

  • заниження суми утриманого з пра­цівника прибуткового податку;

  • недоперерахування його до бюджету;

  • недостовірність даних балансу що­до поточних зобов’язань за прибутковим податком

3

  • неправильне застосування ставки при нарахуванні прибуткового податку

  • необґрунтоване заниження (завищення) суми утриманого прибуткового податку;

  • викривлення розрахунків з персоналом та бюджетом

Перевірку необхідно починати з установлення обґрунтованос­ті наданих пільг за податком окремим громадянам. Список осіб, яким відповідно до законодавства передбачено надання пільг, має надаватися бухгалтерією чи відділом кадрів. За вказаним списком аудитор має з’ясувати наявність обов’язкових реквізитів документів, які дають право на отримання пільги: номер документа, серія, коли і ким виданий; ідентифікаційний код.

При виплаті заробітної плати у формі натуральної оплати, необхідно встановити дотримання встановленого строку перерахування до бюджету прибуткового податку з громадян. Він повинен бути перерахований наступного дня після виплати заробіт­ної плати.

Для встановлення правильності оподаткування натуральної оп­лати праці і для встановлення фактів виплат необхідно перевірити за Головною книгою або бухгалтерським регістром, що її замінює, записи на дебеті рахунку 661 «Розрахунки по заробітній платі» у кореспонденції з кредитом рахунків 70 «Доходи від реалізації», 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». Таким чином встановлюється наявність фактів таких виплат, період і вартість товару.

За касовими платіжними документами перевіряється правиль­ність утримання прибуткового податку із сум заробітку за виконані роботи за договорами громадянсько-правового характеру, із сум, отриманих громадянами від підприємств, з якими вони по­стійно не перебувають у трудових відносинах. Про такі випадки надаються відомості у податкові інспекції за місцем проживання.

Форма № 2 «Про виплачені доходи і стягнені податки» відправляється до податкового органу з обов’язковим повідомленням про вручення. Необхідно зберегти квитанцію та корінець повідомлення про отримання податковим органом форми № 2.

За відомостями нарахування заробітної плати потрібно перевірити правильність утримання прибуткового податку і правильність підведення підсумків по сумах утриманого прибуткового податку. Різниця між загальною сумою нарахованої заробітної плати і сумою всіх утримань дорівнює загальній сумі коштів до виплати заробітної плати за ІІ половину місяця, яка повинна відповідати підсумкам у платіжних відомостях.

У подальшому необхідно перевірити загальні підсумки утриманого прибуткового податку за всіма розрахунковими або розрахунково-платіжними відомостями щомісячно та звірити ці суми з Головною книгою по кредиту балансового рахунку 641 «Роз­рахунки по податкам», субрахунок «прибутковий податок». На дебеті цього рахунку відображається сума перерахованого в дохід бюджету податку у кореспонденції з кредитом рахунку 311 «Поточний рахунок в банку». Наявність постійного кредитового залишку у значних розмірах на кінець місяця може свідчити про несвоєчасне перерахування утриманого прибуткового податку, за умови відсутності зростання фонду заробітної плати.

Оскільки сума загального оподатковуваного доходу визначається по закінченні календарного року, проводиться перевірка правильності перерахунку прибуткового податку з працівників за рік. Необхідно звернути увагу на те, що перерахунок проводиться до 1 лютого наступного за звітним роком, а до 15 лютого відомості за формою № 3 «Довідка про суми виплачених доходів і утриманих з них податків фізичних осіб» подаються до податкової інспекції.

Своєчасність перерахування до бюджету прибуткового податку з громадян перевіряється зіставленням дати виплати заробітної плати (авансу) згідно з касовими документами з датою перерахування з поточного рахунку підприємства суми прибуткового податку до бюджету.

Необхідно встановити, щоб не допускалися перерахування прибуткового податку із заробітної плати робітників і службовців за рахунок коштів підприємства, крім колективних сільськогосподарських підприємств.

Результатом взаєморозрахунків з бюджетом суб’єктів підприємницької діяльності, що мають найманих працівників, по прибутковому податку з громадян є форма № 8-ДР «Довідка про суми виплачених доходів і утримання з них податків фізичних осіб», яка подається щоквартально до 15 числа наступного за звіт­ним кварталом місяця. В цій формі відображуються всі виплати, здійснені СПД щодо фізичних осіб. Предметом перевірки має бути відповідність прибуткового податку, що зазначений у формі № 8-ДР, до перерахованого податку згідно з платіжним дорученням протягом звітного періоду.

Особливу увагу слід приділити дотриманню законодавства щодо стосунків підприємства з суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами. При виплаті винагороди такому суб’єкту підприємство повинно утримати прибутковий податок за ставкою 20 %, перерахувати його до бюджету, направити форму № 2 «Про виплачені доходи і стягнені податки» за місцем реєстрації фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяль­ності і у відповідний звітний період включити ці виплати у форму № 8-ДР.

Якщо фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності є платником єдиного податку і надав підприємству копію квитанції про сплату єдиного податку за відповідний період, прибутковий податок не утримується, а форми № 2 і форма № 8-ДР складається як і у попередньому випадку, але сума прибуткового податку вказується — «0».

Залежно від специфіки виробництва, виду діяльності і власності підприємства (організації) можуть перевірятися й інші питання, та досліджуватися інші документи. Тому до кожної перевірки аудитор повинен підходити творчо, використовуючи всі методичні підходи для виявлення порушень у порядку обчислення і сплати прибуткового податку.

Соседние файлы в папке 378