Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История книга 1.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.76 Mб
Скачать

2. Культура Київської Русі періоду політичної роздробленості

У середньовіччі освіта, наука й культура розвивались під безпо­середнім впливом церкви.

Християнське богослужіння потребувало грамотних людей, і церква їх виховувала. Літописи не повідомляють, чи існувала якась система освіти на Русі, але відомо, що були вчителі-дяки, діяли школи при церквах і монастирях. Про поширення писемності серед різних верств населення свідчать численні написи на виробах реміс­ників - посудинах, цеглинах, хрестах та іконах, мечах і ін. Унікаль­ними є «берестяні грамоти» - написи простолюдинів на березовій корі, знайдені археологами спочатку в Новгороді, а згодом на Украї­ні - у Звенигороді. За підрахунками вчених, у великих містах Київсь­кої Русі близько 10 відсотків населення було грамотним.

Потреба у книгах викликала появу окремого ремесла - книжної справи. Нею займались перекладачі, переписувачі, художники, палі­турники, майстри, що виготовляли пергамент (оброблена певним чи­ном шкіра молодих тварин, що застосовувалась до винайдення па­перу). Переписування та виготовлення нових книг було зосереджено при монастирях.

У джерелах згадується про майже 70 великих монастирів. Най­більшим і найбагатшим із них був Києво-Печерський. Він же став центром духовного життя. З середовища київських ченців вийшло багато діячів культури, науки та мистецтва: літописець Нестор, ху­дожник Алімпій, лікар Агапій та ін.

Переписування книг здійснювали ченці і світські люди. Окрім Києва, центрами переписування книг на Україні були Чернігів, Во-лодимир-Волинський, Галич, Переяслав та інші міста. Декілька ру­кописів, які дійшли з того часу до нас, і нині становлять величезну цінність, свідчать про високий рівень книжкової справи. Найдавні­шими книгами, що збереглися, є знамените «Остромирове Єванге­ліє», написане у Києві у 1056-1057 рр., та «Ізборник Святослава» 1073 р. й «Ізборник Святослава» 1976 р. (Нині зберігаються в Ро­сії*). «Ізборник» 1073 р. - один із перших християнських енциклопе­дичних збірників Київської Русі написаний на пергаменті двома пе­реписувачами. Кожен із них представляв іншу школу каліграфії й орфографії. «Ізборник» закінчується фразою: «Завершується книга сія рукою грішного Іоана зібрана із багатьох книг княжих».

Які ж книги були найпоширеніші у цей час? Переважну біль­шість становила релігійно-церковна література, яка використовува­лась під час богослужінь. Це були Євангелії та Псалтирі. Зразком такої книги є Мстиславове Євангеліє 1115 р., написане великими літерами, оздоблене золотом, сріблом і коштовним камінням, пере­плетене в обкладку з дорогої шкіри.

Ще одним жанром церковної літератури були тексти пропові­дей. Серед них як зразок можна назвати «Слово про закон і благо­дать» київського митрополита русина Іларіона. До церковної літера­тури відносять і життєписи святих та мучеників. У Києві на початку ХШ ст. був створений «Києво-Печерський Патерик», у якому про­славляються видатні ченці Києво-Печерського монастиря. В опові­дях «Патерика» є багато побутових деталей, що становлять цінність для історика, бо дають можливість краще уявити собі життя людей ХІІ-ХШ століть.

Першим твором жанру опису мандрівки було «Ходіння Даниї-ла». Автор цього твору ігумен Чернігівського монастиря початку XII ст. описав свою подорож до Святої землі - Палестини. Цей твір містить і географічні відомості. «Ходіння Даниїла» було не єдиною книгою, що знайомила русинів зі світовою історією, географією, ас­трономією, медициною. Популярним був «Шестиднев» - переклад з болгарської про шість днів творіння Богом світу з коментарями не­відомого автора.

Крім церковних діячів, літературні твори складали високоосві­чені князі. Таким є «Повчання дітям» Володимира Мономаха. У ньому він коротко подав свій життєпис і виклав свої політичні і фі­лософсько-етичні погляди, зокрема, про діяльність правителя на ко­ристь людей і держави.

Не лише цікавою літературною пам 'яткою тих часів, але й ва­жливим історичним джерелом є «Слово о полку Ігоревім», написане між 1185 і 1187pp. Воно доповнює літописні дані важливими по­дробицями та узагальненнями, описує відносини між князями, мо­тиви їхніх вчинків. «Слово» подає цікаві деталі, яких немає у літо­писах. З нього ми дізнаємося про стан справ на південних кордонах Русі XII ст., «коли рідко орачі перегукувались, зате часто ворони крякали, трупи ділячи». Автор твору описує озброєння, способи пе­реміщення військ, тактику бою тощо. У повісті згадуються деталі князівського побуту. Виявляється, що язичницьких богів добре пам'ятали на Русі ще й через двісті років після офіційного прийняття християнства. Із «Слова» можна довідатись, що в разі успішного по­ходу русичів на ворога і захоплення численних бранців «продава­лись невільниці по ногаті, а невільники по різані».

Автор «Повісті» дає короткі характеристики - прізвиська князів, Що увійшли згодом в історичну літературу: чернігівський Олег - Го­риславич (бо часто затівав усобиці), галицький Ярослав - Осмомисл (бо володів вісьмома мовами), курський Всеволод - Буй Тур (хороб­рий, як тур).

«Слово» підтверджує, що Русь XII ст. - землеробська країна. Навіть зображення бою подається у формі опису жнив і молотьби. Не снопи кладуть...

- Кладуть голови молодецькі, Молотять ціпами булатними, Стелять на току життя, Одвівають душу від тіла. Береги криваві...

Не добром-збіжжям засіяні,

- Засіяні кістьми синів руських...

(переклад М. Рильського).

Зі сторінок поеми лунає заклик до єдності князів у боротьбі про­ти спільного ворога.

Вважають, що автором цього твору міг бути хтось із дружинни­ків Ігоря або й сам князь Ігор. За версією історика і перекладача «Лі­топису Руського» Леоніда Махновця, автором «Слова» вважається Володимир Ярославич, син Ярослава Осмомисла, брат жінки Ігоря -Єфросинії Ярославни.

Рукопис «Слова о полку Ігоревім» був віднайдений і опубліко­ваний наприкінці XVIII ст. російським колекціонером А. Мусіним-Пушкіним. Оригінал згорів під час пожежі Москви у 1812 році.

Відсутність рукопису дає підстави твердити частині дослідників про «Слово о полку Ігоревім» як майстерну фальсифікацію. Так, су­часний американський історик Едвард Кінан вважає, що цей твір був написаний чеським філологом Йосифом Добровським наприкінці XVIII ст. Однак в українській та російській історичних науках уста­леною є майже одностайна думка про автентичність «Слова». На ко­ристь цього твердження працює як лінгвістичний аналіз тексту, так і той факт, що мотиви «Слова о полку Ігоревім» або окремих його ча­стин зустрічаються у руських творах, написаних задовго до кінця XVIII ст.

Самобутнім явищем у літературі є літописи. Найдавніші літо­писи не збереглися. Однак їхні записи були використані при скла­данні Нестором-літописцем «Повісті минулих літ» - літописного зводу, що був створений у другому десятилітті XII ст.

У цій великій історичній праці Нестор подав виклад історії Русі від біблійних часів (він виводить слов'ян від одного з синів Ноя -Яфета) до сучасних йому подій. «Повість минулих літ», як і інші ру­ські літописи, є важливим історичним джерелом не лише для ви­вчення минулого східних слов'ян, але й сусідніх народів - угорців, поляків, литви, народів Північного Кавказу та ін.

Продовженням «Повісті» є Київський літопис, який описує події

XII ст., і Галицько-Волинський літопис, у якому викладені події у

XIII ст. Галицько-Волинському літописанню властивий оригіналь-ний літературний стиль, любов до епітетів і метафор, драматичністьвикладу.

З другої половини XI - початку XIII ст. до наших днів зберег­лось досить кам'яних будівель, щоб скласти уявлення про архітек­турний образ тогочасних міст Київської Русі.

У другій половині XI ст. кам 'яне церковне будівництво поширю­ється з Києва на інші давньоруські міста. У цей час засновується ряд монастирів, у яких зводять кам'яні храми. Склався новий тип монастирського храму. Він являв собою хрестоподібну у плані спо-РУДУ, увінчану одним куполом. Зразком служив Успенський храм Києво-Печерського монастиря, зведений у 1078 р.

Починаючи з 30-х років XII ст., у зв 'язку із політичною роздроб­леністю Київської Русі, посилюється значення міст-столиць уділь­них князівств. Цей факт впливає на церковну архітектуру. У кожній столиці помітно збільшується кількість церковних споруд. Проте їх розміри зменшились, архітектура спростилась, прикраси перестали бути такими витонченими і багатими, як у старих київських храмах. Характерними пам'ятками цього періоду є церква Богородиці Пиро-гощі, збудована у 1132 році у Києві; Юр'ївська (1144 рік) у Каневі, Борисоглібський храм у Чернігові (1128 рік).

На відміну від лісостепової зони України, де при будівництві широко застосовувалась тонка цегла - плінфа, у Галицькому Прика­рпатті величні будівлі зводились повністю із каменю. За Ярослава Осмомисла в Галичі були збудовані білокам'яні Успенський собор (1157 p.), князівський палац та інші будівлі.

Наприкінці XII - на початку XIII ст. знову змінюється архітек­турна мода. Будівлі цього часу витягнуті догори і нагадують башти. Новий архітектурний стиль найбільш виразно проявився у П'ятницькій церкві у Чернігові. її композиція цілісна, гармонійна.

Споруда виглядає ніби вирізьблена з моноліту і нагадує грузинські православні храми.

Із церковною архітектурою пов'язані такі види мистецтва, як живопис, іконопис, художня різьба по каменю, мозаїки і фрески, ма­йоліка {випалена глина, вкрита поливою та малюнками).

З кінця XI ст. стає відомою іконописна майстерня Києво-Печерського монастиря. Тут писав ікони відомий художник Алім-пій, який вчився у царгородських майстрів.

Визначним досягненням давньоруських умільців були невеликі іконки, вирізьблені з каменю. Найпопулярнішими були іконки із зо­браженнями перших руських святих Бориса і Гліба.

Високого рівня набуло у Київські Русі прикладне, або ужиткове мистецтво: різьба по дереву і кості, виготовлення прикрас та оздоб­лення зброї, художнє литво, склоробство. Цінувались вироби ювелі­рного мистецтва.

Особливістю давньоруського ужиткового мистецтва було пере­плетення елементів язичницької і християнської символіки.

Ювелірні прикраси, різьба по кості та інші вироби давньорусь­ких майстрів користувались попитом не лише на Русі. Предмети ху­дожнього ремесла руських умільців зустрічаються під час археоло­гічних розкопок у багатьох європейських країнах.

Підводячи підсумки, можемо сказати, що Київська держава ви­йшла на політичну арену в часи правління Аскольда, заявивши про себе тодішньому світові військовим походом на столицю найсиль-нішої держави - Візантії. Після утворення могутньої Київської Русі вона примусила рахуватися з собою сусідні держави.

Від військових походів Русь перейшла до рівноправної участі у політичному житті країн Європи та Близького Сходу. Київські князі укладали мирні й союзні угоди з Візантійською та Німецькою імпе­ріями, Польщею, Угорщиною, Литвою, Швецією і Норвегією. Часто ці договори скріплювалися династичними шлюбами.

Важливу роль відігравала Київська Русь у міжнародній торгівлі, її центром був Київ. Тут перехрещувалися торговельні шляхи, що вели із Візантії на Північ - у Скандинавію, а також ті, що вели з Се­редньої і Західної Європи на Схід - до Арабського халіфату і далі в Індію і Китай. Через Русь ішли не лише транзитні товари. Вироби руських ремісників також розходилися по світу.

Київська Русь залишила яскравий слід у вітчизняній і світовій історії. її внесок до середньовічного політичного, економічного, су­спільного й культурного життя був надзвичайно високим.