Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История книга 1.doc
Скачиваний:
259
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.76 Mб
Скачать

Передмова

Формування українського народу почалося в сиву давнину. Цей природний процес не раз намагалися насильно перервати сусідні наро­ди. Проте, навіть в умовах втрати власної державності, український ет­нос ніколи не зупинявся в своєму розвитку, хоча і відбулося розпоро­шення українців по всьому світу.

Історична наука бездержавного народу не могла освоїти, дослідити усі сторінки життя українців. За нас це робили інші, ті, хто господарю­вав на українській землі. їх мета полягала в тому, щоб «доказати» своє історичне право на наші землі і позбавити нас надії на відродження держави і духовності українців.

З набуттям власної держави суттєво зросли можливості науковців у дослідженні усіх періодів історії свого народу. Історична тематика за­йняла чільне місце на сторінках монографічних наукових праць, журна­лів, численних Наукових записок університетів, газет тощо. В них уже міститься така маса невідомих або маловідомих історичних матеріалів, що студентові важко в них розібратися. Тим більше, що з боку окремих істориків мала місце спроба подати «одноколірну» історію українського народу, особливо XX століття.

Стрижнем дослідження і викладання історії України, і на цьому ґрунтується даний курс лекцій, є проблема державності, економічного розвитку та соціального становища народу на всіх її етапах. Тільки та­ким чином зможемо сформувати ґрунтовні знання, забезпечити високий рівень духовності і політичної культури студентів.

У цьому посібнику, який складається із чотирьох частин, відтворю­ється широка панорама подій, які відбулися на території України з най­давніших часів до сучасної доби. Подаються вони в контексті загально-цивілізаційних вимірів, завдяки чому українська історія органічно впи­сується в загальноєвропейський розвиток. Автори Курсу лекцій врахо­вують те, що в більшості посібників, які вже вийшли з друку, досить ґрунтовно і всебічно розкрито основні етапи давньої і середньовічної історії України і в той же час стисло здійснювався виклад історії Украї­ни XX - початку XXI ст.

У пропонованому курсі лекцій, і це відповідає затвердженому на історичному факультеті Тернопільського національного педагогічного університету навчальному плану, давню, середньовічну і нову історію України вміщено в першій і другій частинах «Курсу лекцій» (для сту­дентів І і П курсів навчання), а новітня історія України (XX - початок

XXI століття) у третій - четвертій частинах (для студентів III і IV курсів навчання). Тобто, половина навчальних годин лекційного курсу при­свячена висвітленню новітньої історії України. І це, на наш погляд, ви­правдано, адже історія України XX століття є найбільш складним, су­перечливим і трагічним в історії України періодом. Тут був пафос Укра­їнської революції і її трагедія; важкі роки індустріалізації; голодомор 1932-1933 років; трагізм і героїзм українського народу періоду Великої Вітчизняної війни і відбудови народного господарства у повоєнні роки. Обнадійливими для українського суспільства були 50-80-ті роки XX століття. Перебудовчі процеси в Україні, здобуття незалежності і «по­маранчева революція» та її наслідки - це ті проблеми, які в усіх на слу­ху і саме вони потребують розважливого і всебічного аналізу. Все це -наша історія, ми повинні знати її якомога повніше і всебічніше.

Курс лекцій написаний на основі досягнень новітньої вітчизняної іс­торіографії. В ньому в повній мірі використані фундаментальні праці академіків HAH України Ісаєвича Я.Д., Кураса І. Ф., Литвина В. М., Реє-нта О. П., Солдатенка В. Ф., Смолія В. А., Толочка П. П., професорів Кульчицького С. В., Брайчевського М. Ю., Яковенко Н. М., Гуржія О. L, Лисенка О. Є., Падалки С. С, Борисенка В. Я. та інших.

Принципові основи структури посібника пов'язано з хронологіч­ною послідовністю у розкритті найголовніших історичних подій, про­цесів і явищ.

Автори «Курсу лекцій» намагалися уникнути ідеологічної чи кон'юнктурної заангажованості від однозначно оціночних визначень, які суперечать об'єктивній багатогранності історичних процесів і явищ. В окремих випадках автори дають свою інтерпретацію деяким значи­мим подіям, явищам, свої оцінки відомим політичним лідерам минуло­го і сьогодення.

«Курс лекцій з історії України» покликаний забезпечити підготовку сучасного вчителя історії, фахівця, який має універсальну загальноосві­тню та загальногуманітарну підготовку.

Автори полишили за рамками «Курсу лекцій» історіографію та джерелознавство історії України, оскільки ці навчальні предмети ви­вчаються студентами історичного факультету окремо.

У додатках до курсу лекцій містяться програми навчального курсу (за вимогами кредитно-модульної системи) та його електронне забезпе­чення для студентів І, II, III і IV курсів навчання історичного факультету.

Висловлюємо спільну вдячність лаборанту Шевчук Є. І. за допомо­гу в роботі.

Розділ І.

ДАВНЯ І СЕРЕДНЬОВІЧНА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

ж—