Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
387.58 Кб
Скачать

33. Поняття відповідальності за порушення зобов’язань

Цивільно-правову відповідальність слід розуміти як відповідальність ретроспективну, тобто як вже скоєне правопорушення.

Особливостями цив правової відповідальності є:

  1. держ примус

  2. несприятливі наслідки, що настають для її суб’єкта ( в цив праві – це наслідки майнового х-теру, стягнення неустойки)

  3. держ і громадський осуд порушника, який виражає докір за порушення.

Відповідальність у цив праві визначається як правовідносини, що виникають у звзку з порушенням встановленим договором або законом обов’язку, що має змістом покладену на особу вину скоєння цив правопорушення негативних майнових наслідків її поведінки.

34. Спадкове право як інститут цивільного права України

Спадкове право – інститут цив права , сукупність правових норм , що регулюють відносини , що виникли у зв’язку із спадкуванням.

Відповідно до статті цив кодексу Укр Спадкування – перехід прав та обов’язків, від фіз. особи , яка померла(спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Спадкоємство виникає у випадку смерті громадянина. Спадкоємцями можуть бути як фіз. так і юрид особи в т.ч. і держава. Не мають права бути спадкоємцями особи, які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-якого із спадкоємців або вчинили замах на їх життя. Також , не мають права бути спадкоємцями батьки, які на момент спадщини були позбавлені батьківських прав; батьки та повнолітні діти, які ухилилися від вик обов’язку щодо утрим спадкодавця.

35.Поняття спадщини . Час і місце відкриття спадщини

Спадщина – це сукупність майнових та деяких особистих не майнових прав та обов’язків , що переходять у порядку спадкування від спадкодавця до спадкоємця.

Вона скл з прав та обов’язків спадкодавця. Якщо спадкоєм приймає спадщину то і приймає всі права і обов’язки по ній.

Спадкоємцям , які прийняли належну їм за заповітом чи за законом спадщину держ нотаріальна контора за місцем відкриття спадщини видає свідоцтво про право на спадщину. Воно видається після 6-міс терміну із часу відкриття спадщини. Право на спадкування виникає в день відкриття спадщини.

Відкриття спадщини – настання певних обставин, за яких у відпов осіб виникає право спадкоємства. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день з якого її оголосили померлою.

Встановлення часу відкриття спадщини є важливим , тому що на час відкриття визначається коло спадкоємців і склад спадкового майна. Місце відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

36. Спадкування за законом.

Спадкування за законом відбувається у випадках, якщо:

• спадкодавець не залишив заповіту;

• заповіт визнано недійсним;

• заповідано лише частину майна або заповіт визнано недійсним в одній із частин;

• спадкоємець за заповітом відмовився від спадщини або її не прийняв;

• спадкоємець за заповітом помер раніше спадкодавця;

• спадкоємець за заповітом усунутий від права на спадкування відповідно до закону.

Порядок спадкування за законом визначається черговістю закликання спадкоємців до права на спадкування. Кожна наступна черга одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків зміни черговості одержання права на спадкування.

ЦК встановив п'ять черг спадкоємців.

До першої черги спадкоємців за законом належать діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той із подружжя, який його пережив, та батьки.

У другу чергу спадкоємців включено рідних братів та сестер спадкодавця, його бабу та діда як з боку батька, так і з боку матері.

Рідні дядько та тітка спадкодавця мають право спадкувати в третю чергу.

До числа спадкоємців четвертої черги включено осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менше ніж 5 років до часу відкриття спадщини.

У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Підставами для усунення від спадкування спадкоємця за законом є:

умисне позбавлення спадкоємцем життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців,

вчинення замаху на їх життя;

умисне перешкоджання спадкодавцеві скласти заповіт, внести до нього зміни, що сприяло виникненню права на спадкування; позбавлення спадкоємців батьківських прав та ін. Перелік цих підстав передбачений ст. 1224 ЦК.