Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
48
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема 1. Політологія як наука і навчальна дисципліна

1.1. Поняття політики. Специфіка політичного

Політологія, як видно вже із самої назви – це наука про політику. Тому наявність правильних, ясних уявлень про політику, її суть – найважливіша умова глибокого усвідомлення предмету політології, її особливостей і змісту.

«Політика» – одне з найбільш поширених і багатозначних слів у багатьох мовах. У повсякденному житті політикою часто називають будь-яку цілеспрямовану діяльність (чи то діяльність керівника підприємства, фірми, партії або поведінка дружини по відношенню до чоловіка, яка продиктована певною метою.)

Наукові трактування цього терміну різноманітні, іноді суперечливі.

Сам термін «політика» (politice) грецького походження. Він з'явився у античних греків для позначення спільної діяльності по управлінню суспільними справами, державою.

Не дивлячись на 2,5 тисяч років з моменту своєї появи, термін «політика» викликає спори і дискусії до цього дня.

У науковий обіг термін «політика» ввів старогрецький філософ Аристотель. За його визначенням термін «політика» – цецивілізована форма спільності, яка служить досягненню «загального блага» і «щасливого життя».

У 1515 році Н.Макіавеллі визначив політику як «сукупність засобів, які необхідні для того, щоб прийти до влади і з користю використовувати її. Отже, політика – поводження з владою, що задане обставинами і залежне від могутності володаря або народу, а також від поточних операцій».

Через чотири століття німецький соціолог М.Вебер констатував, щополітика «має надзвичайно широкий зміст і охоплюєвсі сфери(види)діяльності по самостійному керівництву».

Відомі й інші визначення політики. Ленін В.І. визначав її як «концентрований вираз економіки», німецький канцлер Бісмарк О. – як «мистецтво можливого».

На даний час можна виділити три групи визначення політики:

– соціологічні;

– субстанціональні;

– науково-сконструйовані, пов'язані із специфічною інтерпритацією політики.

Соціологічні визначення політики ґрунтуються на соціологічному підході, тобто розглядають політику через інші суспільні явища – економіку, соціальні групи, право, мораль, культуру:

економічні визначення політики найбільш яскраво представлені у марксизмі та інших концепціях економічного детермінізму. Вони характеризують політику як надбудову над економікою, як концентрований вираз економіки її потреб та інтересів. В цілому політика визначається економічними законами, незалежними від волі політичних суб’єктів.

З точки зору науки правомірніше розглядати взаємовідносини економіки та політики як взаємодію рівнозначних та рівноправних галузей суспільного життя.

стратифікаційні і правові визначення політики трактують її яксуперництво певних суспільних груп: класів і націй (марксизм) або зацікавлених груп у реалізації своїх інтересів за допомогою влади (А. Бентлі, Д. Трумен). У сучасному суспільстві суперництво зацікавлених груп забезпечує баланс, рівновагу суспільних інтересів.

правові концепції політики.

Політика, держава розглядаються як похідне від права, і перш за все від природних прав людини, які лежать в основі публічного права, законів, діяльності держави (теорії «суспільного договору» – Спіноза, Т. Гоббс, Дж. Локк, Ж-Ж. Руссо, И. Кант).

Суть цих теорій – трактування політики і держави як спеціалізованої діяльності з охорони, властивих кожній людині від народження, фундаментальнихправ – на життя, свободу, безпеку, власність і так далі.

етичні визначення – нормативно-ціннісні визначення –політика є діяльністю, спрямованою на досягнення спільного блага.Спільне благо включає такі цінності, як:справедливість, мир, свобода. Мета політики – служіння цьому загальному благу, норми – конкретні правила, закони, що ведуть до його досягнення.

З одного боку, в цьому підході виражається гуманістичний ідеал, відповідно до якого повинна будуватися політика. З іншого, – можливі різні трактування суспільного блага і звідси – створюються передумови для маскування, камуфляжу корисливих інтересів різних політичних сил.

Субстанціональне визначення політики орієнтуються на розкриття тієї першооснови, тканини, з якої складається політика.

Найпоширеніші з них:

– трактування політики якдій, спрямованих на владу: її отримання, утримання і використання.Політика, писав М.Вебер, – це «прагнення до участі у владі або до виявлення впливу на розподіл влади, чи то між державами, чи то всередині держави між групами людей, які вона в собі містить».

інституційні визначення політики, в яких вонахарактеризується через організації, інститути, де влада втілюється і матеріалізується, перш за все удержаваі.

антропологічні визначення політики – першооснова політики в природі самої людини. Політика –це форма цивілізованого спілкування людей на основі права, спосіб колективного існування людини. Людина – істота політична, оскільки вона – істота колективна (Аристотель).

конфліктні визначення – акцентують увагу на суперечностях, які лежать в основі політики, що властиві суспільству. Тому політика – це діяльність по насильницькому і мирному дозволу конфліктів. Хоча загальне забарвлення політиці надає конфлікт, вона неможлива без консенсусу, згоди всіх учасників, їх спільної зацікавленості в громадському порядку, підкоренні закону і так далі.

Науково-сконструйоване трактування політики.

діяльнісне визначення політики.Політика – це процеспідготовки, ухвалення і практичної реалізації обов'язкових для всього суспільства рішень.

телеологічні визначення – політика – це діяльність по ефективному досягненню колективних цілей. Тут підкреслюється два моменти – колективна природа діяльності (діяльність крупних соціальних груп – класів, націй, держав) і свідомий цілеспрямований їх характер.

системні визначення – політика – відносно самостійна система, складний соціальний організм, що відрізняється цілісністю, відмежованістю від навколишнього середовища – галузей суспільства – і що знаходиться з нею в безперервній взаємодії.

Узагальнюючи різні визначення можна охарактеризувати політикуяк сферу взаємин різних соціальних груп (класів, націй, держав), окремих індивідів з приводу встановлення і використання влади для реалізації їх суспільно значущих інтересів, потреб.

В цілому зміст політики може бути розкритий через низку понять, кожен з яких характеризує різноманітні її сторони.

По-перше, політика – це відносини з приводу влади між різними соціальними групами, які прагнуть до влади для реалізації своїх інтересів.

По-друге, – це спосіб організації самого суспільногожиття, що базується на інтеграції різноманітних інтересів, їх узгодженні на основі загального інтересу, що об'єднує всіх членів даного суспільства.

По-третє, – це діяльність еліт і лідерів по управлінню суспільними процесами.

ВИДИ ПОЛІТИКИ

ПО СФЕРАХ СУСПІЛЬНОГО ЖИТТЯ

ПО ОБ'ЄКТУ ПОЛІТИКИ

ПО СУБ'ЄКТОВІ ПОЛІТИКИ

ПО ЦІЛЯХ ПОЛІТИКИ

економічна, соціальна, національна, науково-технічна, екологічна, культурна, військова і тому подібне

внутрішня, зовнішня

державна політика, політика партій, політика громадських організацій і рухів і тому подібне

політика нейтралітету, політика компромісу, політика примирення й ін.

Роль політики в сучасному суспільстві обумовлена її універсальністю, здатністю впливати на будь-які сфери життя, вона входить у всі неполітичні сфери суспільства – економіку, освіту, духовне життя народів і країн. Межі впливу політики в суспільстві – рухомі. (Це залежить від типу спільства, від його економіки, характеру самої політичної влади).