Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
48
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

4.3. Політична культура сучасного українського суспільства

Політична культура України значною мірою визначена історією її розвитку. За довгі роки перебування на перехресті західною і східною політичних культур власна політична культура українського народу, його ментальність сформувалися як неповторний симбіоз різних компонентів культур (з перевагою все-таки західних компонентів). Проте в посткомуністичному українському товаристві розповсюджені і мають помітний вплив уявлення, ідеї, ідеали, орієнтації, настрої, стереотипи мислення і поведінки, що культивуються радянським режимом, з одного боку, а з іншого одвічною мрією українського народу про незалежну власну державу. Це наділяє політичну свідомість громадян певною амбівалентністю (подвійністю): вони вимагають повноту всіх політичних прав і свобод, але не заперечують відновлення авторитаризму; прихильно ставляться до ідеї ринкової економіки, проте вірять, що лише планова система народного господарства зможе вивести країну з кризового стану.

Нинішня політична культура українського народу є колоніальною. Це доводить мовна проблема, нездатність певної частини населення до адекватної оцінки власних національних інтересів, схильність більше розраховувати на зовнішню допомогу, ніж на власні сили. Проте характер сучасних соціально-політичних процесів дає можливість стверджувати, що політична культура українського суспільства стає національною і незалежною.

По відношенню до демократії і держави політична культура України залишається пострадянською – авторитарною, патерналістською. Проте, як відзначають провідні українські дослідники політичної культури, в умовах суверенного існування відроджуються такі традиційні риси української політичної культури, як законослухняність, толерантність, ліберальне ставлення до держави (не людина і нація для держави, а держава для людини і нації).

За ідеологічною спрямованістю для політичної культури України характерний розкол суспільства на прихильників комуністичних і соціалістичних цінностей, з одного боку, і консервативно-ліберальних з іншого. Як вже наголошувалося, сучасній Україні в цілому властива схильність до західноєвропейських політичних цінностей, але помітними є риси ментальності і культури східних народів, зокрема орієнтація на харизматичних лідерів, етатизм, патерналізм, підлеглість церкві і державі.

Політична культура українського народу на сьогодні ще не є цілісною, тому що відсутні окремі компоненти культури, а багато з існуючих компонентів мають ще несформований характер. Багато політико-культурних елементів не відповідають національному характеру, традиціям української нації. Сьогодні для України актуальною є проблема радикального оновлення, трансформації посткомуністичної політичної культури в національну, суверенну, демократичну як за змістом, так і по духу культуру.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняттю «Політична свідомість», покажіть його роль у функціонуванні політичної системи суспільства.

  2. Назвіть сфери і функції політичної свідомості.

  3. Назвіть і охарактеризуйте компоненти політичної свідомості.

  4. Дайте визначення поняттю «Політична культура».

  5. Назвіть підходи, які склалися у західних і вітчизняних політологів, до розуміння політичної культури.

  6. Назвіть і дайте характеристику компонентам політичної культури.

  7. Визначите функції політичної культури і з'ясуєте їх реалізацію в сучасному українському суспільстві.

  8. Назвіть типи політичної культури, які виділяють згідно з інтересом населення до політичного життя.

  9. Розкрийте зміст інтегрованої і фрагментарної політичної культури.

  10. З'ясуйте джерела формування політичної культури, проаналізуйте їх особливості в українському суспільстві.

  11. Які чинники і як впливають на процес формування сучасної політичної культури України?

  12. Назвіть найбільш характерні риси політичної культури сучасної України.