Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sys_Programming / МУ_КР_СистПрогр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
174.08 Кб
Скачать

3.3 Оформлення списку літератури

В списку літератури указують тільки ті літературні джерела, матеріал яких використаний при виконанні курсової роботи. Список оформлюється відповідно до вимог ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання».

Загальний порядок опису джерел наступний.

1. Автор: прізвище і ініціали. Якщо книга або стаття написана двома або трьома авторами, приводяться прізвища і ініціали тільки першого автора. Якщо книга написана колективом авторів, то їх прізвища не указуються.

2. Назва.

3. Після знака указуються ініціали та прізвища всіх авторів. Якщо авторів більше чотирьох, то приводяться прізвища трьох авторів, а далі указується “і др.”.

3. Місце видання (прийняті скорочення Москва – М., Санкт-Петербург – СПб., Київ – К., решта міст приводиться повністю).

4. Видавництво.

5. Рік видання.

6. Кількість сторінок.

Приклади бібліографічного опису використаних джерел представлені в додатку Г.

4 Захист курсової роботи

Виконану роботу студент представляє на перевірку керівнику. За наявності зауважень студент вносить в роботу виправлення.

За наслідками роботи проводиться її усний захист у формі співбесіди. В процесі захисту з'ясовується:

  • уміння студента проаналізувати завдання і висловити результати аналізу в розділі «Постановка задачі»;

  • особливості розробленого алгоритму розв’язку задачі;

  • прийоми побудови програми, ступінь володіння студентом мовою програмування Асемблер.

Представлена керівнику, але не захищена студентом робота, не зараховується як виконана.

5 Теми курсових робіт

Завдання на виконання курсової роботи індивідуальні, вони видаються кожному студенту керівником роботи особисто.

Значна частина завдань припускає різні маніпуляції з елементами масивів. Ряд завдань направлений на більш глибоке освоєння логічних функцій, команд зсуву, прийомів роботи з рядками.

Виконання курсових робіт з представленої тематики дозволить студентам надалі успішно складати програми управління апаратурою комп'ютера на рівні портів, контролерів і т.п.

Нижче приводяться завдання для курсових робіт.

Варіант 1. Ввести елементи (слова) матриці розмірністю 4х3. Вивести матрицю на екран.

Створити одновимірний масив mas1 таким чином: перший елемент – це максимальний елемент з рядка номер 0 матриці, другий – мінімальний з рядка номер 1 матриці, третій – максимальний з рядка номер 2 матриці і т.д.

Якщо в масиві mas1 додатних чисел більше, ніж негативних, вивести mas1 на екран, інакше вивести відповідне повідомлення, супроводжуючи його п'ятьма звуковими сигналами.

Варіант 2. Довжини двох суміжних сторін кожного з п'яти прямокутників вводяться з клавіатури, частково формуючи матрицю 5х4 (заповнюються перші два елементи кожного рядка).

Розрахувати площу і периметр кожного прямокутника і отримані величини вписати третім і четвертим елементами у відповідний рядок. Вивести на дисплей сформовану матрицю.

Якщо існує прямокутник, який одночасно має і максимальну площу, і максимальний периметр, вивести відповідне повідомлення і довжини його сторін.

Якщо таких прямокутників не виявилося, вивести слово “НЕМАЄ”.

Варіант 3. Ввести елементи матриці 4х3 (байти, додатні числа) так, щоб існував тільки один рядок з мінімальною і один рядок з максимальною сумою елементів. Вивести на екран початкову матрицю.

Поміняти місцями рядки з мінімальною і максимальною сумою елементів. Вивести на екран перетворену матрицю.

Варіант 4. Ввести розмірність m і елементи квадратної матриці (байти, додатні числа). Вивести на екран початкову матрицю.

Перетворити матрицю, додавши до кожного елемента рядка квадрат елемента цього рядка, що належить головній діагоналі матриці. Вивести на екран отриману матрицю.

Підрахувати суму елементів стовпця № Q (величина Q вводиться з клавіатури), що не діляться без остачі на 3.

Варіант 5. Ввести елементи матриці 3х4 (слова, елементи додатні і не перевершують 65). Вивести на екран початкову матрицю.

Обчислити суму тих елементів масиву, які є ступенями двійки (1, 2, 4, 8, 16 .). Замінити знайдені елементи величинами відповідних ступенів (0, 1, 2, 3, 4 .).

Якщо елементи з вказаними властивостями відсутні, очистити екран (використовувати можливості переривання INT 21h) і вивести про це повідомлення.

Варіант 6. Ввести елементи – слова – квадратної матриці розмірністю 4х4. Вивести її на екран.

Якщо сума елементів верхньої половини матриці більше суми елементів правої половини матриці, вивести на екран мінімальний елемент побічної діагоналі, вказавши номер стовпця, в якому він знаходиться, в протилежному випадку ввести з клавіатури символ, інвертувати в його коді 0, 3, 4 і 5 біти і вивести новий символ на екран.

Якщо таких елементів немає, вивести відповідне повідомлення.

Варіант 7. Ввести елементи матриці 4х3 (байти, додатні числа). Вивести на екран початкову матрицю.

Знайти мінімальний серед елементів рядків з непарними номерами – min.

Визначити кількість елементів рядків з парними номерами, які співпадають з min. Якщо таких елементів немає, очистити екран і вивести відповідне повідомлення.

Варіант 8. Ввести елементи матриці 4х4 (слова).

Створити одновимірний масив mas1 з елементів головної і побічної діагоналей матриці, вивести масив на екран.

Перетворити mas1 за правилом: всі негативні елементи перенести в його початок, а всі інші – в кінець, зберігаючи початкове взаємне розташування як серед додатних, так і серед решти елементів. Вивести перетворений масив на екран.

Варіант 9. Ввести елементи матриці 4x3 (байти, двозначні додатні числа). Вивести на екран початкову матрицю.

Мінімальний елемент з рядків з парними номерами замінити цілою частиною середнього арифметичного всіх елементів матриці. Вивести змінену матрицю і інформацію про розташування мінімального елемента (останнього, якщо їх декілька).

Варіант 10. Ввести елементи (слова) матриці розмірністю 4х3. Вивести матрицю на екран.

Створити одновимірний масив mas1 таким чином: перший елемент – це ціла частина середнього арифметичного елементів рядка номер 0 матриці, другий – сума елементів рядка номер 1 матриці, третій – ціла частина середнього арифметичного елементів рядка номер 2 матриці і т.д.

Якщо в масиві mas1 є рівні елементи, вивести mas1 на екран, інакше вивести відповідне повідомлення, супроводжуючи його п'ятьма звуковими сигналами.

Варіант 11. Довжини сторін кожного з чотирьох трикутників вводяться з клавіатури, частково формуючи матрицю 4х4 (заповнюються перші три елементи кожного рядка).

Розрахувати периметр кожного трикутника і отриману величину вписати четвертим елементом у відповідний рядок. Вивести на дисплей сформовану матрицю.

Вивести на дисплей номера трикутників з мінімальним і максимальним периметром.

Якщо таких трикутників більше двох, вивести слово “Більше”.

Варіант 12. Ввести елементи матриці 4х4 (байти, додатні числа). Вивести на екран початкову матрицю.

Поміняти місцями рядки і стовпці (транспонувати матрицю). Вивести на екран перетворену матрицю.

Обчислити різницю початкової і транспонованої матриць. Залежно від того, яких елементів в різниці вийшло більше – додатних або від’ємних – вивести відповідне повідомлення.

Варіант 13. Ввести розмірність m і елементи квадратної матриці (байти, додатні числа). Вивести на екран початкову матрицю.

Перетворити матрицю, додавши до кожного елемента рядка квадрат максимального елемента цього рядка. Вивести на екран отриману матрицю.

Підрахувати суму елементів стовпця № Q (величина Q вводиться з клавіатури), що не діляться без остачі на 2.

Варіант 14. Ввести елементи матриці 3х4 (слова, елементи додатні і не перевершують 65). Вивести на екран початкову матрицю.

Обчислити суму елементів матриці з непарними значеннями. Замінити знайдені елементи величинами їх квадратів.

Якщо елементи з вказаними властивостями відсутні, очистити екран (використовувати можливості переривання INT 21h) і вивести про це повідомлення.

Варіант 15. Ввести елементи – слова – квадратної матриці розмірністю 4х4. Вивести її на екран.

Якщо сума елементів нижньої половини матриці більше суми елементів лівої половини матриці, вивести на екран максимальний елемент головної діагоналі, вказавши номер рядка, в якому він знаходиться, в іншому випадку ввести з клавіатури символ, інвертувати в його коді 0, 3, 4 і 5 біти і вивести новий символ на екран.

Варіант 16. Ввести елементи матриці 4х3 (байти, додатні числа). Вивести на екран початкову матрицю.

Знайти найбільший серед елементів рядків з парними номерами – mах.

Визначити кількість елементів рядків з непарними номерами, які співпадають з mах. Якщо таких елементів немає, очистити екран і вивести відповідне повідомлення.

Варіант 17. Ввести елементи матриці 4х4 (слова).

Створити двовимірний масив mas1 з елементів головної і побічної діагоналей матриці, вивести масив на екран.

Перетворити mas1 за правилом: всі додатні елементи перенести в його початок, а всі інші – в кінець, зберігаючи початкове взаємне розташування як серед додатніх, так і серед решти елементів. Вивести перетворений масив.

Варіант 18. Ввести елементи матриці 4x3 (байти, двозначні додатні числа). Вивести на екран початкову матрицю.

Найбільший елемент з рядків з непарними номерами замінити цілою частиною середнього арифметичного всіх елементів матриці. Вивести змінену матрицю і інформацію про розташування максимального елемента (останнього, якщо їх дещо).

Варіант 19. Ввести елементи – слова – квадратної матриці розмірністю 4х4. Вивести її на екран.

Для кожного стовпця матриці знайти цілу частину середнього арифметичного його елементів, підвести її в квадрат. Отримані значення записати в одновимірний масив ave. Розрахувати і вивести на екран матрицю різниці елемента початкової матриці і відповідного елемента масиву ave. Знайти мінімальний і максимальний елементи отриманої матриці і вивести на екран їх значення.

Варіант 20. Ввести елементи – слова – квадратної матриці розмірністю 4х4. Вивести її на екран.

Розрахувати і вивести на екран величину av - цілу частину середнього арифметичного всіх елементів матриці. Перетворити матрицю таким чином: якщо значення елемента початкової матриці менше av, то замінити його номером його стовпця; якщо значення елемента рівно av, то замінити його нулем; якщо значення елемента початкової матриці більше av, то замінити його номером його рядка. Вивести отриману матрицю на екран.

Знайти мінімальний і максимальний елементи отриманої матриці і вивести на екран їх значення.

Соседние файлы в папке Sys_Programming