Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Конспект лекций

.pdf
Скачиваний:
165
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
5.6 Mб
Скачать

стругальному верстаті зняття одного шару металу по всій поверхні. Допоміжний хід це однократне переміщення різального інструмента відносно заготовки без зміни її форми, розмірів, шорсткості і властивостей матеріалу.

Прийоми як правило бувають допоміжної дії. Наприклад верстатна операція по свердлуванню отвора у валі складається з таких прийомів:

-взяти вал та установити його у пристрої, закріпити вал, включити верстат, підвести інструмент до вала, включити подачу, відвести інструмент у вихідне положення, зупинити верстат, розкріпити вал, взяти вал та покласти його на стелаж.

2.4. Характеристика типів виробництв та їх визначення

Тип виробництва, як загальна організаційно технічна характеристика, залежить від:

-розміру виробничої програми;

-характеристики продукції;

-технічних і економічних умов здійснення виробничих процесів.

Тип виробництва визначає ступінь спеціалізації робочих місць та форму організації виробничих процесів.

В машинобудуванні розрізняють три основних типа (виду) виробництва: одиничне, серійне, масове.

Кожному з цих видів виробництв властиві свої особливості виробничих і технологічних процесів і свої форми їх організації:

Слід відмітити, що на одному й тому ж підприємстві (і навіть у цеху) можуть існувати різні типи виробництв. Так, наприклад, у важкому машинобудуванні, яке має характер одиничного, дрібні деталі можуть виготовлятися по принципу серійного і навіть масового виробництва.

Таким чином характер виробництва усього заводу визначається по тому виробничому процесу, який переважає.

21

Перехід від одиничного виробництва у сторону масового в залежності від збільшення кількості випуску виробів знижує трудомісткість [1], яка виражається у наступних розмірах:

- при збільшенні випуску виробів у 3 рази трудомісткість зменшується на 20%, при збільшенні у 5 разів на 30%, при збільшенні 10 разів на 37%, при збільшенні у 30 разів на 50%.

Дамо характеристику різним типам виробництва.

Одиничне виробництво. Повторюємість виробів незначна, або відсутня. Вироби різноманітні по конструкції та технологічним вимогам до них. Технологічне обладнання-універсальне. Пристрої теж універсальні і дуже рідко спеціальні. Різальний та вимірювальний інструменти універсальні. Верстати попередньо не налагоджуються, робота виконується по пробним промірам. Розміщення технологічного обладнання здійснюється по їх типам. Способи виготовлення заготовок неточні з великими припусками, але дешеві (прокат, лиття у земляні форми по дерев’яним моделям, вільне кування). Широко застосовується розмічання. Переважне досягнення задачі точності при складанні індивідуальна пригонка. Мала ступінь деталізації технологічних процесів (маршрутні технологічні процеси). Укрупнене нормування робіт. Кваліфікація робітників висока. Висока собівартість виробу та низька механізація та автоматизація але дуже висока гнучкість виробництва.

Організація одиничного виробництва пов’язана з розташування у цеху верстатів по окремо по їх видам (токарні, фрезерувальні, свердлувальні, шліфувальні тощо).

Серійне виробництво. Воно займає проміжне положення між одиничним і масовим. Між усіма трьома типами виробництв відсутня чітка межа. Характеризується серійне виробництво в основному тим що вироби виготовляються серіями (вузли, складні вироби), або партіями (деталі). В залежності від кількості виробів у серії або партії, їх характеру і трудомісткості розрізняють такі серійні виробництва:

22

мало серійне (МСВ), середньо серійне (ССВ), крупно серійне (КСВ). Цей розподіл досить умовний.

Приклад:

 

крупних

середніх

дрібних

 

 

 

 

МС

2-5

6-25

10-50

В

 

 

 

 

 

 

 

ССВ

6-25

26-150

51-300

 

 

 

 

КСВ

25

>150

>300

 

 

 

 

Дамо характеристику серійному виробництву.

Повторюємість партій (серій) періодична Технологічне обладнання універсальне, частково спеціалізоване і спеціалізоване. Пристрої спеціалізовані та переналагоджувальні. Різальний інструмент універсальний і спеціальний. Вимірювальний інструмент: калібри, спеціальний вимірювальний інструмент. Здійснюється налагодження верстатів. Верстати розташовані по ходу технологічного процесу. Заготовки: прокат, кокільне лиття, штамповки. Розмітка застосовується тільки для крупних і складних деталей. Точність досягається методами повної і неповної взаємозамінності.

Технологічні процеси розробляються більш детально і формуються у вигляді маршрутно-операційних або операційних карт. Кваліфікація робітників різноманітна. Собівартість виготовлення деталей середня. У серійному виробництві застосовують дві форми організації виробництва.

Предметна форма організації характеризується тим, що верстати розташовують у порядку послідовності операцій для одної або більше деталей з однаковим порядком обробки (рис. 2.1). Час на який витрачається на обробку у кожній операції різний але близький по значенню (Tшт1Tшт2 Tшт3 ). Деталі на кожному верстаті оброблюються партіями і партіями транспортуються деталі. При зберіганні біля верстатів здійснюється контроль якості обробки.

23

Тшт1

Тшт2

Тшт3

Рис. 2.1. Предметна форма організації

Потоково-серійна (змінно-потокова) форма організації (рис. 2.2) характеризується одним і тим же або кратним часом на обробку на кожній операції (Tшт1 = Tшт2 = Tшт3 ). Заготовки переміщуються безперервно між операціями.

Тшт1

Тшт2

Тшт3

Рис. 2.2. Потоково-серійна форма організації

При переході з партії на партію-здійснюється переналагоджування верстатів.

Масове виробництво. Масове виробництво характеризується безперервним виготовленням обмеженої номенклатури на вузькоспеціалізованих робочих місцях.

Характеризується масове виробництво такими показниками:

24

Безперервний випуск одних і тих же деталей. Широке використання спеціалізованого і спеціального обладнання і автоматичних ліній. Використання спеціальних пристроїв, які часто органічно зв’язані з верстатами. Різальні інструменти універсальні, спеціальні і комбіновані.

Вимірювальні інструменти: калібри, спеціальні прилади, автоматичний контроль у процесі обробки. Складне налагоджування верстатів, автоматична їх робота. Обладнання розташовується по ходу технологічних процесів. Заготовки: прокат, кокільне лиття, лиття, під тиском, інші точні методи лиття, штампування, пресування тощо. Розмічання не застосовується. Точність досягається методом повної і групової “взаємозамінності”. Технологічні процеси розроблюються детально. Здійснюється детальне нормування, хронометражта дослідження операцій. Кваліфікація робочих низька (при наявності високо кваліфікованих налагоджувальників). Низіка собівартість випускаємої продукції.

У масовому виробництві існує дві основні форми організації виробничих процесів.

Масова прямоточна (пульсуючий потік) форма (рис. 2.3) характеризується тим, що час на обробку заготовок на різних операціях близький між собою але неоднаковий (Tшт Tшт Тштз ). Тому на деяких верстатах деталі частково накопичуються і потрібна їх обробка на додатковому обладнанні. Тоб-то переміщуються заготовки між операціями безперервно але нерівномірно.

Тшт1

Тшт2

Тшт3

Рис. 2.3. Прямоточна (пульсуючий потік) форма організації

25

При безперервно потоковій формі (Рис. 2.4) час на обробку заготовок на різних операціях однаковий або кратний (Tшт1 = Tшт2 = Tшт3 ).

Тшт1

Тшт2

Тшт3

Рис. 2.4. Безперервно потокова форма організації

Потокова форма характеризується тактом випуску деталей.

Такт випуску - це час у хвилинах, на протязі якого виготовляється один виріб (деталь) при 100% виконані програми випуску:

tв

=

60Fg

m

хвил.

(2.1)

 

 

N

 

 

 

 

 

 

де: Fg - дійсне (розрахункове) річне число годин роботи одного верстату при роботі у одну зміну;

m - число робочих змін;

N - кількість деталей одного найменування, які треба обробити на даній потоковій лінії.

Тип виробництва можна орієнтовно визначити по ступеню спеціалізації робочих місць, який визначається коефіцієнтом закріплення операцій.

Згідно ГОСТ 31108-74 коефіцієнт закріплення операцій для групи робочих місць визначається по формулі:

K

 

=

O

,

(2.2)

з.о

P

 

 

 

 

де: O - кількість різних операцій, виконуються на робочому місці P - кількість робочих місць для кожної операції.

Тип виробництва визначають по наступним значенням Kз.о :

-Kз.о =1масове виробництво;

-1< Kз.о <10крупносерійне виробництво;

26

-10< Kз.о <20середньо серійне виробництво;

-20< Kз.о <40мало серійне виробництво;

-Kз.о >40 одиничне виробництво.

Кількість верстатів для кожної операції визначається по формулі:

mp =

N Tшт

,

(2.3)

 

 

60Fg ηз.н

 

де: ηз.н - нормальний коефіцієнт завантаження (при невідомому типу виробництва приймають ηз.н =0,75÷0,8)

Округляючи mp до ближнього цілого числа отримаємо P .

Визначаємо фактичний коефіцієнт завантаження робочого місця з

відношення:

 

 

 

 

ηз.ф

=

mp

,

(2.4)

 

 

 

p

 

Якщо ηз.ф >ηз.н - збільшують кількість верстатів для даної операції. Якщо ηз.ф < ηз.н - до завантажують верстат.

Кількість операцій на робочому місці визначають з відношення:

O =

ηз.н

,

(2.5)

 

 

ηз.ф

 

O округлюють до найближчого цілого.

2.5. Основи технічного нормування

Технічне нормування – установлення норми часу на виконання визначеної роботи або норми виробітки у штуках на одиницю часу.

Норму часу визначають на основі технічних розрахунків та аналізу, виходячи з умов найбільш повного використання технічних можливостей обладнання і різального інструмента відповідно вимог до деталі і до складальних вузлів а також з урахуванням передового виробничого досвіду.

У машинобудуванні технічна норма часу (ТНЧ) установлюється на окремі операції.

27

ТНЧ являється основою для визначення часу на обробку, оплати роботи, розрахунків собівартості, визначення кількості верстатів, інструментів і робочих а також визначення виробничої потужності цехів. На основі ТНЧ оцінюють різні технологічні процеси.

При установленні технічної норми часу ураховують наступні умови: робочий відповідної кваліфікації; найбільш ефективні пристрої та

інструменти; оптимальні режими різання; оптимальні припуски; нормальні сорт і якість матеріалу; нормальна якість різального інструмента; повинна бути організована централізована заточка різального інструмента та його завчасна доставка на робоче місце та наявність на робочому місці додаткового комплекту різального інструмента; організація робочого місця повинна передбачати завчасну доставку креслень, нарядів, матеріалів, інструментів, пристроїв, а також їх здача по закінченню роботи допоміжними робітниками; у норму часу не включають дії робочого, які виконуються одночасно з роботою верстата; у норму часу не включають час на виправлення браку та пов’язані з організаційні неполадками.

Велике значення має при визначенні технічної норми часу визначення розмірів оброблюваних поверхонь та величини переміщення різального інструменту L.

При обробці циліндричних поверхонь діаметр на даному переході вибирається максимальним. Довжина переміщення різального інструменту є

сумою довжини обробленої поверхні

 

та довжини врізання вр і дожини

перебігу пер (рис. 2.5, 2.6):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L = ℓ + ℓ

 

+ ℓ

 

;

 

=

t

;

 

(2.6)

вр

пер

вр

tgϕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L = ℓ + ℓвр + ℓпер ; вр =

 

Rфр2

(Rфр

t)2 .

(2.7)

Ширина складується з розміру ширини деталі та припусків на обробку.

28

Рис. 2.5. Схема обробки точінням до визначення величини переміщення різального інструменту

Рис. 2.6. . Схема обробки фрезеруванням до визначення величини переміщення різального інструменту

Від правильного розрахунку розмірів поверхонь, які оброблюються залежить технічна норма часу (ТНЧ).

Технічна норма часу має наступну структуру. Загальний час на обробку 1- ї штуки деталі називають калькуляційним часом або штучно-калькуляційним.

Цей час визначається по формулі

 

tk=tшт.п.з./n,

(2.8)

 

29

де: tшт –час на виготовлення одної штуки деталі – штучний час;

Тн.з –підготовчо-заключний час визначається на усю партію деталей (ознайомлення робочого з роботою, вивчення креслень, підготовка робочого місця, налагодження верстата, інструмента та пристроїв для обробки партії

деталей);

 

n- кількість деталей у партії.

 

У крупно-серійному та масовому виробництвах Тп.з

у норму

калькуляційного часу не входить. Налагодження верстата, різального інструмента, пристроїв і підготовка робочого місця здійснюється до початку роботи зміни спеціальними налагоджувальниками і допоміжними робітниками. В серійному виробництві у норму калькуляційного часу входить невелика частина Тп.з.

Норма штучного часу складається з наступних основних частин:

tшт = to + tд + tоб + tф

(2.9)

де: to - основного або технологічний час; tд - допоміжний час;

tоб - час на обслуговування робочого місця; tф - час на перериви та фізичні потреби.

Основний (технологічний час) – це час на протязі якого виконується зняття стружки (зміна форм, розмірів і зовнішнього виду деталі). В основний час входить час на врізання та перебіг, на зворотні ходи (стругання, довбування), на прохід при пробних стружках. Якщо основний час здійснюється без участі робочого то він називається машинно-автоматичним, якщо за учасю робочого машинно-ручним.

В допоміжний час входять: час керування верстатом (пуск, зупинка, зміна швидкості, подачі тощо); час на переміщення різального інструмента (підвід, відвід); час на установку, закріплення і зняття пристроїв, інструментів, деталі;

30