Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ ПО ПРАКТИКЕ ЗМІСТ - копияvvv.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
221.11 Кб
Скачать

4 Норми технологічного процесу й контроль виробництва,автоматизація виробництва

Фанера сертифікована. Сертифікат відповідності на фанеру марки ФК № UA1.140.0050695-06. Термін дії: від 19 квітня 2006р. до 18 квітня 2008р.

Впроваджена на підприємстві система управління якістю сетрифікована на відповідність ДСТУ ISO 9001-2001 (ISO 9001:2000) "СИСТЕМИ УПРАВЛННЯ ЯКІСТЮ. ВИМОГИ". Сертифікат на систему управління якістю № UA2.002.01956, зареєстрований у Реєстрі Системи сертифікації УкрСЕПРО "20" червня 2006р. Дійсний до "19" червня 2011р.

Організаційно-технічною основою управління на підприємстві є дотримання вимог існуючих Державних стандартів та технічних умов.

Керування якістю продукції здійснюється завдяки суворому дотриманню вимог технологічної дисципліни, які обумовлені використанням сучасного обладнання провідних виробників Фінляндії та Німеччини.

В системі управління виробничим процесом важливе значення має управління якістю продукції. Цей напрямок роботи регламентується затвердженими технологічними інструкціями:

ТІФ 04-01 "Технологічна інструкція розкрою кряжів на фанерні чураки";

ТІФ 04-02 "Технологічна інструкція теплової обробки чураків у варочних басейнах";

ТІФ 04-03 "Технологічна інструкція лущення чураків на верстаті 3VKKT-66/L6 та рубання шпону на лінії рубання і вкладення шпону ФП-226";

ТІФ 04-04 "Технологічна інструкція лущення чураків на верстаті 4YM 1680/L65, рубка шпону на ножницях AYL1800 і вкладання в стопи на вакуумному стопоукладчику YPAF 1850-1800/2";

ТІФ 04-05 "Технологічна інструкція сушки шпону в газовій сушарці СРГ-25М";

ТІФ 04-06 "Технологічна інструкція прирубки сухого кускового шпону на гільйотинних ножицях НГ-18, НГ-28";

ТІФ 04-07 "Технологічна інструкція по латанню шпону на шпонолатальному верстаті ПШ-2";

ТІФ 04-08 "Технологічна інструкція ребросклеювання шпону на ручному пристрої Kuper KHL 1/2";

ТІФ 04-09 "Технологічна інструкція пресування фанери марки ФК";

ТІФ 04-10 "Технологічна інструкція по обрізці, шліфуванню, сортуванню, пакуванню, маркуванню та зберіганню фанери";

ТІФ 04-11 "Технологічна інструкція по зоточці ножів на ножеточильному верстаті";

ТІФ 04-12 "Технологічна інструкція по заточці ножів на шліфувальному верстаті";

ТІФ 04-13 "Технологічна інструкція по виготовленню тріски технологічної".

Право проведення випробувань фізико-механічних показників та токсичності фанери надано УкрЦСМ вимірювальній виробничій лабораторії ЗАТ "Фанплит"(Атестат акредитації №ТП-0520/03 виданий 07.11.2003р. чинний до 06.11.2006р.).

Устаткування, верстати постійно налагоджуються згідно планів ППР.

З метою покращення якості фанери марки ФК, поліпшення умов праці робітників на підприємстві постійно проводяться роботи по модернізації фанерного виробництва. За період з 2002 року по червень місяць 2006 року було виконано:

- введена в експлуатацію лінія лущення, рубки і стопоукладки шпону на базі устаткування фірми "Рауте";

- введений в експлуатацію станок для заточки лущильних ножів;

- модернізовано форматно-обрізний станок;

- введено в експлуатацію гільйотинні ножиці НГ-18 для прирізки шпону;

- проведена реконструкція клеїльного відділення з установкою 2х ліній гарячого пресування (ЛГП-20) на базі пресів П-714.

Ведуться роботи по введенню в експлуатацію відділення виробництва важкогорючої фанери.

Фактичні показники підтверджують стабільно високий рівень якості фанери.

Механізація та автоматизація технологічних процесів - основний і найбільш прогресивний напрямок сучасного технічного прогресу. Першим кроком до автоматизації технологічного процесу є організація його по поточному методу, який передбачає строго певну послідовність дій. Для цього необхідне обладнання та робочі місця розташовуються послідовно за ходом технологічного процесу. Але про все це по порядку.

Технологічний процес переробки сировини в продукцію можна виконувати без допомоги машин, тобто тільки за рахунок м'язової сили людини. Такий процес називають ручним, або немеханізовані. Процес переробки, в якому для полегшення своєї праці людина використовує машини, називають механізованим.

Механізація не звільняє повністю людину від безпосередньої участі у переробці сировини. Будь-яка механізована операція складається з двох частин - енергетичної та інформаційної. Енергетична операція включає робочі операції, для виконання яких необхідно докласти зусилля, затратити енергію. Ці операції зазвичай і виконують за допомогою машин, верстата. Інформаційна операція включає функції контролю виконуваної операції, її регулювання, управління. Ці функції при механізації процесу виконує людина.

Автоматичним називають процес, у якому не тільки енергетичні, але і контролю, регулювання, управління, тобто інформаційні функції, передані автоматичних засобів. Чим більше енергетичних операцій виконує машина, тим вище ступінь механізації процесу.

Розрізняють часткову автоматизацію, при якій тільки частина інформаційних функцій виконується автоматами (наприклад, управління), та повну автоматизацію, коли всі інформаційні функції виконуються автоматами. Робочий тільки налаштовує автомати, включає і вимикає їх, забезпечує їх працездатність.

Залежно від ступеня використання автоматизації в технологічних процесах розрізняють некомплексну і комплексну автоматизацію. Некомплексну автоматизація - це автоматизація окремих, не пов'язаних між собою технологічних операцій. Комплексна автоматизація - комплекс операцій, що виконуються автоматично (наприклад, всі операції з виготовлення однієї деталі, вузла або вироби). Комплексна автоматизація в залежності від масштабів може бути здійснена для ділянки, цехи, всього виробництва.

Для реалізації в автоматичних процесах інформаційних функцій застосовують спеціальні системи автоматичних пристроїв. Залежно від призначення розрізняють наступні системи: автоматичного контролю, автоматичного управління технологічними потоками, автоматичного регулювання, автоматичної оптимізації.

Системи автоматичного контролю виконують такі функції: вимірювання та реєстрацію показників технологічного режиму (тиску, температури, часу, витрат тощо); контроль якості вихідних матеріалів і продукції, що випускається; облік часу роботи і простоїв обладнання;облік кількості продукції, що випускається; витрати сировини та енергії.

Системи автоматичного керування технологічними потоками призначені для виконання технологічних операцій в заданій послідовності: включення, виключення, реверсування двигунів; відкривання та закривання засувок і клапанів і т. д.

Системи автоматичного, регулювання призначені для підтримки на заданому рівні або зміни за заданою програмою технологічних режимів (тиску, температури, вологості та ін.). Системи автоматичної оптимізації визначають і встановлюють оптимальний режим протікання технологічного процесу (оптимальну швидкість подачі, оптимальний час склеювання і т. п.).

Таким чином, автоматизація технологічного процесу припускає крім його механізації включення хоча б однієї з чотирьох перерахованих систем.

Рівень механізації та автоматизації технологічного процесу визначають наступні показники:

1.Ступінь охоплення робітників механізованим працею См,%, визначається відношенням числа робітників, що виконують роботу механізованим способом.

2. Рівень механізованої праці.

Рівень механізації та автоматизації виробничого процесу є комплексним показником. Крім кількісного співвідношення механізованого та ручної праці він відображає якісну сторону механізації і автоматизації.

Зі структури методу визначення рівня механізації та автоматизації випливає, що якщо в результаті механізації або автоматизації продуктивність не зростає, то рівень майже не буде збільшуватися. Проведені заходи тільки дозволять полегшити працю робітників.

У даний час вважають, що всі операції по переміщуванню повинні бути механізовані, а в ряді випадків автоматизовані. Рішення цього питання в загальному вигляді досягається оснащенням робочої машини спеціальним завантажувальним пристроєм (живильником), розвантажувальним (укладальником) і при необхідності переміщувачами. Принцип дії, схема, компонування і конструкція цих пристроїв можуть бути різноманітними, тому що на них впливають конфігурація і розміри оброблюваних деталей, тип машини, схема організації робочого місця, вид приводу і т.д.

У залежності від тривалості дії без утручання людини завантажувально-розвантажувальні пристрої розділяються на пристрої короткочасної і довгострокової дії.

Пристрої короткочасної дії призначені для автоматичної зарядки устаткування заготівлями чи укладання оброблених деталей від декількох секунд до 1—2 хв, в залежності від продуктивності устаткування. Такі пристрої часто називають напівавтоматичними.

Таблиця 4.1 – Норми технологічного режиму та контроль виробництва

Найменування технологічної операції

Параметри, що контролюються

Періодичність контролю

Методи і засоби контролю

Виконавець

Приготування клеєного розчину (час змішування 15-20 хвилин)

Параметри клеєного розчину (в’язкість, температура, желатинізація)

1 раз в зміну та при зміні рецептури

Віскозиметр Термометр секундомір

Ст. лаборант

Нанесення клею на шпон ( об’єм клею 300 л, швидкість обертання 26 об./хв.)

Рівномірність нанесення клею по поверхні з2-х сторін листа

2 рази в зміну: на початок і всередині

Візуально

Склад. пак. Майстер Ст. лаборант технолог

Витрати клею на 1 м2 поверхні листа 110-120 г

1 раз в зміну та при зміні клею

Ваговим методом; Ваги технічні

Ст. лаборант

Набір пакетів фанери

Схема та якість набору пакетів

Постійно

Візуально

Склад. пак. майстер технолог

Час витримки пакетів 10-15 хвилиг

Постійно

Годинник

Склад. пак. майстер технолог

Склеювання фанери

Режим склеювання фанери (тиск 1,2-1,4 МПа, температура 105-110 ˚С, час 7 хвилин)

Постійно

Манометр годинник термометр

Майстер технолог ст. лаборант